Caroline/ juli 6, 2017/ Lichaam in balans/ 0 comments

Vorige dinsdag sprak ik reeds over voedingsadviezen voor PCOS. Vandaag wil ik jullie iets meer vertellen over andere zaken die ook behulpzaam kunnen zijn in de strijd tegen PCOS. Aangezien PCOS een stoornis is in de hormonen is, kan het nuttig zijn om vlees te mijden die wordt gekweekt aan de hand van groeihormonen. Daarnaast is het ook goed om plastiek, detergent en huishoudproducten te mijden die gemaakt worden op basis van oestrogeen derivaten of de zogenaamde hormoonverstorende stoffen. Deze stoffen zitten in heel veel dagelijkse producten.

BPA hormoonverstorende stoffen, PCOS, oestrogenen, dagelijkse producten, chemische belasting, stress, ontprikkelen

BPA wordt tegenwoordig meer en meer geweerd uit babyflesjes. Toch kun je deze stof zeker nog tegenkomen in oude exemplaren.

Chemische belasting?

Neem bijvoorbeeld BPA of bisfenol A, dit is een stof die wordt gebruikt aan de binnenkant van chipszakjes, blikken of brikken. Daarnaast vinden we het ook terug in papflessen en cosmetica. Het komt tevens ook voor als esterverbindingen zich omzetten onder invloed van hoge temperaturen. Hierdoor kun je deze stof ook terugvinden in fruitsap die in plastiek zakken zit aangezien het fruitsap hier kokend wordt ingegoten om de steriliteit te behouden. Deze stof is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij, maar voor mensen met hormonale klachten kan deze stof wel degelijk problemen veroorzaken. Natuurlijk kun je niet alles vermijden. Ook ik eet graag eens een aantal chipjes. Het is vooral belangrijk hier allemaal wat bewust mee om te gaan en de dosis niet te laten exploderen. BPA wordt tevens steeds meer aan banden gelegd in de verschillende lidstaten van de Europese Unie en is zelfs verboden in cosmetica. Producten met het ecolabel zijn sowieso vrij van BPA als de wikipediapagina over BPA klopt.

Het is alleszins niet gemakkelijk om hiermee rekening te houden. Als je jouw favoriete shampoo eens bij de hand neemt en hier de ingrediënten van leest, zou het mij niet verbazen moest je van de meeste zaken niet eens weten wat het is. Zo bevinden zich in de meeste shampoos PEG wat een vorm van microplastiek is. Microplastiek komt door deze producten in ons drinkwater terecht en in onze voedselketen. Onlangs las ik dat er in het afvalwater heel wat resten te vinden zijn van medicatie. Vooral in de grote steden is dit een probleem. Op zich is dit allemaal niet rampzalig, maar bewuste keuzes kunnen ons wel helpen om minder opstapeling te krijgen van deze stoffen. Uiteindelijk lijkt alles misschien een druppel op een hete plaat, maar elke keuze die je maakt, maakt een verschil. Zelfs al probeer je enkel je shampoo aan te passen naar een versie zonder microplastiek.

BPA hormoonverstorende stoffen, PCOS, oestrogenen, dagelijkse producten, chemische belasting, stress, ontprikkelen

Als je totale hoeveelheid prikkels te hoog is, kan ontprikkelen een dagelijkse oefening waard zijn.

Hoe kun je het evenwicht houden met zoveel (chemische) prikkels?

Dagelijks worden wij overladen met chemische stressoren. De luchtvervuiling legt ook een zekere mate van belasting op ons lichaam. Het is dan ook belangrijk om regelmatig jouw lichaam eens goed te kunnen ontstressen zodat de opeenstapeling van alles niet te veel wordt. Vrouwen met PCOS moeten erg opletten met stress. Dit kan de klachten die zij ervaren ook enorm verergeren. Op tijd en stond eens een adempauze nemen kan voor deze vrouwen een goede gewoonte zijn. Probeer vooral je eigen lijf te respecteren en hou rekening met je eigen grenzen. Maak eens tijd om je creativiteit de vrije loop te laten, want voor velen onder ons kan dat een enorme stressreductie zijn. Ga eens naar de sauna of trakteer jezelf eens op een weldoende massage. Probeer af en toe eens te ontkoppelen van je computer en smartphone en neem nog eens een goed boek ter hand waar je in kunt wegdromen. Zoek manieren die voor jou werken en probeer ze op een systematische manier in je agenda in te passen, want als deze wereld je overdondert met prikkels, is het goed om af en toe te ontprikkelen zodat je de balans terugvindt. De prikkels gaan niet snel verdwijnen, maar we kunnen wel iets doen aan de manier dat we er zelf mee proberen om te gaan.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.