Caroline/ maart 9, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Bachbloesems zijn een heel nuttige therapeutische tool aangezien zij tot de meest veilige middelen behoren. Ze kunnen immers niet interageren met andere medicatie, voeding en andere zaken. De werking van Bachbloesems is zeer subtiel waardoor het door veel mensen als aangenaam wordt ervaren. Daarnaast is het bereiden van bachbloesems niet ingewikkeld. Het productieproces is zeer natuurlijk en puur.

Het bereiden van bachbloesems: van bloesem tot flesje

Bij het bereiden van bachbloesems is het de bedoeling om zo weinig mogelijk vervuiling te bekomen.  Hierdoor worden de bloesems zo veel als mogelijk geplukt in regio’s waar de natuur nog zo ongerept mogelijk is. Het is tevens zo dat er bij het bereiden wordt ingezet op biologische brandy.

Bach remedie, decoct, maceraat, productie, bloeiende bloesems

Bloeiende bloesems: de start van de remedie

Bereiden van bachbloesems met een maceraat

Hiervoor worden de bloemen geplukt op een mooie zomerdag en een 3-tal uur in bronwater gelegd. Na een drietal uur is dit bloemenwater welk we gaan verdunnen door eerst een helft bloemenwater samen te voegen met een helft alcohol van 40˚ waardoor we een standaardtinctuur verkrijgen van 20˚. Één druppel van deze standaardtinctuur vormt samen met 15 ml alcohol van 40˚ de stocktinctuur die je in de winkel aantreft. Volgende bloesems worden volgens deze methode gemaakt:

  • Rock Rose of Zonneroosje
  • Mimulus of Maskerbloem
  • Cerato of Loodkruid
  • Scleranthus of Hardbloem
  • Gentian of Gentiaan
  • Gorse of Gaspeldoorn
  • Wild Oat of Ruwe Dravik
  • Clematis of Bosrank
  • Olive of Olijf
  • White Chestnut of Paardenkastanje
  • Water Violet of Waterviolier
  • Impatiens of Reuzenbalsemien
  • Heather of Struikheide
  • Agrimony of Agrimonie
  • Centaury of Duizendguldenkruid
  • Oak of Eik
  • Chicory of Chicorei
  • Vervain of IJzerhard
  • Vine of Wijnstok
  • Rock Water of Bronwater
decoct herfst bloesems Bach

De herfstbloesems worden in een decoct verwerkt.

Decoct voor de bereiding van voorjaars- of najaarsbloeiers

Deze methode wordt gebruikt voor bloemen in het vroege voorjaar of het late najaar. We gaan hiervoor de bloemen 30 tot 40 minuten koken in bronwater waardoor we bloemenwater verkrijgen. Verder doorlopen we de stappen van de bereiding volgens een maceraat.  Volgende remedies worden op deze wijze gemaakt:

  • Cherry Plum of Kerspruim
  • Aspen of Esp
  • Red Chestnut of Rode Kastanje
  • Hornbeam of Haagbeuk
  • Honeysuckle of Kamperfoeli
  • Wild Rose of Hondsroos
  • Mustard of Herik
  • Chestnut Bud of Knop van de Paardenkastanje
  • Walnut of Walnoot
  • Holly of Hulst
  • Larch of Lariks
  • Pine of Den
  • Elm of Veldiep
  • Sweet Chestnut of Tamme kastanje
  • Star of Bethlehem of Vogelmelk
  • Willow of Wilg
  • Crab Apple of Appel
  • Beech of Beuk
Bij het bereiden van bachbloesems wordt erg gelet op ongereptheid.

De kracht van de natuur in een potje.

Producenten

Er zijn natuurlijk heel veel producenten van bachbloesems. Je hebt Ladrôme, Bach the Original,… Ikzelf gebruik degene van Healing Herbs omdat ik hiermee mijn opleiding heb gedaan. Ik kan mij inbeelden dat andere therapeuten een andere voorkeur hebben qua merk.

Hebben jullie reeds ervaring opgedaan met bachbloesems? Wat is jullie ervaring?

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.