Caroline/ april 9, 2018/ Naturopathie/ 0 reacties

Aangezien hoogbegaafden regelmatig tegen een aantal emotionele obstakels aanlopen, wil ik in deze blog aandacht besteden aan een aantal bachbloesems die hierbij kunnen helpen. Bachbloesems zijn immers de ideale bondgenoten om op een zachte manier in te grijpen bij emotionele blokkades. Ik gaf recent reeds aan dat hoogbegaafdheid veel meer inhoudt dan enkel een hoger IQ. Hoogbegaafdheid heeft een invloed op onze volledige persoonlijkheid en brengt dus ook een aantal typische problemen met zich mee. In deze blog vind je dan ook ideale bachbloesems voor hoogbegaafden.

Klok in een vreemde omgeving

Hoogbegaafden hebben een ander perspectief op tijd

Je eigen perspectief is niet hetzelfde als dat van anderen

Veel hoogbegaafden hebben moeite om te beseffen dat zijzelf niet de norm zijn van de samenleving. Het kan dan ook voorkomen dat ze erg veel kritiek geven op anderen omdat deze in hun ogen “oppervlakkig” zijn. Als ze door deze kritische houding in de problemen komen, is het een goede zaak om Beech als bachbloesem te overwegen. Deze bloesem behoort tot groep 7 en helpt ons om verdraagzamer te zijn. We zoeken minder naar fouten bij anderen en hebben minder de neiging om hen te bekritiseren.

Een ander concept van tijd

Vaak merk je ook dat hoogbegaafden moeite hebben met het concept tijd. Doordat alles heel snel en vlot gaat, missen ze soms het geduld om zaken correct aan te leren. Ook kunnen ze heel ongeduldig zijn naar anderen en hun zinnen afmaken. Doordat ze zich ergeren aan de traagheid van anderen, kan het zijn dat ze liever alleen werken. Als deze toestand hen problemen bezorgt, kan de bloesem Impatiens hen te hulp schieten. Deze bloesem die in groep 4 zit helpt om een grotere vriendelijkheid en sympathie te voelen naar anderen zonder onrustig te worden van het tempo.

Als ze door hun ongeduld steeds dezelfde fouten opnieuw maken kan de Chestnut Bud behulpzaam zijn. Deze bloesem van groep 3 helpt om je aandacht te houden bij het heden en de nodige lessen te trekken uit je fouten.

Bachbloesems voor hoogbegaafden kunnen helpen om meer rust te vinden

De balans vinden tussen rust en inspanning is niet zo simpel voor hoogbegaafden

Bachbloesems voor hoogbegaafden om inzet te balanceren

Veel hoogbegaafden hebben moeten om hun inzet correct te doseren. De ene gaat zich steeds te weinig inzetten, de ander veel te veel. Soms zien we ook dat hoogbegaafden zich verliezen in details. Gelukkig zijn er bachbloesems voor hoogbegaafden die hen helpen om hun inzet te balanceren en tot een evenwicht te komen.

Te weinig inzet

Een fout zou ook moeten aanzetten om jezelf te verbeteren en perfectioneren. Jammer genoeg kan een fout ook faalangst veroorzaken. Hierdoor gaat de hoogbegaafde zich slechts voor 60% inzetten omdat het toch “gedoemd” is om te mislukken. Op deze manier ontstaat een self fulfilling prophecy. Bij faalangst kan Larch van groep 6 ons helpen om ons 100% in te zetten zodat we onze slaagkansen verhogen.

Verkeerde inzet

Als we geneigd zijn om ons te veel bezig te houden met details en onbenulligheden kan Crab Apple een goede keuze zijn. Crab Apple helpt ons om de zaken terug in het juiste perspectief te zien en onze blik terug op het geheel te focussen. Hoogbegaafden hebben een soort vergrootglas waardoor ze soms vastlopen gefixeerd op een bepaald detail. In deze situatie kun je dus zeker aan Crab Apple denken.

Te veel inzet

Soms merken we ook dat hoogbegaafden eerder te veel inzet gaan vertonen. Ze zetten zich 200% in voor elke zaak en dragen te veel verantwoordelijkheden. Hierdoor vergeten ze om af en toe de nodige rustpauzes in te lassen. Hoogbegaafden die moeite hebben om een evenwicht te vinden tussen rust en inspanning zouden hun toevlucht kunnen nemen tot de bloesem Oak. Deze bloesem helpt je om hier terug een balans in te vinden.

Als de neiging bestaat om volledig verder te gaan op wilskracht en hierdoor alle eigen grenzen te overschrijden, dan kan Vervaine een goede keuze zijn. Vervaine helpt ons om tot ontspanning te komen. Ingeval het eerder om een tijdelijke overbelasting gaat waarbij ze het gevoel hebben dat ze even hun verantwoordelijkheden niet meer kunnen dragen, is Elm de juiste bloesem. Deze bloesem uit groep 6 helpt om vertrouwen te houden dat hulp onderweg is en vertelt ons ook dat onze draagkracht voldoende is voor deze situatie.

Aangezien veel hoogbegaafden ook hoogsensitief zijn, kun je zeker ook een kijkje nemen naar bachbloesems bij hoogsensitiviteit. Deze bloesems kunnen behulpzaam zijn als er sprake is van overgevoeligheid of hevige emoties.

Voel je je aangesproken door bovenstaande tekst en wens je graag te weten te komen hoe bachbloesems jou zouden kunnen helpen? Boek dan een kennismakingsgesprek in en we bekijken dit samen.

 

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.