Caroline/ juni 25, 2018/ Interviews/ 0 comments

Deze maand legde ik Treesje Vanhaeren het vuur aan de schenen. Zo kwam ik meer te weten over haar levenswandel, missie en e-mens-cipatie. Dit laatste is geen flauw woordgrapje trouwens. Het is een woord dat voor Treesje een veel diepere betekenis heeft. Haar verhaal toont je hoe je je leven in eigen handen kunt nemen zodat je terug plezier vindt in het leven. Het leven van Treesje is een pleidooi voor e-mens-cipatie waar ze nu graag anderen in meeneemt.

Treesje Vanhaeren geniet van haar e-mens-cipatie.

Treesje Vanhaeren geniet van haar e-mens-cipatie.

Waarom had Vlaanderen nood aan iemand die zich verder verdiept in SEO?

Ik ontmoet heel veel solo-onderneemsters met een Grandioze Boodschap (hoofdletters intended), maar die nogal eens vastlopen op de manier waarop zij die boodschap aan de buitenwereld bekend kunnen maken. Daarom specialiseerde ik mij in het digitaal vertellen van hun verhalen wat zich uit in technische ondersteuning op vlak van SEO & WordPress. Veel vaker gaan we in op strategie en toekomstvisie zodat de persoon in kwestie zich beter kan oriënteren in wat zij wil en vooral waar zij naartoe wil met haar zaak. SEO is daar een mooi hulpmiddel voor.

Waarin kan jij jouw klanten helpen? Wat is jouw missie?

Freedom, baby! Mijn absolute missie is om vrijheid te creëren voor anderen. Ik wil anderen leren kennismaken met e-mens-cipatie. Dat doe ik door een voorbeeld te zijn, ervaringen te delen en af en toe eens flink mijn gedacht te zeggen (in alle liefde, weliswaar). En met vrijheid bedoel ik vooral: loskomen van belemmerende gedachten. Want ons hele leven is één gedachte, één fantasie, één breinspelletje. We worden geleid door wat we dénken dat juist is, maar als je er ongelukkig van wordt, waarom zou je dan dezelfde gedachte blijven denken?

Mijn absolute missie is om vrijheid te creëren voor anderen.

Vervang wat je denkt door wat anders, en je zal zien dat er véél verandert. Da’s natuurlijk makkelijk gezegd. Er spelen natuurlijk nog heel wat factoren mee. Maar ik laat mensen graag nadenken over keuzes die ze maken. Waarom nam je die keuze? Waardoor werd je belemmerd (gedachtes, meningen van anderen, maatschappelijke druk, cultuur,…)? Mensen zo’n eye-opener geven (waar ze uiteraard achteraf ook iets mee doen!), schenkt me plezier.

Wat is e-mens-cipatie?

Ik weet dat het eruit ziet als een flauw woordmopje, maar de kern hiervan gaat zoveel dieper. Met e-mens-cipatie wil ik bedoelen dat iedereen zijn éigen leven volledig in handen heeft. Vaak lijkt dat niet zo te zijn en zijn we speelbal van onze omstandigheden. Het moment dat je beseft dat je zélf jouw omgeving gecreëerd hebt, gebeurt er iets magisch. Je krijgt controle over je omstandigheden, je kan actieve keuzes maken en vooral: je ontdekt wat vrijheid is. Vrijheid om te kiezen voor wat goed is voor jou. E-mens-cipatie is het woord dat ik gebruik om dit aan zoveel als mogelijk mensen kenbaar te maken.

Zo vrij als een vogel door e-mens-cipatie van Treesje

Vrijheid brengen via e-mens-cipatie is Treesje haar missie.

Wat is het mooiste resultaat dat je reeds uit deze functie haalde?

Elke nieuwe ontmoeting en elk nieuw “aha-moment” is voor mij een reden om te feesten. Het moment waarop mijn klant beseft dat het wél op haar manier mag én kan, is zo’n mooi moment. Je ziet letterlijk een juk van haar schouders vallen, een nieuw persoon bloeit open en de inspiratie volgt als vanzelf. Al te vaak denken we dat we onszelf op één of andere (aangeleerde) manier moeten presenteren om ‘aanvaard’ te worden, om ‘een échte ondernemer’ te zijn. Zodra die belemmerende gedachtes wegvallen, is mijn job in principe gedaan. Het verhaal dat ze wilt vertellen, volgt dan als vanzelf!

Het moment dat je beseft dat je zélf jouw omgeving gecreëerd hebt, gebeurt er iets magisch.

Waarom richtte je de “Get Together” op?

Het idee kwam oorspronkelijk van mijn lief die niet wou dat ik vereenzaamde. Als solo-onderneemster zit ik (en vele anderen met mij) véél thuis. Heel veel. Dat kan een effect hebben op denkpatronen en sociale vaardigheden. Hij opperde om een moment te organiseren om af en toe eens samen te komen met anderen. Zo geschiedde.

