Caroline/ september 14, 2023/ Lichaam in balans/ 0 reacties

De schildklier en de vijfde chakra zijn zeer duidelijk verbonden door hun locatie, maar ook energetisch hebben ze een grote link met elkaar. Het is letterlijk de scheidingslijn tussen je hoofd en je lichaam. Zo zorgt het voor een broodnodige buffer tussen onze ratio en onze emoties. Zeker als we vaak moeilijke keuzes hebben moeten maken tussen onze eigen zelfzorg en de zorg voor anderen, wordt deze serieus op de proef gesteld met mogelijke onevenwichten tot gevolg.

Hoe werkt de schildklier eigenlijk?

De schildklier is een klein orgaan in je halsregio die jouw volledige levensritme regelt. Vanuit de hersenen ontvangt het een stofje TSH genaamd die de schildklier aanzet om T4 aan te maken. Deze stof is nog niet bruikbaar in ons lichaam. Het dient namelijk eerst omgezet te worden in o.a. onze lever naar T3 met behulp van progesteron. Het is T3 die in jouw lichaam zorgt voor jouw metabolisme (of stofwisseling), het vernieuwen van je cellen en de afvoer van afvalstoffen. 

Energetisch zet de schildklier het tempo voor ons leven. Als je schildklier vertraagt, vertraagt dus ook jouw levensritme. Dit kan zorgen voor schaamte, het gevoel niet goed genoeg te zijn en hopeloosheid. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot verslavingen, eetstoornissen en dwangstoornissen om toch maar de wereld rond je heen te controleren. 

Een schildklier die uit balans is maakt overgevoelig. Je hebt dan moeite om de grens met anderen te voelen en geeft jouw kostbare energie veel te snel weg aan anderen. Energie die je eigenlijk broodnodig hebt voor jezelf. Telkens jij voor de keuze gesteld wordt tussen je eigen zelfzorg en de zorg voor anderen, ontstaat er spanning in jouw schildklier. Vooral als jouw eigen behoeftes steeds het onderspit delven, ontstaan er klachten. 

Je mist de energie om het leven ten volle aan te gaan en wentelt je in de slachtofferrol. Het liefst van al zoek je een zondebok om de schuld op te kunnen steken. In de kern is dit slechts een reactie op je eigen onmogelijkheid om de energie van je leven te controleren.

Spreken helpt de schildklier

Een resem mogelijke klachten bij schildklierproblemen

 • Koude handen en voeten
 • Moeilijke regulatie van je lichaamstemperatuur
 • ‘Zomaar’ gewicht bijkomen en niet kwijt geraken
 • Te hoge cholesterol
 • Hartritmestoornissen
 • Trage darmtransit met obstipatie
 • Verstoorde vochthuishouding
 • Oedeem
 • Droge huid
 • Broze nagels
 • Depressieve klachten
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Menstruatiecyclusklachten

Schildklier uit balans

Als je schildklier uit balans is, geeft dit een resem van klachten. Langs de andere kant zijn er heel wat oorzaken en factoren die de werking van jouw schildklier negatief kunnen beïnvloeden. De grootste miskende factor is stress. Bij langdurige chronische stress maak je veel cortisol aan. Hiervoor gebruikt het lichaam progesteron, wat je ook nodig hebt om T4 naar T3 om te zetten. Dit zorgt voor een letterlijke en figuurlijke vertraging in ons leven. De rem vliegt erop. Vaak luisteren wij daar niet naar en blijven maar doordraven, met alle gevolgen van dien.

Soms zijn schildklierklachten afkomstig van andere disbalansen in ons hormonaal stelsel. Te hoge oestrogeenniveaus die we tegenkomen bij endometriose, insulineresistentie en candida albicans kunnen de oorzaak zijn van een ontregelde schildklier. Ook het premenstrueel syndroom (wat vaak een te lage progesteronwaarde is) of PCOS (met te veel testosteron) zijn twee veel voorkomende zaken die de werking van de schildklier ondermijnen.

Als jij hormonale anticonceptie nodig hebt, weet dan dat deze verschillende tekorten in je lichaam kan veroorzaken aan vitamines en mineralen. Selenium, magnesium, zink en een aantal B-vitamines kunnen aardig verminderen. Deze vitamines en mineralen spelen een erg belangrijke rol bij je schildklierwerking, maar ook in de werking van jouw zenuwstelsel. Daarnaast belast hormonale anticonceptie vaak de lever waardoor je minder efficiënt T4 naar T3 kan omzetten. Heb jij echt last van jouw schildklier? Durf dan het gesprek aangaan met je arts over hormonale anticonceptie en kijk of er alternatieven voorhanden zijn.

