Caroline/ december 31, 2018/ Interviews/ 0 comments

Het verhaal van Elke Dag Energie startte enkele jaren geleden met een burn-out. De lessen die Elke hieruit trok wou zij delen met Vlaanderen en omstreken. Doorheen haar proces ontdekte zij dat de sleutel voor energie in jouw darmgezondheid zit. Jouw darmen maken immers heel veel belangrijke stoffen aan, maar zonder darmgezondheid is dit niet of in mindere mate mogelijk. In deze donkere maanden ging ik Elke dan ook om tips vragen voor meer energie en uiteraard meer darmgezondheid.

Wat is het verhaal achter Elke Dag Energie?

Het begon allemaal in 2015 toen ik als jonge moeder een koolhydraatarm dieet volgde. Mijn ervaringen als moeder met dit dieet publiceerde ik op mijn blog Mamaladylicious. Tot ik in een burn-out belandde. Voorzichtig begon ik ook over dit kwetsbare stukje te bloggen, waarmee ik plots duizenden lezers bereikte. Ik ging daarna verder bloggen over mijn zoektocht naar meer energie. Daarnaast richtte ik een Facebookgroep op Burn-out Vlaanderen die vandaag Peptalks voor Elke Dag Energie heet.

Na mijn burn-out had ik een veelgelezen blog en had ik mezelf gespecialiseerd in de link tussen voeding en vermoeidheid. Ik besloot om Elke Dag Energie op te richten en liet al mijn artikels van mijn vorige blog overzetten. Vanaf dat ogenblik blog ik dus over alle energiegerelateerde thema’s, met als expertise voeding voor meer energie en darmgezondheid. 

Darmgezondheid met Elke
Elke specialiseerde zich in energievoeding na een burn-out

Welke 5 tips kun jij personen meegeven die nu herstellen van een burn-out?

  1. Onderschat het belang van jouw voeding niet. Ik was betrokken bij een hersenonderzoek waar de onderzoekers vaststelden dat de meerderheid van mensen met burn-out ook darmklachten heeft. Niet verwonderlijk als je weet dat darmen erg lijden onder stress en een verkeerd voedingspatroon.
  2. Geef je over en stop met vechten! Gun jezelf de fysieke en mentale rust die je nodig hebt. Zoveel mensen zijn gefrustreerd omdat ze een burn-out hebben en dat kost tonnen energie. Pas het ogenblik waarop je de burn-out kunt aanvaarden, kan het herstel beginnen.
  3. Zoek de natuur op. Burn-out ontstaat omdat jouw “reptielenbrein” overprikkeld is. Dat reptielenbrein komt tot rust in de natuur. Elke dag een korte wandeling in de natuur kan wonderen doen.
  4. Werk niet te veel met je hoofd als je een burn-out hebt. Starten met meditatie of yoga blijkt voor veel mensen met burn-out effectief.
  5. Probeer je zoveel als mogelijk te omringen met positieve energie. Vermijd negatieve mensen of negatieve situaties. Durf grenzen stellen en neen zeggen aan alles wat jou niet dient. Veel mensen met burn-out leren deze vaardigheden pas door de burn-out.

Zoveel mensen zijn gefrustreerd omdat ze een burn-out hebben en dat kost tonnen energie. Pas het ogenblik waarop je de burn-out kunt aanvaarden, kan het herstel beginnen.

Waar droom jij van? 

Wat ik in mijn eigen leven wil bereiken noem ik mijn interne missie. Door mijn burn-out heb ik ingezien dat het leven te kort is om onbewust en op automatische piloot te leven. Ik wil enkel nog doen waar ik gelukkig en blij van word. Werken is daarom ook niet langer werken, het draait om zelfontplooiing en iets zinvol in de wereld zetten. De balans tussen mijn werk en privé is hierdoor heel dun, maar toch ontzettend belangrijk.

Enerzijds wil ik immers doen waar ik van hou, maar anderzijds wil ik ook veel tijd doorbrengen met mijn gezin en kinderen. Ik breng dagelijks mijn kinderen zelf naar school en haal ze zelf op. Ook elke woensdag ben ik er voor hen én in de weekends én in de vakanties. Een job die je met passie doet hoeft dus zeker niet synoniem te staan voor “je te pletter werken”. Die balans is niet evident, want ik doe mijn werk zodanig graag dat het soms als een straf voelt om er geen ganse dagen mee bezig te zijn. 😉

Wat wil jij in de wereld neerzetten?

Wat ik wil neerzetten laat ik heel sterk bepalen door mijn intuïtie. Aan mijn expertstatus op het vlak van voeding en energie heb ik de voorbije twee jaar hard gewerkt, want ik mocht al honderden mensen hierin begeleiden. Het voorbije jaar specialiseerde ik mij vooral in de darmgezondheid omdat ik geloof en zie dat dit de basis is voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Elke is gespecialiseerd in voeding die jou elke dag energie geeft.

