Caroline/ juni 18, 2018/ Voeding/ 0 comments

Calcium is een belangrijk mineraal voor onze bothuishouding dat wordt aangevoerd via onze voeding. Om calcium goed op te nemen, heb je voldoende vitamine D nodig en maagsap. De spiegel in ons bloed wordt geregeld door de schildklier, bijschildklier en vitamine D. We dienen calcium steeds in verhouding met magnesium in te nemen, want magnesium dient om calcium goed opgelost te houden. Bij te weinig maagzuur of een tekort aan magnesium wordt calcium afgezet in de aders waardoor arteriosclerose ontstaat en de kans op nierstenen verhoogt.

Een goede absorptie van dit mineraal kan worden verhinderd door oxaalzuur (chocolade, rabarber en spinazie) en fytinezuur (volle granen en zemelen). Als onze voeding te eiwitrijk is, verliezen we dit mineraal via onze urine. Daarnaast is een ongezonde voeding met cafeïne, te veel zout en te veel alcohol nefast voor onze calciumspiegel. Als je corticosteroïden of maagzuurremmers neemt, dien je ook je calciumspiegel in het oog te houden.

Calcium in de voeding

Calcium in melkproducten

Naast melkproducten vinden we calcium nog in andere voedingsmiddelen terug.

We vinden dit mineraal onder andere in volgende voedingsmiddelen terug:

 • Kaas
 • Yoghurt
 • Sesamzaad
 • Chiazaad
 • Amandelen
 • Lijnzaad
 • Hazelnoten
 • Paranoten
 • Pistache
 • Groene bladgroenten
 • Teff
 • Soja

Functie van calcium

Calcium zorgt samen met fosfor voor onze bothuishouding en heeft een rol bij de ijzerstofwisseling in ons lichaam en is tevens betrokken bij de bloedstolling. Op het emotionele vlak ondersteunt dit mineraal de werking van ons zenuwstelsel en kan het slapeloosheid tegengaan zeker in combinatie met magnesium. We hebben het nodig om de spieren en zenuwen correct te kunnen prikkelen. Dit mineraal is zeer belangrijk voor ons hart en bloedvaten. Ons hart kan door calcium regelmatig blijven kloppen en het heeft een gunstige invloed op onze bloeddruk.

Een aantal enzymen en hormonen zijn afhankelijk van dit mineraal alsook de celdeling. Bij allergie of ontstekingen heeft het een cortisonachtige werking omdat het de celmembranen dicht.

Zalig slapen met calcium

Soms kan een gebrek aan calcium leiden tot slapeloosheid

Disbalans van calcium

De regerende planeet voor deze vitamine is Saturnus. Mensen die geboren zijn met als sterrenbeeld Kreeft kunnen een verhoogde behoefte hebben aan dit mineraal. Het maakt het ons mogelijk om innerlijk vrij te zijn en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een verlaagde spiegel kan leiden tot instabiliteit die gekenmerkt wordt door angsten, hulpeloosheid en een enorme nood aan ondersteuning. De Kreeft kan gemakkelijk in zijn emoties vast geraken en vooral met het verleden bezig zijn. Er is dan een gebrek aan vernieuwing door externe impulsen.

Een tekort aan calcium

Een tekort kan optreden door ondervoeding en een verstoord voedingspatroon. We kunnen dit ook opmerken bij een tekort aan magnesium, een tekort aan vitamine D of een teveel aan fosfaat. Soms ligt de oorzaak in een gebrek aan hormonen van de bijschildklier, pancreatitis, chronische darmaandoeningen, nierfalen of alcoholisme. Een tekort geeft een verhoogde kans op botbreuken, osteoporose en botontkalking. Hyperventilatie kan ook een tekort veroorzaken. We zien ook meer tandcariës ontstaan en aften. Daarnaast merken we een verhoogde stressgevoeligheid op met geheugenverlies en verwardheid. Soms kan er ook sprake zijn van depressie of zelfs hallucinaties. Ook zien we hartkwalen, spierpijnen en spierkrampen bij tekorten.

Teveel aan calcium

Een teveel komt psychologisch overeen met een grote standvastigheid, starheid en onbeweeglijkheid in het denken en handelen. Vaak is het een gevolg van een storing van de calciumstofwisseling. Soms is het ook het gevolg van een overdosis aan vitamine D, vitamine A of een te hoge dosis van diuretica. Lichamelijk kan het een teken zijn van een te snel werkende bijschildklier, schildklier, botkanker of een aantal andere kankers. Een verminderd functioneren van de bijnieren kan hier ook een teveel veroorzaken. Bij een teveel ontstaan er nierstenen en aderverkalking. We zien regelmatig obstipatie, misselijkheid en andere buikklachten met een verminderde eetlust tot gevolg. Er kan sprake zijn van een abnormaal grote hoeveelheid urine op een dag. Ook bij een teveel zien we emotionele problemen met verwardheid en eventuele hallucinaties. De spieren kunnen erg zwak zijn en er kan sprake zijn van hartritmestoornissen.

Zoals je hierboven merkt kan je bepaalde klachten ervaren bij een tekort en bij een teveel. Het is dus niet gemakkelijk om te bepalen wat de oorzaak van een klacht is. Dat is dan ook hetgeen dokters doen. Toch zitten veel oorzaken gelinkt aan een ongezonde levensstijl en stressklachten. Ervaar jij een daling in je kwaliteit van leven, dan kun je mij steeds aanspreken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kijken we dan naar manieren om jouw kwaliteit van leven naar boven te krijgen, want iedereen heeft recht op een kwaliteitsvol leven.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.