Heel veel stoffen in onze maatschappij zijn zogenaamde hormoonverstoorders. Deze hebben niet enkel een invloed op onze geslachtshormonen, maar kunnen ook de schildklierhormonen aardig ontregelen. Denk bijvoorbeeld aan BPA die we in heel veel pakjes, brikjes en zakjes vinden. Ook zware metalen kunnen je hormoonsysteem in de war sturen. Let dus wat op met vette vis in je dieet. Zelfs fluor die in veel tandpasta’s zit kan jouw schildklierwerking beïnvloeden. Je hoeft niet paranoia te worden, maar ga zeker eens kijken waar jij vanaf nu voor natuurlijkere alternatieven kan kiezen om jouw hormoonstelsel te ondersteunen.

Breng heling in je schildklier

 • Verban hormoonverstoorders. Ga voor minder pakjes en zakjes.
 • Eet ruim biologische eieren, biologische Griekse yoghurt, gedroogde pruimen, kabeljauw, zeewieren en algen om aan je behoefte voor jodium te voldoen. Combineer deze niet met niet-gefermenteerde sojaproducten. Deze verstoren de opname.
 • Eet elke ochtend twee paranoten om je dagelijkse dosis selenium aan te vullen
 • Neem je dieet eens onder de loep. Een overdaad aan gluten kan de symptomen verergeren of in stand houden. Om T4 naar T3 om te zetten heb je echter wel koolhydraten nodig. Ga dus niet volledig koolhydraatvrij.
 • Breng je stressniveau naar beneden en kies resoluut voor zelfzorg.
Spreek je dromen in manifestatie en deblokkeer je schildklier

De link met keelchakra

De schildklier stelt je in staat om jezelf vrij uit te drukken en je noden en behoeftes openlijk te bespreken met de wereld rondom jou. Mensen waarbij de schildklier operatief verwijderd diende te worden, kunnen last krijgen om hun opinies te verwoorden en zichzelf uit te drukken met zelfvertrouwen. Het kan zelfs letterlijk zorgen voor de krop in de keel. Hierdoor ga jij jezelf vaak in de weg staan en houd jij jezelf tegen om vooruit te gaan. Je beperkt je leven en zet jezelf vast in onzekerheid waardoor jij niet je volle potentieel in de wereld zet. Deze patronen kunnen zeker ook voorkomen bij mensen waarvan de schildklier uit balans is.

Gezien de keelchakra verbonden is met communicatie, begrijp je energetisch al de link met de schildklier. Een keelchakra die uit balans is, geeft klachten in de communicatie. Zo krijg je moeite met het verwoorden van gevoelens of zelfs spreekangst. Het zorgt ervoor dat je helemaal in jezelf kunt keren en weinig contact maakt met de buitenwereld. Deze disbalans kan zich ook uiten in een spraakwaterval als beschermingsmechanisme. Er is een onvermogen om naar de ander te luisteren waardoor echt wederzijds contact uitblijft.

Er zijn heel wat gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat jouw keelchakra niet functioneert zoals het zou moeten. Als jij doorheen jouw leven te maken kreeg met buitensporige kritiek, leugens en gemengde boodschappen, dan beschadigt dit jouw keelchakra. Deze zaken komen vaak samen voor in disfunctionele gezinnen waar er vaak ook verslavingen heersen. Je wordt dan van kleins af aan geduwd in een patroon van codependency en leert dat de wereld niet veilig is, wat dan weer een weerslag heeft op jouw bijnieren die in nauw verband staan met de schildklier. 

Heel jouw keelchakra en ondersteun je schildklier

Gelukkig zijn er veel manieren om jouw keelchakra en bijgevolg ook jouw schildklier te ondersteunen. Hieronder vind je er maar enkele.

 • Laat je nek en schouders regelmatig losmaken om spanningen in dit gebied te vermijden. Dit is trouwens het eerste punt waar stress zich in ons lichaam vastzet.
 • Werk aan de bevrijding van je stem. Ga zingen en trek je niets aan van de valsheid. Zoek bijvoorbeeld een Bhajan in je buurt om aan te sluiten. Vind je zingen nog een stap te ver? Neuriën, galmen of chanten is een fijne eerste stap.
 • Ga aan de slag met verhalen in alle mogelijke vormen. Vertel ze, schrijf ze neer, houd een dagboek bij. Alles om die communicatie weer aan het stromen te krijgen.
 • Maak ruimte voor creatieve expressie in je dagelijkse realiteit. Het bijhouden van een art journal kan hier een mooie methode toe zijn.
 • Confronteer je eigen demonen bij de psychotherapeut en ga specifiek in gesprek met jouw innerlijke kind.
 • Durf jouw omgeving eens kritisch onder de loep nemen. Welke geluiden verstoren jou op dagdagelijkse basis? Kun je hier iets aan veranderen? Welke ritmes volg jij qua eten, slapen, activiteit en rust? Passen deze wel bij jou of zijn ze eerder opgelegd door anderen?

Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?

Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.

Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.

Vind balans op meerdere vlakken:

 • Balans tussen rust en inspanning
 • Balans tussen je hoofd en je lichaam
 • Balans bij het verteren
 • Balans in je chakra’s

Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.