Caroline/ januari 15, 2018/ Naturopathie/ 0 reacties

Stress is iets waar we vandaag de dag niet meer omheen kunnen. De kranten staan er vol van, de burn-out cijfers swingen de pan uit. Waarom hebben we hier allemaal zoveel last van? Wat doen we verkeerd? En kan aromatherapie bij stress helpen?

Eigenlijk doen we niet echt iets verkeerd, maar is onze biologie niet aangepast aan de huidige samenleving met al zijn prikkels. Normaal gezien is stress een levensreddend mechanisme waardoor we kunnen ontsnappen aan gevaar. Na zo’n periode van verhoogde waakzaamheid, komt normaal gezien een periode van herstel. Stress wordt pas een probleem als we niet meer in deze herstelfase geraken doordat we gebombardeerd worden door prikkels.

Hierdoor ontstaan dan chronische vage klachten zoals:

 • Spierpijn
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Slaapproblemen
 • Verhoogde cholesterol
 • Spijsverteringsklachten
 • Verstoord libido
 • Denkblokkade
 • Verstoord gevoelsleven
 • Huidklachten
 • Pijn
 • Verminderde weerstand
De natuur als ontstresser

De natuur kan een grote rol spelen bij stresspreventie en de behandeling van stressklachten

Aromatherapie bij stress

De eerste remedie tegen stress blijft preventie door af en toe bewust prikkels te minderen. We kunnen etherische oliën ook gebruiken om stressklachten te bekampen. Aromatherapie bij stress kan je dus ondersteunen bij klachten. Vaak zal je zien dat een olie die goed is bij stress ook een aantal van de secundaire klachten aanpakt zoals spierpijn.

Pepermunt voor stijve spieren door stress

Etherische olie van pepermunt kan helpen bij hoofdpijn en migraine. Als je last hebt van stijve spieren en rugpijn, kan deze olie pijnstillend werken. Ook helpt de geur van deze etherische olie bij misselijkheid. Soms wordt pepermuntolie ook in pilvorm voorgeschreven door de dokter om buikkrampen, indigestie en constipatie tegen te gaan. Pepermunt zorgt voor een leeg hoofd en verbetert de concentratie. Het is een zeer sterke olie en dient nooit onverdund te worden gebruikt. Deze olie mag je ook nooit in je badwater toevoegen!

Mandarijn helpt je om beter met stress om te gaan

Van mandarijn worden verschillende etherische oliën gemaakt afhankelijk van het gebruikte deel. De schil van mandarijn is activerend op het zenuwstelsel en kan je helpen om door een moeilijke periode te geraken met veel prikkels. Het blad van de mandarijn is rustgevend en kalmerend. We kunnen het blad inzetten tegen slapeloosheid, nachtmerries en een onrustige slaap. Afhankelijk van de oorzaak gebruiken we de schil of het blad om stress, angst en depressie te verlichten.

Citroengras bij onrust en neerslachtigheid

De etherische olie van citroengras kan worden ingezet bij onrust en neerslachtigheid. Bij buikkrampen of indigestie kan de geur van deze olie je ongemak helpen verlichten. Ook stijve spieren kunnen verminderen met behulp van deze olie.

Ylang ylang bij paniekaanvallen

Een goede olie om te gebruiken bij paniekaanvallen, angst en stress is de Ylang Ylang. Niet iedereen is fan van deze bloemige exotische olie. Hij wordt vaak toegepast in de parfumindustrie en kan als zwaar worden ervaren.

Etherische olie van mandarijn

Mandarijnschil heeft een andere werking dan het blad van de mandarijn

Lavendel om stresshoofdpijn te bekampen

Lavendel is ook een ideale olie om bij stressklachten in te zetten. Hij is ideaal bij hoofdpijn en migraine. Als je last hebt van stijve spieren kun je deze olie zelfs onverdund op de betreffende plaats aanbrengen. De etherische olie van lavendel is ideaal om aan de polsen te smeren op dagen dat je niet in slaap lijkt te geraken. Deze olie behoort tot het luchtelement en helpt ons relativeren en de zaken minder zwaar ervaren.

Welke olie is voor mij geschikt?

Niet elke olie is voor elke persoon geschikt. Eigenlijk hangt het af van je temperament welke olie voor jou de beste keuze is. Weet dat het altijd het verstandigst is om etherische oliën te verdunnen aangezien dit zeer geconcentreerde middelen zijn. Ga in geen geval op eigen houtje dokteren en lees zeker de disclaimer er op na!

Elke persoon heeft een temperament die we in de gezondheidstherapie bepalen volgens een verhouding van de 4 elementen: vuur, water, lucht & aarde. Afhankelijk van het dominante element ga je dan ook anders reageren op stress. Een vuurtype gaat bij tegenslagen geneigd zijn om kwaad te worden en actie te nemen. Het luchttype zal eerder de problemen er eens goed uitpraten of met humor te lijf gaan. Aardetypes gaan hun zorgen begraven en zich gemakkelijker isoleren. De watertypes ten slotte gaan hun emoties de vrije loop laten om de negatieve spanning eruit te laten.

Iemand die vast zit in zijn aarde, gaan we proberen helpen door middel van lucht. Indien dit niet mogelijk is (bv. omdat lucht onvoldoende aanwezig is in het temperament) gaan we kijken of we vuur of water kunnen inzetten om de blokkade op te heffen. Alle etherische oliën kunnen ook worden ingedeeld in de elementen waardoor de ene olie je meer zal liggen dan de andere.

Wil jij graag diepgaande ontspanning ervaren in je lichaam en eens echte me-time hebben? Dan is mijn manuele proefsessie vast iets voor jou! Je loopt er gegarandeerd ontspannen buiten. Boek hem nu!

Een holistische aanpak van jouw klachten

Jouw leven wordt door zo veel verschillende factoren beïnvloed. En jouw lichaam dus ook. Elke dag weer word je aan tientallen stressoren blootgesteld. Als je tussenin onvoldoende kan ontspannen bouwt de stress zich op. Op den duur staat jouw lichaam op scherp met gezondheidsklachten tot gevolg.

 

Door het lichaam fysiek tot rust te brengen doorbreek ik die vicieuze cirkel. Je krijgt een boost met oxytocine waardoor de stresshormonen verminderen. Het is vaak een eerste stap naar heling.

 

Maar ik focus me niet enkel op de punten waar je nu al klachten hebt, we nemen ook de andere gebieden mee waar je op termijn klachten kunt ontwikkelen. Ik leer je terug luisteren naar jouw lichaam. Zo kunnen we voorkomen dat jouw klachten escaleren.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.