Caroline/ januari 26, 2017/ Stressbeheersing/ 0 reacties

biologisch en ecologisch leven uit liefde voor de dieren

Ecologische filosofie uit liefde voor de natuur

Biologisch eten en kopen is een volledige levensfilosofie. Een filosofie die ik steeds meer probeer toe te passen in mijn dagelijkse leven. Bio brengt veel minder vervuiling mee van ons ecosysteem en dus ook van ons eigen lichaam. De vervuiling helemaal uitsluiten gaat niet meer, aangezien de toxische stoffen reeds aanwezig zijn in het volledige ecosysteem. Toch kunnen we proberen de schade te beperken en de verzuilingsziektes zo veel mogelijk te verminderen.

Het is logisch dat dit niet elk uur van de dag lukt, 7 dagen op 7. Toch probeer ik zo veel mogelijk stappen te zetten met het ecologische in het achterhoofd. Wie zich zorgen maakt dat hij niet voldoende doet, moet beseffen dat we allemaal ooit zo zijn begonnen. De meesten onder ons ontdekken gaande weg dat ze willen meewerken aan een ecologische wereld waar respect heerst voor mens, dier en natuur. Het is nooit te laat om je leven te veranderen. Op veranderen staat immers geen leeftijd.

Waarom kies ik voor Biologisch?

Redenen om voor biologisch te kiezen

Ecologische keuzes om ons ecosysteem te handhaven

Hier vind je mijn 7 redenen waarom ik zoveel mogelijk biologisch koop:

  1. Geen toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen tenzij van natuurlijke oorsprong en technologisch onmisbaar.
  2. Minder pesticiden, fungiciden, herbiciden door de strikte regelgeving. Er is slechts een beperkte lijst van aanvaarde bestrijdingsmiddelen.
  3. Gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Zo worden er natuurlijke vijanden ingezet zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes om luizen te bestrijden.
  4. Biologische teelt is gezonder voor ons ecosysteem. Door het vermijden van kunstmest en chemische producten daalt de graad van lucht- en waterverontreiniging. Er is tevens minder nitraatvervuiling.
  5. Duurzame teeltwijzen als basis van landbouw. Veel bioboeren gebruiken wisselteelt om de bodemkwaliteit optimaal te houden. Hierdoor raakt de bodem niet uitgeput en is de teeltwijze in harmonie met de natuur.
  6. Craddle-to-craddle filosofie is wijdverspreid. Bioboeren proberen afval te hergebruiken en zo de kringloopcyclus te sluiten. Zo worden er soms kippen of andere dieren ingezet om het onkruid te wieden en worden deze later geslacht en voor verkoop aangeboden.
  7. Bioboeren zijn vaak voorstander van korte keten initiatieven. Als we op alle punten duurzaam wensen te zijn dan is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor het transport van onze goederen. Bioboeren hebben aandacht voor deze ecologische voetafdruk en gaan indien mogelijk op zoek naar alternatieven.

Bronnen en verder lezen

Over de richtlijnen in de biologische voedingssector

Over biolandbouw in Vlaanderen

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.