Caroline/ september 12, 2021/ Lichaam in balans/ 0 comments

Je bent verslaafd aan suiker. En hoe meer je probeert om die suiker uit je voeding te schrappen, hoe meer je lijf erom begint te schreeuwen. Herkenbaar? Wat als ik je vertel dat er misschien een goede reden is waarom jouw lichaam momenteel zo hard naar suikers vraagt dat je het zelfs een suikerverslaving zou durven noemen? Ik wil je vandaag meenemen in de wondere wereld van candida. Een vaak miskend probleem die een persoonlijk drama in jouw leven kan veroorzaken.

Wat is candida?

De Candida albicans is een schimmel die van nature in ons lichaam voorkomt. Zolang deze in verhouding is, is er helemaal niets aan de hand. Het probleem ontstaat als er dysbiose ontstaat in je darmen. Dit kun je nog het duidelijkst zien als jij na een antibioticakuur al ooit een vaginale schimmelinfectie kreeg. Vaak is dit Candida albicans die deze klachten veroorzaakt omdat de antibiotica ook jouw goede bacteriële darmflora teniet heeft gedaan. Dus zolang dit beestje in evenwicht gehouden wordt door anderen is het prima. Alleen kan het soms gaan woekeren met klachten tot gevolg.

Deze klachten zijn erg veelzijdig. Je kunt denken aan:

 • Een schimmelnagel aan je teen
 • Terugkerende blaasinfecties
 • Vaginale schimmelinfecties
 • Grote drang naar suikers
 • Brijige, zurige ontlasting
 • Vermoeidheidsklachten
 • Gewrichtspijn

Zoals je ziet is dit best wel een divers lijstje. Candida is zeker niet altijd de oorzaak van al deze klachten. Toch is het interessant om eens te kijken of dit voor jou niet de oorzaak is van je klachten als je zo een drang naar suiker hebt.

Minder suiker eten is geen oplossing bij candida.

Waarom de diëten niet werken.

Vaak wordt er een anti-candidadieet voorgesteld waarbij je alle suiker en gist uit je voeding moet weglaten. Het is inderdaad zo dat candida zich voedt op suiker, maar deze schimmel gaat niet dood als je de suikertoevoer dichtdraait. Als dit voor jou eigenlijk al mogelijk is, want je lichaam schreeuwt om suiker op de cadans van deze schimmel. Vaak leert dit beestje zichzelf om dan op andere voedingsbronnen over te gaan, waardoor het probleem eigenlijk in stand wordt gehouden. 

Als jij echt last hebt van een dysbiose met een overgroei aan candida is het belangrijk om specifiek deze schimmel te verminderen in je darmen en extra goede bacteriën terug toe te voegen om jouw persoonlijke evenwicht te herstellen. Dit is een proces die niet over 1 nacht gaat. Vaak zijn de darmen niet echt gezond meer en is de weg naar gezondere darmen lastig. Toch zeker als je een duurzame oplossing zoekt.

De candida in je lijf schreeuwt om suiker

Wanneer heb je meer risico?

De ene persoon is wat vatbaarder dan de andere om deze klachten te ontwikkelen. Op de site van darmgezondheid vind je o.a. volgende risicofactoren terug:

 • Medicijngebruik zoals corticosteroïden, antibiotica, anticonceptiepil
 • Overmatig alcoholgebruik of suikergebruik
 • Overgewicht
 • Diabetes en te hoge insulinespiegels

Als je tot nog toe dus geen echte verklaring hebt gevonden voor je vage klachten, kan het interessant zijn om deze piste eens te bekijken. Zeker als je het moeilijk hebt om van de suiker af te blijven! Wil je graag eindelijk van die vage klachten af? Dan zijn mijn gezondheidstrajecten iets voor jou. Bekijk ze hier! 

Wie ben ik?

Hallo, mijn naam is Caroline Risack. Ik ben een doorwinterde astrologe, naturopate en vroedvrouw in opleiding. Gedurende de jaren waarin ik voornamelijk met vrouwelijke klanten werkte, was ik getuige van de grote toegevoegde waarde van een holistische aanpak om tot een gezond hormonaal evenwicht te komen.

Mijn deskundige begeleiding helpt vrouwen om zich aan te passen aan hun natuurlijke ritmes en de flow in hun leven te vinden. Ik leer elke vrouw haar lichaam te eren en voeden als een heilige tempel.

Mijn missie is om vrouwen opnieuw te verbinden met hun ziel, oerkracht en fysiek lichaam, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen geven.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.