Caroline/ juli 25, 2017/ Naturopathie/ 0 reacties

Hieronder vind je de 5 angstremedies van Bach. Alle remedies tegen angst zitten in groep I. We kunnen elk van deze remedies linken met een andere groep. Zij vangen dus steeds de reacties op die kunnen worden uitgelokt bij het deblokkeren van de energie, maar kunnen ook op zichzelf worden gebruikt.

Rock Rose of Zonneroosje

Latijnse benaming: Helianthemum Nummularium

rock rose paniek

Rock Rose © Naturemotions, 2013

Rock Rose is een goede remedie voor mensen die snel angstig zijn. Het kan ons helpen bij een verlammende angst of paniek in een acute levensbedreigende situatie. Personen die snel in paniek raken of door het minste worden opgeschrikt kunnen worden geholpen met deze bloesem. Deze remedie helpt ons om adequaat te handelen in zelfbeheersing en kalmte. Hij geeft ons de moed om te kiezen. Hierdoor wordt deze angstremedie ook gelinkt met groep II. Aangezien paniek een existentiële angst is die gelinkt is met het kiezen voor het leven.

Kernwoorden:

 • Paniek
 • Helpt kalm reageren op acute panieksituaties
 • Is een eerste hulp remedie

Mimulus of Maskerbloem

Latijnse benaming: Mimulus Guttatus

mimulus fobieën hoogsensitief

Mimulus © Naturemotions, 2013

Mimulus is een goede bloesem bij concrete benoembare angsten of fobieën. Het zijn vaak mensen die zeer schuchter en terughoudend zijn die deze bloesem kunnen gebruiken. Bij overgevoeligheid voor allerlei psychische prikkels kan deze bloesem ons ook van dienst zijn. Hij leert ons onszelf te overstijgen door de angst recht in de ogen te kijken. Deze bloesem helpt ons dus in het hier en nu te komen waardoor we deze angstremedie in verbinding kunnen brengen met groep III.

Kernwoorden:

 • Concreet benoembare angst
 • Schuchterheid
 • Angst voor confrontatie
 • Angst in de ogen kijken -> moed (positieve)
 • Laat zich intimideren

Cherry Plum of Kerspruim

Latijnse benaming: Prunus Cerasifera

cherry plum waanzin controleverlies psychose

Cherry Plum © Naturemotions, 2013

Cherry plum is een goede remedie voor personen die bang zijn zichzelf of anderen iets aan te doen. Er is sprake van een angst om de controle te verliezen. Ze voelen zich als een tijdbom die elk ogenblik zou kunnen afgaan en hebben last van woedeaanvallen. Deze mensen zijn erg bang om krankzinnig te worden. Soms kunnen deze mensen ook spelen met de idee om zelfmoord te plegen. Bij deze personen is een zelfmoordpoging meestal onmiddellijk raak.

We kunnen deze bloesem linken met groep IV en groep VII omdat deze bloesem ons kan helpen bij het betreden van het rijk der gevoelens. Aangezien groep IV en VII vastzitten in het denken, kan het voor hen zeer beangstigend zijn eens het voelen terug wordt toegelaten. Hierdoor kan het goed zijn om deze bloesem in te nemen zodat men beter om kan met het terug leren voelen.

Deze remedie helpt ons om onze innerlijke harmonie terug te vinden en geeft ons een open geest. Hij stelt ons in staat een goede zelfbeheersing te hebben.

Kernwoorden:

 • Angst voor controleverlies
 • Angst voor zelfbeheersing verliezen
 • Angst verstand te verliezen

Aspen of Ratelpopulier

Latijnse benaming: Populus Tremula

Aspen vage angsten overgevoelig voor anderen

Aspen © Sergey Urzhumskov, 2013

Aspen is een goede remedie voor personen die gevoelig zijn voor sferen van buitenaf. Het zijn mensen die uiterst gevoelig zijn voor veranderingen in de atmosfeer rondom hen. Ze hebben vaak een interesse in bovennatuurlijke verschijnselen en zijn bijgelovig. Het is voor hen moeilijk een onderscheid te maken tussen hun eigen gevoelens en die van de ander. Ze voelen de spanning aan, maar kunnen hem niet concreet maken. Vaak zijn het personen die gemakkelijk beven.

Deze bloesem helpt mensen in hun kracht te staan en bewust te worden dat ze extra gevoelig zijn. Hierdoor voelen ze de sfeer correct aan, maar kunnen ze ook op gepaste wijze reageren als de spanning zich aan het ophopen is.

Deze bloesem wordt in verband gebracht met groep V aangezien de bloesems die bij deze groep behoren allen een soort gevoeligheid herbergen. Deze bloesem ondersteunt ons in het ontdekken van onze gevoeligheid.

Kernwoorden:

 • Vage angst
 • Bijgelovig
 • Overgevoelig

Red Chestnut of Rode Kastanje

Latijnse benaming: Aesculus Carnea

red chestnut beklemmen overbezorgd doemscenario's

Red Chestnut © Naturemotions, 2013

Red chestnut is een goede remedie als mensen overbezorgd zijn dat familieleden of vrienden iets noodlottig zal overkomen. Ze gaan door hun bezorgdheid hun omgeving erg beklemmen en beperken. De bezorgdheid start uit de verwachtingen van de persoon die vastzit in de red chestnut energie. Er is sprake van een verlatingsangst die gecombineerd wordt met veel doemscenario’s. Hierdoor proberen ze hun omgeving bij zich te houden en kunnen deze zich niet ontwikkelen zoals ze het zouden nodig hebben. De overbezorgdheid zorgt voor het ontnemen van de vrijheid van anderen.

Deze bloesem helpt ons om vertrouwen en veiligheid uit te stralen zonder de ander te hoeven beklemmen. We kunnen dan bezorgd zijn op een gepaste manier zodat we anderen helpen en echt steunen. De ander krijgt vrijheid, begeleiding en bijsturing.

Deze bloesem wordt in verband gebracht met groep VI aangezien deze groep inherent draait rond engagement. Als we kijken naar de energie van red chestnut dan zien we dat zij zich inzetten om de ander schijnbaar van onheil te behoeden, maar eigenlijk om zichzelf van onheil te behoeden. Ze richten hun aandacht op de ander, maar eigenlijk zit het probleem bij zichzelf. Eens ze door hebben dat ze enkel naar zichzelf een engagement en verantwoordelijkheid kunnen opnemen, valt deze angst weg.

Kernwoorden:

 • Overbezorgdheid dat een dierbare iets zou overkomen.
 • Angst om je verwachtingspatroon niet te zien uitkomen.
 • Afhankelijk door te veel aandacht voor de partner

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.