Caroline/ september 14, 2023/ Lichaam in balans/ 0 reacties

Word jij ook wel eens zo humeurig een uurtje na de lunch? Onze bloedsuikerspiegel durft wel eens bokkensprongen maken waardoor we ons moe, angstig en prikkelbaar voelen. Op zich kan deze ontregeling niet echt kwaad. Onze pancreas komt immers to the rescue om de bloedsuikerspiegel terug op peil te brengen. Alleen kan dit mechanisme erg moe worden als het te vaak in actie moet komen met insulineresistentie tot gevolg.

Wat gebeurt er met jouw bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel wordt normaal doorheen de dag constant gehouden in jouw bloedstroom. Heb jij net een maaltijd binnen waarin veel koolhydraten zaten? Dan zal jouw pancreas extra insuline afgeven om de glucose uit je bloed in je cellen te brengen zodat er daar energie kan geproduceerd worden. De overschotten in de bloedbaan worden gestockeerd in jouw vetcellen voor mogelijks “magere jaren”. 

Op zich is dit dus een systeem dat zichzelf prima regelt. Tot op het moment dat jouw bloedsuikerspiegel te vaak fluctueert. Doordat er te veel en te vaak insuline wordt afgegeven worden je cellen minder gevoelig voor insuline. Hierdoor ontstaat insulineresistentie. Dit is de voorloper van diabetes type 2, maar wel nog prima omkeerbaar als jij jouw levensstijl aanpakt.

Als je last hebt van te veel insuline, zullen ook andere processen in jouw lichaam verstoord geraken. Zo zal jouw lichaam minder goed melatonine kunnen aanmaken waardoor je erg lastig kan inslapen. Ook je vitaliteit zal verminderen doordat het hormoon DHEA en het groeihormoon minder worden aangemaakt. Al deze zaken samen zetten een proces van chronische ontstekingen in gang.

Jouw bloedsuikerspiegel is gevoelig voor emoties

Heb ik insulineresistentie?

  • Heb jij voortdurend zin in zoet en kan je dit moeilijk bedwingen?
  • Schommelt jouw energiepeil voortdurend?
  • Ben je vermoeid na de maaltijd?
  • Blijven die kilootjes te veel genadeloos aan je lichaam plakken en ervaar je een groeiend zwembandje rond je middel?
  • Is jouw menstruatiecyclus onregelmatig?

Heb je meerdere keren ja geantwoord op bovenstaande vragen? Dan is het goed om eens te kijken met een (complementair) behandelaar of er sprake is van insulineresistentie. Of om een eerste sessie in te plannen met mij.

Hoe kun jij jouw suikermetabolisme en bloedsuikerspiegel fysiek ondersteunen?

Je zou jouw eetpatroon kunnen aanpakken, maar voor veel mensen is dit geen sinecure. Vooral omdat jouw lichaam momenteel erg snakt naar koolhydraten omdat het een gebrek aan energie ervaart. In de plaats van nu na het lezen van dit artikel naar de diëtist te rennen, kan je beter kleine levensstijlaanpassingen uitvoeren.

Een grote factor in heel dit proces is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat jouw bloedsuikerpeil de hoogte in schiet. Je kan je inbeelden dat dit best vaak op een dag gebeurt in onze jachtige maatschappij. Door in te zetten op het omgaan met stress, kan je dus veel winst maken voor jouw pancreas. Ga dus lekker aan de yoga als je dat nog niet doet of schrijf je in voor die meditatieklas waar je al lang over twijfelt.

Een andere piste om jouw bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen is inzetten op jouw beweegpatroon. In jouw spieren zitten immers veel mitochondriën. Dit zijn de verbrandingsoventjes van suiker in je lichaam die energie produceren. Je begrijpt vast dat hoe meer van die verbrandingsoventjes je hebt, hoe meer koolhydraten jij kan verwerken tot energie. Zo helpt het opbouwen van spieren je om meer vitaliteit te ervaren.

