Caroline/ maart 5, 2018/ Lichaam in balans/ 0 reacties

De lever is een heel belangrijk orgaan die heel veel taken voor ons uitvoert. Als ons lichaam een bepaald macronutriënt tekort heeft, zal hij de omzetting maken om dit tekort op te vangen. Zo maakt hij eiwitten, vetten, cholesterol en koolhydraten naargelang wij het nodig hebben. Verder is het ons belangrijkste afvoerkanaal en zorgt hij hierdoor voor onze ontgifting. We hebben in onze huidige maatschappij sowieso een sterke blootstelling aan gifstoffen, zowel intern als extern. De luchtvervuiling, pesticiden en andere belastende stoffen worden in onze lever onschadelijk gemaakt, maar tevens onze eigen afvalstoffen van de spijsvertering, medicijnen en hormonen. Je ziet, de lever is een zeer belangrijk orgaan als we gezond willen leven in deze maatschappij.

Dame onder beschermende paraplu van licht

De lever beschermt ons tegen schadelijke invloeden.

De lever is ons warmste orgaan en behoort tot het element vuur. Vuurtypes gaan gevoeliger zijn voor problemen aan dit orgaan. Er is een sterke link met onze hormoonhuishouding en in het bijzonder met de hypofyse. Hierdoor gaan problemen met dit orgaan vaak ook een verminderd libido met zich meebrengen en een verstoord hormonaal evenwicht. De lever zorgt voor het afbreken van overtollig oestrogeen. Als hij overbelast is, komt het oestrogeen-progesteronevenwicht dus in gevaar en kun je een hele resem aan klachten krijgen gaande van vocht vasthouden en vetopslag op de benen tot slapeloosheid en stemmingswisselingen. Goed zorgen voor je lever is dus essentieel voor een gezonde hormoonbalans.

Is jouw lever uit balans?

Er zijn een heleboel klachten die kunnen duiden op leverproblemen:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Lethargie
  • Zware maag
  • Spijsverteringsklachten
  • Rood aanlopen in het gezicht
  • Stuwingen naar het hoofd

Emotioneel staat hij voor de mogelijkheid om jezelf af te grenzen voor schadelijke psychische invloeden. Als we moeite hebben om ons af te schermen zal hij overbelast geraken. Bij deze emotionele oorzaak is mariadistel eerder aangewezen. Daarnaast kan een leverprobleem ook een moeilijkheid met zich meebrengen om je eigen oordelen en gedachten te vernieuwen. We kunnen in dit geval denken richting paardenbloemwortel.

Woede-aanvallen als teken dat je lever uit balans is

Woede-aanvallen kunnen wijzen op een lever die uit balans is

Astrologisch is hij gelinkt aan Jupiter. Jupiter is een planeet die alles uitvergroot en uitrekt. Het is een planeet van excessen. Jupiter wordt gevolgd door Saturnus die grenzen stelt. Als Jupiter dus uit balans gaat is het goed om te begrenzen, te verstillen en je verantwoordelijkheden op te nemen.

Draag zorg voor jouw lever

Je kunt voor je lever zorgen op dagelijkse basis door voorzichtig te zijn met giftige stoffen zoals alcohol, cafeïne, pesticiden … Hoe minder gifstoffen je binnen krijgt, hoe meer ruimte hij heeft om zich aan andere taken te kwijten. Daarnaast kun je regelmatig bittere groenten op je menu zetten zoals artisjok, witloof, spruitjes, andijvie, rucola, radicchio en groenlof. Neem nog af en toe een tas thee van paardenbloemwortel of een kuur met mariadistelzaad en je lever wordt helemaal blij.

Een hele fijne manier om paardenbloemwortel te gebruiken is door deze te roosteren in een pan en vervolgens fijn te malen. Op deze manier bekom je een poeder die je kunt gebruiken als alternatief op koffie. Ik doe een koffielepel in een koffiefilter en overgiet deze met kokend water om een echte paardenbloemwortelkoffie te zetten. Het is een fijn alternatief op koffie die nog eens je lever verzorgt, wat wil je nog meer?

Psychologisch is het belangrijk om vaker nee te zeggen tegen anderen. Als je hier veel moeite mee hebt, kan het interessant zijn om eens naar de bloesem Centaury te kijken zodat je iets meer assertiviteit kunt vinden. Durf je grenzen aan te geven en je eigen ruimte in te palmen op een verantwoordelijke manier. Op deze manier zorg je het best voor je lever.

Merk je dat jouw lever niet volledig correct functioneert en zou je hier graag eens wat dieper naar kijken, dan kun je steeds vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen. In een half uur probeer ik in kaart te brengen wat jouw vragen zijn en welke blokkades jij ervaart op jouw weg naar gezondheid.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.