Caroline/ juli 13, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Groep 7 van de bachbloesems helpt ons om bij onszelf te blijven en niet steeds onze aandacht naar anderen te richten. Al deze bloesems zijn inzetbaar in toestanden waarbij men te veel gefocust is op zijn of haar omgeving. Deze bloesems helpen ons om terug in contact te komen met onze eigen behoeftes los van de omgeving. Je vindt meer uitleg over de bloesems in de post over de groepen van Bach.

Chicory of Chicorei

Latijnse benaming: Chicorium Intybus 

chicory moederkloek overbeschermend voorwaardelijke liefde

Chicory © Naturemotions, 2013

Chicory is een bloesem die geschikt is voor mensen die zich continu inzetten voor anderen, maar hier ook een return on investment verwachten van die ander. Meestal is het zo dat de persoon die de hulp mag ontvangen, hier zelf niet echt behoefte aan heeft. Deze personen binden hun geliefden rond zich door hun gedrag. Het zijn bijvoorbeeld de ouders die financieel bijspringen en meebeslissen over alles.

Personen die deze bloesem kunnen gebruiken hebben een eisende houding, maar stellen geen expliciete eisen. Ze manipuleren subtiel en verwennen de ander. De liefde is in dit geval niet onvoorwaardelijk, er moet altijd iets terugkomen in ruil.

Vaak ontstaat deze toestand door een tekort aan liefde in de jeugd. Dit kan ook leiden tot het consulentensyndroom waarbij men erkenning opeist van de cliënt. Ze hebben het gevoel niet echt gewenst of bemind te zijn en voelen zich snel gekwetst, gekrenkt en afgewezen. Ze beseffen niet dat je liefde niet kunt kopen.

Eens deze mensen beseffen dat ze de vreugde en vervulling niet in de ander moeten zoeken, maar in zichzelf, dan vallen ze uit de toestand. Ze zijn dan altruïstisch zonder er iets voor terug te willen. Deze personen zijn dan in staat om zichzelf te erkennen zonder nood te hebben aan waardering van anderen. Het zijn goede consulenten.

Kernwoorden:

 • Subtiele manipulatie
 • Eisende houding
 • Corrigeren
 • Te veel bemoederen

Vervain of IJzerhard

Latijnse benaming: Verbena Officinalis

vervain fanatisme overwerkt enthousiasme

Vervain © Naturemotions, 2013

Vervain is een goede remedie voor personen die zeer fanatiek trachten anderen mee te sleuren in hun visie. Deze personen zijn zeer vatbaar voor burn-out. Ze zijn overtuigd dat hun visie de juiste is en gaan anderen hierover zeker niet bevragen uit angst om hun controle te verliezen. Het is moeilijk om in te zien dat het in de praktijk geen zin heeft om anderen te overtuigen. Mensen zijn immers pas overtuigd als ze zelf ergens last van ervaren en gaan dan pas de motivatie opbrengen om stappen te zetten.

Deze mensen gaan ook steeds over hun eigen grenzen. Hierdoor komt het gemakkelijk voor dat ze roofbouw op hun eigen lichaam plegen. Het zijn tevens mensen die steeds op zoek zijn naar een publiek om zich goed te kunnen voelen. De anderen gaan meestal niet mee in het fanatieke verhaal. De enigen die misschien nog deels meegaan zijn mensen die tot groep III behoren.

Eens deze mensen een flexibele geesteskracht kunnen ervaren, vallen ze uit deze toestand. Ze getuigen dan van een passend enthousiasme en zelfbeheersing. Er is dan een open uitwisseling met de omgeving en ze leveren getuigenissen af, maar gaan niet meer preken

Kernwoorden:

 • Overenthousiast
 • Fanatieke overtuiging
 • Missie verkondigen
 • Roofbouw op lichaam

Vine of Wijnstok

Latijnse benaming: Vitis Vinifera

vine tiran narcisme dominant

Vine © Naturemotions, 2013

Vine is een goede remedie bij mensen die weinig contacten hebben met anderen omdat ze gemeden worden door hun gedrag. Het zijn degenen die meer bevelen dan praten. Ze verwachten ook dat anderen hun aanwijzingen steeds gaan opvolgen. Ze dringen hun wil op aan de ander en vereisen volkomen volgzaamheid. De ander krijgt vaak weinig ruimte en zijn ontplooiing wordt onderdrukt.

