Caroline/ augustus 22, 2017/ Stressbeheersing/ 0 reacties

Stress is een systemisch probleem die je niet kunt aanpakken op een enkel vlak. Je dient bij het aanpakken van stress de vele verschillende factoren (voeding, ademhaling, fysieke gezondheid, slaaphygiëne, beweging, levensstijl,…) mee te nemen in je behandeling.  Ik wil graag in deze reeks wat aandacht hebben voor verschillende van deze elementen die de basis vormen voor een goede stressbeheersing.

Aangezien ons stressmechanisme zodanig werkt dat wij in een staat van paraatheid en alertheid worden gebracht, kun je begrijpen dat wij bij chronische stress een grote behoefte hebben aan brandstof. Onze cellen verbranden glucose in onze mitochondriën tot energie. Voor deze verbranding hebben we 2 zaken nodig: glucose en zuurstof. Wetende dat onze ademhaling slechter wordt bij stressklachten, besef je waarschijnlijk dat hier wel eens het schoentje kan wringen. In geval van stress krijgen we vaker een onvolledige verbranding met melkzuur tot gevolg. Dit geeft ons stijve en stramme spieren.

Stramme spieren hebben meer effecten dan we zouden vermoeden

Chronisch opgespannen spieren zorgen ervoor dat vele functies in ons lichaam niet meer verlopen zoals ze zouden moeten verlopen. Onze longen worden omgeven door vele kleine spieren die de ademhaling ondersteunen. Als deze spieren strammer worden, wordt onze ademhaling oppervlakkiger, waardoor we minder goed ademen. Mensen die onder constante stress staan hebben vaak last van hoofdpijn die eigenlijk afkomstig is van spieren in de nek die volledig verkrampt zijn. Deze hoofdpijn kan worden verholpen door de nekspieren los te masseren. Als de spiertjes rond je evenwichtsorgaan, wat zich in je oren bevindt, getroffen worden door stijfheid, kun je soms last krijgen van duizeligheid. Ons hele lichaam zit vol met spieren en al deze spieren kunnen ons bepaalde klachten geven.

ademhaling, stressbeheersing, chronische stress, Trapeziussyndroom, klachten, stramme spieren, stijfheid, ademhalingsklachten, hoofdpijn, gezondheid, holistisch, systemisch 

Alle culturen hebben hun manier om spieren en ademhaling te gebruiken. Yoga is een typische voor het Oosten.

Snelle oefeningen om stress te verminderen

Bij een goede stressbeheersing dient er dan ook aandacht te zijn voor je spieren. Vaak zal je merken dat je spieren veel vaster zitten dan je gedacht had eenmaal je hiermee aan de slag gaat. Het is belangrijk om bij elke belasting van de spieren goed op te letten om binnen de grenzen van het draaglijke te blijven. Het is immers niet de bedoeling om overbelaste spieren te verkrijgen door stressbeheersing te oefenen. Ik geef je hier een aantal heel simpele oefeningen mee om je spieren snel te verlichten bij tekenen van stress.

  • Probeer je hoofd zo ver mogelijk naar rechts te draaien als comfortabel is en houd dit 5 tellen vast. Kom terug in het midden. Doe je hoofd nu zo ver mogelijk naar links als comfortabel is en houd weerom 5 tellen vast. Doe deze oefening zo vaak als het voor jou aangenaam en nuttig is.
  • Trek je beide schouders op richting je oren en houd deze 5 tellen vast. Laat je schouders hierna los naar beneden zakken en voel het verschil met voor de oefening.
  • Buig je hoofd zo ver mogelijk achteruit en kijk naar boven. Houd ook dit 5 tellen vast en kom rustig terug naar de normale positie.
  • Druk je borst vooruit en je schouders naar achter en naar elkaar toe. Houd dit 5 tellen vast en ontspan.

Dit zijn 4 kleine oefeningen die je in het toilet kunt doen voor je een belangrijke afspraak hebt waarvoor je stress ervaart. Deze oefeningen focussen vooral op de schouders en nek aangezien de meeste vrouwen spierproblemen van chronische stress ervaren in de zone die we met een foulard zouden kunnen bedekken. Velen van ons hebben een aanleg voor Trapeziussyndroom wat een pijnlijke belasting is van de monnikskapspier die zich in deze regio bevindt. Trapeziussyndroom kan worden uitgelokt door een slechte houding in combinatie met stress.

Wist je dat de mate waarin jij stress kunt verwerken ook samenhangt met jouw celgezondheid? Je kan jouw eigen celgezondheid ontdekken via deze test. Boek hem nu als eerste stap naar een gezondere versie van jezelf.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.