Daarom is het mijn missie om mensen ervan bewust te maken dat gezonde darmen de essentie zijn voor een leven vol geluk, gezondheid en energie. Ik heb niet voor niets “Bite and Boost” opgericht, waarmee ik darmvriendelijke spirulina crackers op de markt breng voor darmherstel en een gezondere darmflora. Deze zijn heel binnenkort verkrijgbaar.

Wat is tot nu toe het mooiste resultaat van Elke Dag Energie?

Ongetwijfeld de vele transformaties die ik met mijn online programma’s heb mogen begeleiden. Mensen die na maanden burn-out de energie vinden om terug te gaan werken, mensen die hun anti-depressiva kunnen stoppen omdat ze door een betere darmgezondheid ook hun geest terug helder kregen, mensen die eindelijk verlost zijn van jarenlange darmklachten of andere lichamelijke klachten, mensen die zo gezond worden dat ze hun eigen dromen beginnen najagen … Ik heb tientallen voorbeelden mogen zien van mensen die knappe transformaties maken.

Een mooi verhaal is dat van Liesbet, die een grote kinderwens had maar er niet voor durfde gaan omdat ze een burn-out had. Zij had op dat ogenblik reeds een dochter en besefte hierdoor maar al te goed waar ze aan zou beginnen en wat dit van haar zou vergen. Na meer dan een jaar te werken aan haar gezondheid liet ze me weten dat ze zwanger was van haar energiebaby. Prachtig vond ik dit!

Een job die je met passie doet hoeft dus zeker niet synoniem te staan voor “je te pletter werken”.

Waar sta jij elke dag met plezier voor op?

Ik hou ervan om anderen te inspireren. Elke dag een stukje persoonlijk groeien in de richting van mijn eigen beste versie is iets wat mij uit mijn bed kan krijgen. Het wordt dan nog leuker als ik die talenten met de wereld mag delen. Het gevoel dat alles kan en niets moet vind ik zaaalig!

Welke gewoontes zijn voor jou van levensbelang?

1. ’s Avonds en in het weekend voldoende quality time doorbrengen met mijn gezin. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien zodat ik over 10 jaar niet het gevoel heb dat ik het allemaal gemist heb.

2. Elke week maak ik 2 maal tijd voor een warm magnesiumbad als vorm van 100% me-time. 

3. Ik probeer 2 tot 3 keer per week te sporten, al is van “levensbelang” hierin wat overdreven. 😉 

4. Elke zondag maak ik ruimte om de komende week te overlopen zodat ik me beter kan focussen en minder reactief leef. 

5. De ochtend starten met een glas water aangevuld met vers citroensap om mijn verteringssysteem goed in gang te trappen. 

6. ’s Ochtends maak ik ruimte voor een korte aardingsoefening om bewust en fris de dag te starten, al durf ik dat ook wel eens vergeten hoor. 😉 

7. Wekelijks vers groentesap maken voor de komende week zodat ik altijd toegang heb tot veel vitaminen. 🙂

In welke boeken vind jij veel inspiratie?

1. Ki van Peter Hans Roel

2. Leven in Overgave van Gabriel Bernstein

3. Het Energieke Vrouwenkompas van Marjolein Dubbers

4. De mooie voedselmachine van Giulia Enders

5. Zielsgelukkig van Marie-Claire van der Bruggen

Welke 3 quick wins voor meer energie kun jij aanraden?

1. Drink minstens 2 liter water per dag, dat is immers de eerste vereiste om de energie in je lichaam te laten stromen. In de ochtend starten met een groot glas water en wat citroensap is ideaal.

2. Vermijd snelle suikers, ze doen de bloedsuikerspiegel pieken waardoor ze echte energierovers zijn. Ook jouw darmflora wordt er niet echt gelukkig van.

3. Vermijd brood. Je zal versteld staan hoeveel beter je jou voelt als je jouw broodmaaltijden gaat vervangen door gezonde alternatieven (zoals de spirulina crackers van Bite and Boost )

Groentesapjes zijn een regelmatige gewoonte voor Elke haar gezondheid

Wie doet meestal beroep op jou?

Vaak zijn het bewuste vrouwen en mannen die op een punt in hun leven vast komen te zitten omdat ze gevoelig reageren op allerhande prikkels, zoals op voeding. De lezers van mijn blog en mijn klanten zijn veelal mensen met energie- en darmklachten, allergieën en intoleranties. Vaak zijn ze hoogsensitief met een ervaring van burn-out of andere chronische ziekte. Het zijn evenzeer mensen die veel bewuster in het leven willen staan.

Waar kunnen mensen meer over jou lezen als ze aan de slag willen met hun darmgezondheid?

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op Elke Dag Energie voor meer informatie. Indien je de Bite and Boost crackers wenst te bestellen kun je dit doen op de website van Bite and Boost.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.