Deze personen kunnen zeer autoritair zijn en op macht belust. Ze zijn soms ook meedogenloos en overdreven dominant naar anderen. Het gezag kan zelf misbruikt worden om eigen eer en glorie te creëren. In extreme mate kan dit zelfs ontaarden in een tiran met weinig woorden.

Mensen die vine nodig hebben, kunnen erg veel moeite hebben om zelf te gehoorzamen of bevelen te krijgen. Zo kan de zieke de arts bevelen geven als de eerste zich in deze toestand bevindt. Ook kan deze bloesem gegeven worden aan degenen die desnoods over lijken zouden gaan om hun doel te bereiken.

Eens deze personen in staat zijn om een natuurlijk gezag uit te stralen zonder een ander daarin te domineren vallen ze uit deze toestand. Ze bezitten dan een gezonde daadkracht en een goed doorzettingsvermogen in noodgevallen. Er is blijk van begrip en ze getuigen van inzicht naar anderen toe. Ze hebben een ware autoriteit en een natuurlijk gezag.

Kernwoorden:

 • Bevelen, tiran, autoritair
 • Meedogenloos
 • Machtspositie
 • Heerszucht
 • Overdreven dominant
 • Te hard voor anderen

Beech of Beuk

Latijnse benaming: Fagus Sylvatica

beech onverdraagzaam racisme

Beech © Andreas Rockstein, 2015

Beech is een goede remedie bij personen die erg onverdraagzaam zijn naar personen die er een andere visie dan hen op na houden. Zij kunnen bijvoorbeeld fel tekeer gaan ingeval van politieke meningsverschillen. Ze weigeren in echt contact te gaan met de ander omdat ze vrezen hun vooroordelen te verliezen. Er is een gebrek aan empathie en begrip jegens de ander.

Deze personen uiten en spuien continu kritiek. Het zijn vaak intolerante en onverdraagzame mensen. Ze zijn zeer kritisch en beseffen niet dat niet iedereen dezelfde levensgewoonten heeft als hen. Er is weinig tot geen vermogen om zich in te leven in andermans visie. Vaak gebruiken ze een bijtende vorm van sarcasme naar anderen.

Mensen die in deze energie vast zitten zijn zeer opmerkzaam voor alles, met een nadruk op het negatieve. Ze ergeren zich aan alles wat afwijkt van hun norm.

Eens men begint te begrijpen dat er een eenheid is in de verscheidenheid, valt men uit deze toestand. Ze aanvaarden dat ze anders zijn en andere waarden hebben en hebben respect voor de ander zijn waarden en normen. In dit geval zijn ze verdraagzaam.

Kernwoorden:

 • Onverdraagzaam
 • Kritiek, vooroordelen, veroordelen
 • Uiten “continu kritiek”
 • Te veel kritiek op anderen in gedachten

Rock Water of Bronwater

Latijnse benaming: /

rock water zelfdiscipline streng sober

Rock Water © Chris Combe, 2013

Rock water is een goede remedie voor personen die een strenge zelfdiscipline hebben met zeer beperkende voorschriften. Ze volgend hun eigen opgelegd ideaal zeer strikt en laten zich niet toe om te genieten. Op deze wijze trachten ze hun innerlijk te veranderen. Ze ontzeggen zichzelf veel en hebben een strenge levenshouding. Hierdoor luisteren ze niet naar hun lichaam en verloochenen ze zichzelf.

Het baart hun zorgen als anderen hun voorbeeld niet lijken te volgen. Ze proberen een voorbeeld te stellen naar anderen, maar bevinden zich eigenlijk in een geestelijke dwangbuis. Het zijn mensen die heel streng zijn naar zichzelf en zich niets gunnen. Ze vragen zich zelfs niet af of ze er onderdoor zouden kunnen gaan.

Als ze hun geestelijke flexibiliteit kunnen hervinden en hun ware zelfdiscipline, dan vallen ze uit deze toestand. Ze hebben een innerlijke vrijheid en kunnen genieten van het leven. Er wordt ook een groot aanpassingsvermogen opgemerkt in deze gevallen.

Kernwoorden:

 • Voorbeeld tonen
 • Streven naar zelfopgelegd ideaal
 • Zelfverloochening
 • Zelfkritiek
 • Te weinig aanpassing
 • Te hard voor zichzelf

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.