Caroline/ september 14, 2023/ Lichaam in balans/ 0 reacties

Wist je dat je darmen eigenlijk jouw tweede brein zijn? Je darmen hebben een heel grote invloed op jouw emotioneel welzijn. Opgeruimde darmen hebben een link met een opgeruimd hoofd. En laat dat hele systeem dan ook nog eens gelinkt zijn met je kruinchakra. Hoog tijd dus om hier eens dieper in te duiken.

Waarom gezonde darmen belangrijk zijn?

In jouw darmen zitten heel veel bacteriën, zowel goede als slechte. Liefst hebben we een meerderheid aan goede bacteriën. Zij maken een twintigtal hormonen aan die jij nodig hebt voor de goede werking van jouw lichaam. Daarnaast maken ze ook nog een heel deel neurotransmitters aan die noodzakelijk zijn voor het overbrengen van signalen in je zenuwstelsel.

Zowat 95% van je totale hoeveelheid serotonine, vaak meer gekend als je happy hormoon, wordt in jouw darm aangemaakt. We zien dan ook vaak een slechte darmflora bij mensen met depressieve klachten. Mensen die last hebben van prikkelbare darmsyndroom of colitis ulcerosa hebben meer kans op depressie of angstproblematieken bijvoorbeeld. 

Ook het grootste deel van je melatonine (hormoon) wordt aangemaakt in je darmen. Wist je trouwens dat mensen met autismespectrumstoornis vaak minder melatonine aanmaken? Hierdoor kan het voor hen ook moeilijker zijn om een correct dag-nachtritme te houden gezien dit hormoon hier een cruciale rol in speelt. 

Jouw darmen staan rechtstreeks in contact met jouw hersenen via de nervus vagus. Deze hersenzenuw speelt een heel belangrijke rol in ons ‘rest and digest’ zenuwstelsel. Het is namelijk zo dat we enkel kunnen verteren in rust. Als we in stress zitten, heeft ons lichaam niet voldoende ruimte over om onze spijsvertering correct te laten functioneren. Dat is namelijk niet van levensbelang. Het is dus belangrijk om regelmatig rust te hebben om jouw darmen ideaal te laten functioneren. Zie je al hoe hier veel vicieuze cirkels zijn om in vast te blijven hangen?

Je darm is gelinkt met je brein. Wat je eet beïnvloedt hoe je je voelt.

Lekkende darm: het begin van veel ellende

Er bestaat een aandoening die binnen de complementaire geneeskunde lekkende darm wordt genoemd. Dit is vaak het begin van veel ellende. Eigenlijk wordt het darmslijmvlies bij deze aandoening ontstoken of beschadigd waardoor zaken in je bloed kunnen worden opgenomen die daar niet thuishoren. 

Hierdoor ontstaan een heleboel mogelijke klachten:

 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Depressie en stemmingsstoornissen
 • Allerlei auto-immuunziektes
 • Allergieën en intoleranties
 • Chronische vermoeidheid en fibromyalgie
 • Concentratiestoornissen

Als je twijfelt of je last hebt van een lekkende darm, kan het interessant zijn om eens gedurende twee weken gluten, lactose, koemelk, toegevoegde suiker of fructose, E-nummers, alcohol en antibiotica te vermijden. Als je klachten hierdoor verbeteren, kan het nuttig zijn om deze zaken 1 per 1 terug toe te voegen om te bekijken welke jou het meest last bezorgen.

Sowieso is het verstandig om daarnaast voldoende vezels of andere prebiotica te nuttigen in combinatie met een gevarieerd probioticum. Als je zelf voeding fermenteert ga je wel goedkoper af zijn, maar dan moet je hier wel even tijd voor kunnen maken.

Tips voor gezonde darmen

 • Eet volop vezels uit groenten, peulvruchten…
 • Drink voldoende water
 • Eet dagelijks een portie gefermenteerde voeding
 • Voeg voldoende gezonde vetten toe aan je dieet
 • Beweeg dagelijks voldoende
 • Vermijd toegevoegde suikers, dierlijke eiwitten en vetten in overmaat
 • Werk aan je stressbeheersing

De nervus vagus als ongekende link tussen darm en hersenen

De nervus vagus is de informatiesnelweg die jouw hersenen verbindt met je darmen. Voortdurend scant jouw nervus vagus de omgeving op tekenen van (on)veiligheid om deze zo snel als mogelijk aan de hersenen door te spelen. Op het eerste gezicht gebeurt dit 24/7 in ons onderbewuste, maar je kan hier wel invloed op uitoefenen volgens de polyvagaaltheorie. 

Als jouw nervus vagus voldoende signalen kan oppikken dat de kust veilig is, dan helpt deze jou om je met anderen te verbinden. Via de gedragingen die gestuurd worden vanuit je vagus ben je dan in staat om gemakkelijk connectie te maken met anderen en je netwerk te vormen. Een levensbelangrijke vaardigheid voor onze mensensoort.