Ondertussen is de “Get Together” uitgegroeid tot een fijn netwerkmoment waar nieuwe contacten en zelfs vriendschappen in zijn ontstaan, en daar ben ik best fier op. Mensen samenbrengen, ideeën uitwisselen, samen lachen, maar ook moed inspreken. Het hoort er allemaal bij. En dat alles in een ongedwongen sfeer. Geen naamkaartjes, geen mantelpakjes en geen dure netwerkavonden. Maar gewoon, heel eenvoudig, kennismaken van mens tot mens. Heerlijk, toch?

Waar sta jij elke dag met plezier voor op?

Ik sta niet elke dag met plezier op ,haha ;-). Maar als mijn dag in rust, stilte en traagheid kan beginnen, is 80 procent van mijn dag al goed. Ik kan niet zomaar één ding kiezen waar ik met plezier voor opsta, want het zijn er meerdere: nieuwe mensen mogen ontmoeten, veel werk hebben, of net weinig zodat ik lekker lui eens een magazine kan lezen, wandelen met mijn hond, zonnige ritjes op twee wielen, of me opsluiten met mijn computer om zoveel als mogelijk mensen te helpen,… Variatie is mijn honing en zolang ik dat heb, sta ik me veel plezier (in traagheid!) op :).

Het leven is te kort om alles onder controle te houden

Het leven is te kort om alles onder controle te houden

Welke gewoontes zijn voor jou van levensbelang

Variatie is voor mij van levensbelang! Zodra ik merk dat ik routines begin te plannen (wat ik letterlijk doe in mijn agenda) weet ik dat er iets niet klopt. Zoveel te nauwkeuriger ik herhalende activiteiten plan, zoveel te groter de val zal zijn. Voor mij dus geen gewoontes, maar liever elke dag wat anders! Verandering is de enige constante…

Als je 1 belangrijke les uit jouw geschiedenis zou moeten delen, welke zou dit zijn?

Laat los en aanvaard. Ik hoef nog niet zolang terug te kijken in mijn levensloop om de transformatie te zien die ik doormaakte. Ik zie het aan foto’s, ik zie het in teksten die ik schreef / schrijf en ik zie het zelfs in de spiegel. Gefrustreerd, gecontroleerd, angstig, wantrouwig en al-tijd moe. Dat was de definitie die zo’n 6 jaren geleden nog op mij van toepassing was. Ik ging het huis niet uit zonder drie keer te checken of alles onder controle was. Ik was ongemeen scherp in antwoorden naar anderen omdat ik angst had dat ze mij op één of andere manier zouden kwetsen (wat ze uiteráárd ook deden). Mijn acties en reacties werden gestuurd vanuit een ongenoegen, een onvrede omdat niets leek te lopen zoals ik dat wou.

En toen kwam het moment (maar da’s een proces, geen éénmalige gebeurtenis) dat ik besefte dat ik zélf alles in handen heb. Elke minuut van ons leven nemen we beslissingen. Door simpelweg andere beslissingen te nemen, veranderde mijn leven volledig. Ik liet los dat ik niet alles onder controle kon houden.

En ja, ik zal er niet om liegen, da’s f*cking scary. Het dal is diep met weinig licht op de bodem. Door het loslaten en aanvaarden dat het zo was (it is what it is), zag ik andere dingen rond mij verschijnen. Lichtpuntjes. Dingen en mensen die mij wél energie gaven, waar ik wel plezier aan beleefde. En bij elke nieuwe stap zet ik me neer, laat ik los en aanvaard ik de situatie zoals ze is. Dat wil niet zeggen dat ik er niets aan wil of kan veranderen, maar wel dat ik zie hoe het in elkaar zit en dat ik vanop een afstand actief beslis welke richting ík uit wil gaan.

Waar zien we jou staan over 5 jaar?

Goeie vraag… Over vijf jaar word ik er 40. En nu ik dit schrijf, lach ik even luidop want wat een vreemd getal lijkt me dat! In mijn hoofd ben ik niet ouder geworden dan 29!

Ik weet héél eerlijk gezegd niet waar ik zal en wil staan binnen vijf jaar. En dat vind ik best ok. Mijn instinct zal me leiden waar ik moet zijn – net zoals ze dat de afgelopen 35 jaren ook al gedaan heeft. Wie weet ben ik er tegen dan zelfs niet meer, of woon ik aan de andere kant van de wereld. Hoe het ook zij, de tijd tussen nu en dan (en ook daarna) zal zéker en vast op en top benut & van genoten worden.

Door simpelweg andere beslissingen te nemen, veranderde mijn leven volledig. Ik liet los dat ik niet alles onder controle kon houden.

Waar kunnen mensen meer over je lezen?

In eerste instantie wil ik dat mensen contact met me opnemen als ze meer over mij en mijn levenswijze willen ontdekken. Ik schrijf ook regelmatig blogs op treesjevanhaeren.be/bibliotheek , maar deel ook stories via Instagram. Uiteraard is Facebook een uitstekend medium om met me in contact te blijven, zowel privé als professioneel.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.