Caroline/ juni 20, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

De bloesems van groep 6 behoren worden ook de bloesems tegen moedeloosheid en wanhoop genoemd. Al deze bloesems gaan over engagement en uitwisseling met de omgeving. Je vindt in deze groep bloesems tegen faalangst, workaholics, schuldgevoelens,… Je kunt meer lezen over de groepen in de uitleg over de groepen van Bach.

Larch of Lariks

Latijnse benaming: Larix Decidua

larch zelfvertrouwen minderwaardigheidscomplex faalangst

Larch © Naturemotions, 2013

Larch is een goede remedie als mensen geen engagement aangaan omdat men verwacht bij voorbaat te mislukken. Hierdoor is hun inzet steeds te laag, waardoor ze in een self fullfilling prophecy terecht komen. Hun zelfvertrouwen valt hierdoor volledig aan diggelen en ze zijn overtuigd dat ze onbekwaam zijn.

Deze personen gaan zich steeds vergelijken met anderen en zichzelf onder de anderen plaatsen. Ze geloven niet in hun eigen kwaliteiten en denken geen kans te hebben op succes. Ze verwachten zich steeds te moeten bewijzen aan anderen en hebben last van een minderwaardigheidscomplex. Vaak is er ook sprake van een grote mate van faalangst en bescheidenheid.

Eens deze mensen terug durven fouten maken en uit hun fouten leren, vallen ze uit deze toestand. Ze geloven in hun eigen kunnen en ondernemen succesvol. Hun eigen bekwaamheid kunnen ze correct inschatten.

Kernwoorden:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Faalangst

Pine of Den

Latijnse benaming: Pinus Sylvestris

pine schuldgevoel zelfverwijt

Pine © Naturemotions, 2013

Pine is een goede remedie voor mensen die zich snel schuldig voelen. Het zijn degenen die veel zelfverwijten dragen en zich steeds verontschuldigen. Ook zijn het de perfectionisten die zich schuldig voelen niet perfect te zijn. Ze zijn nooit tevreden met hun resultaten en kunnen er niet van genieten. Het moet steeds nog beter.

Soms gaat het zelfs zo ver dat ze zich verantwoordelijk voelen voor de fouten van anderen. Men gaat zich dan excuseren voor de fouten van de ander en wordt de zondebok. Ze vinden het moeilijk om de verantwoordelijkheid te laten bij wie hij hoort.

Eens deze mensen zichzelf en anderen kunnen vergeven, vallen ze uit de toestand. Ze kunnen dan hun echte tekortkomingen erkennen en eruit leren. Er is dan sprake van oprecht berouw en echte spijt.

Kernwoorden:

 • Schuldgevoel
 • Zelfverwijt
 • Moeite zichzelf te vergeven

Elm of Veldiep

Latijnse benaming: Ulmus Procera

elm verantwoordelijkheid niet meer aankunnen

Elm © Naturemotions, 2013

Elm is een goede remedie voor mensen die zich heel verantwoordelijk voelen en zichzelf hoge eisen opleggen. Het zijn mensen die te veel doen en ook in staat zijn om moeilijkere taken tot een goed eind te brengen. Plots lijkt alles hen dan boven het hoofd te groeien waardoor ze aan zichzelf beginnen te twijfelen. Ze lijken tijdelijk niet meer in staat om hun taken te dragen.

Deze personen hebben erg veel moeite met delegeren en voelen zich verantwoordelijk voor de mensen rondom hen. Op den duur kunnen ze soms de hele wereld op hun schouders torsen. Dit zorgt voor een inzinking die steeds vaker ontstaat tot men het patroon doorziet.

Eens men zijn eigen kracht die men tot zijn beschikking heeft beter kan inschatten, valt men uit deze toestand. Men kan dan de verantwoordelijkheden laten bij de persoon waarbij ze horen en neemt de juiste mate van verantwoordelijkheid aan. In dit geval kan men de zaken delegeren eens de taken te zwaar dreigen te worden.

Kernwoorden:

 • Te verantwoordelijk
 • Twijfel aan eigen bekwaamheid

Sweet Chestnut of Tamme Kastanje

Latijnse benaming: Castanea Sativa

Sweet chestnut spirituele transformatie wanhoop hopeloos

Sweet Chestnut © Naturemotions, 2013

Sweet chestnut is een remedie die kan worden aangewend bij personen die intens en uitzichtloos lijden. Deze personen hebben het gevoel de grenzen van hun draagkracht bereikt te hebben en met hun rug tegen de muur te staan. Even weten ze niet meer hoe het verder moet en ze voelen zich onmetelijk alleen. Soms is er een duidelijke aanleiding voor deze situatie, maar soms is het ook een opeenstapeling van bijvoorbeeld een elm toestand. Er heerst een diepe zielenpijn.

Vaak is deze toestand het gevolg van een transformatie naar een hoger spiritueel niveau. In deze fase heeft het weinig zin om praktische adviezen te geven. Goedbedoelde adviezen wekken weerstand op aangezien men zich niet begrepen voelt. Deze toestand vereist enkel dat je aan de zijde tracht te blijven van deze persoon, niet meer dan dat.

Men neemt de problemen waar in deze toestand, maar kan men ze niet verwoorden. Het is een toestand van intens lijden waarin men wacht op de verlossing. Men is aan het einde van zijn Latijn, maar weigert op te geven. Het is een chronische diepgaande depressie die net op het punt van een doorbraak zit. De laatste loodjes voor het licht terug zichtbaar wordt.