Zolang je nervus vagus goed functioneert, is je lichaam in staat om na stress tot ontspanning over te gaan. Zolang dit lukt, kan de stress zich niet gaan opbouwen. Bouwt de stress zich wel op? Dan kun je zowel last krijgen van depressieve klachten en stemmingsstoornissen als spijsverteringsstoornissen. Een gezonde nervus vagus komt dus jouw gezondheid zeker ten goede!

Wat is de nervus vagus en de polyvagaaltheorie?

De nervus vagus is onderdeel van onze 12 hersenzenuwen die in de hersenen ontspringen. Het is de tiende hersenzenuw die doorheen ons hele lichaam loopt en de hersen verbindt met het hart, de longen, het middenrif, de maag, de darmen… 

Deze hersenzenuw is een belangrijk onderdeel van jouw parasympatisch zenuwstelsel en komt daardoor in beeld om het evenwicht te houden tussen stress en ontspanning. De polyvagaaltheorie is een nieuw onderzoekdomein waarin bekeken wordt hoe onze nervus vagus reageert op prikkels. Het is de bedoeling om het evenwicht in de vagus te herstellen om je gezondheid te bevorderen. Ondertussen zijn er verschillende boeken hierover verschenen waar je zeker een kijkje in kan nemen voor meer diepgaande informatie.

de brein-darm as werkt ook omgekeerd. Een rustig hoofd zorgt voor betere darmen.

De pijnappelklier en de kruinchakra

Zoals je al kon lezen wordt serotonine en melatonine grotendeels in je darmen aangemaakt. Jouw pijnappelklier die enorm beïnvloed wordt door lichtsignalen uit je omgeving, bevat heel veel serotonine die het via je zenuwstelsel ontvangt. Zodra het donker wordt, zal de pijnappelklier de serotonine omzetten naar melatonine zodat jij de slaap kan gaan vatten. De pijnappelklier heeft een erg belangrijke rol in het bepalen van het ritme van jouw leven. 

Dit betekent dan ook dat je via blootstelling aan licht een impact kan maken op dit systeem en zo ook op het verbruik van jouw serotonine. Het kan dus interessant zijn om regelmatig natuurlijk daglicht op je netvlies te laten vallen bij depressieve klachten. 

Gezien de pijnappelklier ook gezien wordt als de plaats waar het goddelijke licht vanuit het universum je lichaam binnenkomt, is deze gelinkt aan de kruinchakra. De pijnappelklier zou zelfs de poortwachter zijn van ons derde oog om bepaalde boodschappen uit die andere wereld te kunnen ontvangen. 

De pijnappelklier kan zelfs gelinkt worden met de wil om te leven en zingeving. Als jongeren al van jong af lastige gebeurtenissen moeten verwerken, zullen de serotonineniveaus in de pijnappelklier van nature lager zijn. Dit vermindert de wil om te leven al van bij de start waardoor er een boel (toch wel ernstige) ziektes kunnen ontstaan zoals kanker, Alzheimer of chronisch vermoeidheidssyndroom. Traumaheling zal hier een belangrijke rol spelen om de pijnappelklier correct te laten functioneren en om de kruinchakra volledig te kunnen openen.

3 manieren om jouw kruinchakra te balanceren

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verbinding tussen je lichaam en je geest. Als deze connectie gestoord is, kan dit een goede start zijn om je kruinchakra terug in evenwicht te brengen. Een handige oefening hiervoor is het inbeelden van een lemniscaat rondom je hoofd en je buik gedurende enkele minuten per dag. Andere technieken die je in je lichaam laten zakken, kunnen hier erg behulpzaam zijn.

Alles wat jou zingeving kan geven in het leven is belangrijk om de kruinchakra te activeren. Ben jij dus een gelovig iemand? Dan kan bidden ook een goede manier hiervoor zijn. Houd je meer van een praktische aanpak? Dan is de life coach hier misschien de meer geschikte persoon. Of een psycholoog die samen met jou je overtuigingen kan onderzoeken en je doelen kan bijstellen. Ook als er sprake is van enige vorm van trauma, kan psychotherapie helpen om jouw kruinchakra terug in balans te brengen.

Een derde manier om je kruinchakra te balanceren bestaat uit meditatie. Hiervoor bestaan oneindig veel technieken. Er is er vast één die jou ligt. Heb je al eens geprobeerd om te mediteren met een mantra? Of gewoon door even in de vlam van een kaars te kijken? Zelfs tijdens een wandeling kun je mediteren door even in stilte je te focussen op alles wat je ziet en hoort. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?

Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.

Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.

Vind balans op meerdere vlakken:

 • Balans tussen rust en inspanning
 • Balans tussen je hoofd en je lichaam
 • Balans bij het verteren
 • Balans in je chakra’s

Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.