Hoe is ons suikermetabolisme gelinkt aan de thema’s van de derde chakra?

In de puberteit is heel ons hormonaal systeem onderhevig aan grote veranderingen. Jammer genoeg is dit vaak een periode waarin veel pesterijen ontstaan op school. We ervaren kritiek van leeftijdsgenoten en worden soms echt ronduit uitgesloten. Deze ervaringen kunnen zorgen voor een grote innerlijke onrust waardoor je de neiging hebt voor het eten van veel koolhydraten met risico op insulineresistentie op latere leeftijd.

Als jij in je leven het gevoel ervaren hebt om je persoonlijke controle kwijt te zijn doordat iemand erg abusief, controlerend, manipulerend en kritisch naar je was, dan kreeg je minder kans om een sterk zelfvertrouwen te creëren. Hierdoor wordt je aandacht afgeleid van de connectie met je ware zelf. Je weet niet echt meer wat je wil en hoe je dit kan krijgen. Dit zorgt ervoor dat jouw ware zelf ondervoed is, waardoor je meer aan een beeld tracht te voldoen. Je moet worden gevoed door de goedkeuring van anderen.

Hierdoor kan je vervallen in het constant druk, druk, druk blijven rondlopen met een agenda vol met afspraken. Door je voortdurend in drukte te hullen probeer jij jouw gebrekkige ego-identiteit te stutten. Wat ervoor zorgt dat je het gevoel krijgt terug grip te krijgen op jouw leven en jouw richting.

Deze patronen zorgen ervoor dat je behoefte aan insuline stijgt, want stress is een grootverbruiker van koolhydraten. Je zal dus door een onevenwicht in de derde chakra sowieso meer kans maken op problemen in je suikermetabolisme. Heel vaak zit onder pancreasproblemen jarenlange stress verstopt waarbij je op het werk en in de maatschappij wenste te voldoen aan de norm. Je ging niet jouw eigen weg en hier betaal je uiteindelijk de rekening voor op zowel emotioneel als fysiek vlak. 

Werken aan je derde chakra kan helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel

Fysieke, emotionele en spirituele ondersteuning van jouw derde chakra

Fysiek Emotioneel en spiritueel
– Eet 500g groenten per dag volgens de regenboog.
– Kies regelmatig voor gefermenteerde groenten zodat jij jouw darmflora terug opbouwt.
– Voeg hennepzaad, quinoa en biologische eieren toe aan jouw dieet als bouwstenen van dopamine en serotonine. Deze neurotransmitters ondersteunen een goed humeur.
– Door dagelijks omega 3 te suppleren op basis van visolie, krillolie of algenolie maak jij jouw cellen terug gevoeliger voor insuline.
– Eet minder zoetigheden en geraffineerde koolhydraten.
– Voeg wat vaker kaneel toe aan je maaltijden om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren
– Ga bewegen voor het ontbijt om jouw metabolisme in gang te trappen.
– Ga op zoek naar emotionele voeding en steun die je goed doet.
– Omring je met de juiste mensen die jou onvoorwaardelijk steunen in jouw eigen wijze weg.
– Werk elke dag aan jouw doelen en verlangens. Gebruik hiervoor een moodboard of wensenlijstje die je zichtbaar ophangt in de badkamer of slaapkamer zodat je steeds met de juiste mindset je dag start.
– Durf op de juiste momenten jouw behoefte aan veiligheid door controle op te geven. Begin klein en neem telkens iets meer risico.
– Ga aan de slag met woedegevoelens en krop ze niet op.
– Exploreer jouw schaamtegevoel en ontkracht deze. Jij mag jezelf vanaf nu echt recht in de ogen gaan kijken!

Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?

Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.

Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.

Vind balans op meerdere vlakken:

  • Balans tussen rust en inspanning
  • Balans tussen je hoofd en je lichaam
  • Balans bij het verteren
  • Balans in je chakra’s

Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.