Eens men zich kan overgeven aan de transformatie die in zich bezig is, valt men uit deze toestand. Men krijgt terug hoop en vertrouwen op beterschap en aanvaardt de levensstroom. Deze personen staan dan terug open voor steun en begrip door de omgeving.

 

Kernwoorden:

 • Chronische diepgaande depressie
 • Intens lijden
 • Neemt problemen waar, maar kan ze niet verwoorden
 • Aan het einde van zijn Latijn, maar geeft de strijd niet op

Star of Betlehem of Vogelmelk

Latijnse benaming: Ornithogalum Umbellatum

Star of Betlehem shock trauma fysiek geestelijk

Star of Betlehem © Naturemotions, 2013

Star of Betlehem is een goede remedie als mensen een onverteerde geestelijke of fysieke schok hebben ondergaan en hierdoor vast zijn komen te zitten. Vaak is er in deze toestand een oeverloos onderdrukt verdriet. Men ziet niet het verband tussen zijn klachten en de schokkende gebeurtenis.

Star of Betlehem helpt ons om verdriet en trauma te verwerken. Het zorgt ervoor dat we kunnen rouwen en loslaten. De stagnatie wordt doorbroken en we kunnen ons heroriënteren en voelen ons terug opgewekter. We zijn als het ware bevrijd.

Kernwoorden:

 • Psychische en fysische schok
 • Trauma

Willow of Wilg

Latijnse benaming: Salix Vitellina

Willow wrok spelbreker calimero zwartkijker

Willow © John Lodder, 2010

Willow kan worden ingezet bij personen die een zeer algemene wrok voelen. Ze hebben de neiging om anderen te beschuldigen voor hun eigen ongemak. Als ze zelf niet kunnen zingen, gaan ze klagen over de persoon die op straat loopt te zingen. Ze gaan zelf geen engagement aan om hun toestand te veranderen, maar gaan anderen die dit wel hebben gedaan beschuldigen. Vaak worden ze gezien als degenen die de sfeer voor anderen verpesten. Ze zijn zelfs in staat om twee stenen te doen vechten.

Deze personen zijn geneigd tot zelfbeklag en voelen zich steeds onrechtvaardig behandeld. Het zijn echte pessimisten met een zwak voor rechtsgeschillen. Het zijn mensen die zichzelf steeds als slachtoffer zien. Ze hebben een enorme verbittering en frustratie in zich.

Eens men tot een vredige aanvaarding kan komen van zijn toestand en verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen situatie, valt men uit deze toestand. Men denkt constructief na en is optimistisch. Men heeft vertrouwen in de goede afloop.

Kernwoorden:

 • Frustratie
 • Verbittering
 • Slachtoffer
 • Gevoel van onrechtvaardigheid

Oak of Eik

Latijnse benaming: Quercus Robur

oak plichtsgevoel geen vakantie nemen werken tot men erbij neervalt

Oak © Naturemotions, 2013

Oak is een goede remedie voor personen met het devies: “Niet buigen, maar barsten.” Het zijn ernstige en plichtsbewuste mensen die werken tot ze erbij neervallen. Als ze klachten ervaren gaan ze ze negeren tot ze er letterlijk aan onderdoor gaan. Het zijn zeer betrouwbare personen die bergen werk verzetten. Ze lijken nooit vakantie of rust te nemen en hebben een onvermoeibare prestatiedrang. Hun plichtsgevoel zorgt dat ze blijven doordoen.

Ziek zijn wordt door deze personen als een persoonlijke nederlaag opgevat. Ze mogen niet zwak zijn en zijn steeds onvermoeibaar in de weer voor anderen. Hierdoor overschrijden ze voortdurend hun natuurlijke grenzen en negeren ze hun behoefte aan rust. Ze hebben enorm veel moeite om hulp te vragen. Soms bijten ze nog liever hun tong af.

Eens men oog heeft voor zijn natuurlijke grenzen en zijn krachten doseert valt men uit deze toestand. Men gunt zich in dit geval creatieve adempauzes.

 

Kernwoorden:

 • 200% inzet
 • Plichtsbewust
 • Geen humor
 • Niet relativeren
 • Vechters

Crab Apple of Appel

Latijnse benaming: Malus Pumila

crab apple perfectionisme details muggenziften ocd

Crab Apple © Naturemotions, 2013

Crab apple is een goede remedie bij personen die een afschuw hebben voor alles wat onrein of onzuiver is. Deze personen voelen zich gemakkelijk innerlijk en uiterlijk vies. Het zijn die personen die zich niet kunnen concentreren op de sessie omdat het schilderij niet recht hangt. Vaak hebben ze de neiging om te muggenziften. Deze personen zijn overdreven perfectionistisch. Ze zijn tevens eerder dwangmatig in hun gedrag en denken. Steeds zal hun oog vallen op het detail dat het geheel verpest.

Ze staren zich blind op details en raken het overzicht kwijt. De prioriteiten zijn zoek en de essentie is verdwenen. Men is de hoofdzaken kwijt en focust op de bijzaken. Alles wordt onnodig geordend en gekuist. Men is zijn richting wat kwijt.

Eens men ook de schoonheid van het onvolmaakte kan accepteren, valt men uit deze toestand. Men heeft dan een gebalanceerd gevoel voor schoonheid en reinheid. Er is aandacht voor de essentie en de juiste orde. Alles wordt terug in de juiste verhoudingen gezien eens het evenwicht is hersteld.

Kernwoorden:

 • Perfectionisme
 • Reinigingsdrang
 • Fixatie op details

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.