Caroline/ december 6, 2020/ Astrologie/ 0 comments

Eclipsen. Ze spreken al eeuwen tot de verbeelding van mensen. Ik herinner mij nog de fameuze zonsverduistering van 11 augustus 1999. Acht jaar was ik. We zijn met het hele gezin afgezakt naar een open vlakte in het zuiden van het land waar een hele menigte zich samen had geschaard om de eclips gade te slaan. Allemaal aan het afwachten tot de grote gebeurtenis. En toen werd het plots donker. Pikkedonker. En muisstil. De natuur hield haar adem in. Aan de hemel verscheen een mooie ring van vuur. Een beeld dat ik waarschijnlijk nog lang zal onthouden.

Eclips astronomisch bekeken

Gemiddeld om de 6 maanden is er een eclips waarneembaar ergens op onze aarde. Meestal zijn dit zowel een zoneclips als een maaneclips. Soms worden we er zelfs op drie stuks getrakteerd, soms is er maar eentje. Maar wat is dat nu die eclips?

Eigenlijk is er bij een zonsverduistering sprake dat de maan tijdelijk tussen ons en de zon komt staan en hierdoor de stralen van de zon tijdelijk verbergt met vaak een mooie ring bij een totale eclips. Bij een maansverduistering gaat de aarde eigenlijk voor de zon staan waardoor de Maan het licht van de zon tijdelijk niet meer reflecteert. Het is dus een spel van schaduwen.

Waarom dit om de 6 maanden gebeurt? Dit heeft te maken met de maansknopen. (Deze astrologische punten zijn eigenlijk een weergave van de kruising tussen de omloop van de maan om de aarde en het vlak waarin onze aarde rond de zon draait.) Als de volle of nieuwe maan dicht genoeg bij die maansknopen vallen, krijgen we eclipsen. Hoe dicht ze bij de maansknopen vallen, bepaalt of het een partiële of totale eclips is. 

eclips
Een eclips maakt wel een indruk als je die waarneemt

Wat betekent een eclips astrologisch?

Zoals je hierboven al las, zijn eclipsen een soort van schaduwspel. Je kunt een maansverduistering dan ook zien als een volle maan waarbij het vrouwelijke element tijdelijk in duisternis gehuld wordt. Bij een zonsverduistering (bij een nieuwe maan dus) wordt het mannelijk element tijdelijk in duisternis gehuld. Een verduistering heeft hierdoor een licht andere uitwerking dan een gewone volle of nieuwe maan.

Eigenlijk zien we bij een maansverduistering dat er ruimte komt voor emotionele integratie van de zaken in het domein (=huis) waar de eclips valt. Vaak komt er wel in het collectief een bepaalde emotionele gebeurtenis op de voorgrond die ons raakt. We worden dan uitgenodigd om hier iets mee te doen. Het draait erom om emotionele kwaliteiten te omarmen.

Bij een zonsverduistering krijgen we de vraag voorgeschoteld om het huis waarin deze valt eens in meer detail te bekijken. De komende zes maanden krijg je in dit domein de tijd om aanpassingen te maken. Indien je op dit gebied al heel wat watertjes doorzwommen hebt, kan het betekenen dat jij plots een rolmodel wordt voor anderen waardoor je de kennis die je reeds hebt op een ander niveau mag brengen. Je leert bepaalde vaardigheden verfijnen en brengt ze naar een hoger niveau.

Je kunt een eclips zien als een soort tunnel waar je doorheen kunt gaan.

De eclips interpreteren

Elke eclips valt in een teken. Dit teken zal tonen welk deel van je karakter geactiveerd wordt om zich uit te drukken en te groeien. Hieronder vind je de verschillende thema’s van de dierenriem.

RamOnafhankelijkheid en zelfbeeld
StierGeld, bezit en genot
TweelingenDenkprocessen en communicatieve vaardigheden
KreeftEmotieregulatie en gevoelens
LeeuwTrots, ego en creativiteit
MaagdWerkethiek, gevoel voor details en feedback
WeegschaalRelationele vaardigheden en balans
SchorpioenTransformatie, herstelvermogen en machtsgebruik
BoogschutterOordeelsvermogen, ontdekkingsvermogen en gevoel van vrijheid
SteenbokAandacht voor prioriteiten, verantwoordelijkheid en status
WatermanGoede daden voor de gemeenschap, loslaten en je ‘zone of genius’
VissenIntuïtie, gevoeligheid en compassie

Het huis waarin de eclips valt toont zoals aangegeven het domein waarin je de verandering kunt waarnemen.

1ste huisHet fysieke lichaam, je verschijning en persoonlijkheid
2de huisJe waarden en normen zoals financieel, spiritueel als moreel
3de huisBrussen, buren, onderwijs en communicatieve vaardigheden
4de huisHuiselijk leven, familie, emoties en moederschap
5de huisKinderen, creativiteit
6de huisGezondheid en werkethiek
7de huisBelangrijke één-op-één relaties zoals je beste vriend(in), echtgenoot, partners
8ste huisFinanciële, seksuele en spirituele intieme relaties, transformatie en erfenissen
9de huisHoger onderwijs, reizen, geloofssysteem
10de  huisAutoriteitsfiguren, carrière en jouw plaats in de wereld
11de huisHoop, wensen, aspiratie en vriendengroepen
12de huisGeheimen, sabotagegedrag, innerlijke wereld, overgave, slaap

Wat met de huidige cyclus?

We hadden onze eerste maaneclips op 30 november 2020 in Tweelingen. Er kunnen toen bepaalde zaken rond communicatie geweest zijn die jou geraakt hebben waarmee jij de komende periode aan de slag mag. Afhankelijk van het domein waarin deze maaneclips viel in jouw horoscoop, zal je andere zaken moeten integreren in je systeem.

Op 14 december 2020 hebben we een zoneclips in Boogschutter. Dit betekent dat we met zijn allen mogen kijken naar de domeinen waarop we ons niet vrij voelen naar gelang van waar deze eclips in jouw horoscoop valt. Je kunt uitgedaagd worden om je mening en visie bij te stellen door nieuwe informatie of je mag het voorbeeld echt gaan voorleven.

Wil jij handvaten krijgen om het maximale uit deze veranderingen te halen? Boek dan nu jouw astrologisch consult in mijn agenda. 

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.