Caroline/ augustus 1, 2017/ Lichaam in balans/ 0 comments

Cholesterol is iets waar al veel inkt over gevloeid is. Het is eigenlijk een alcohol die tot de lipidengroep behoort en het wordt door onze eigen lever aangemaakt volgens erfelijk bepaalde patronen. Dit noemen we de endogene cholesterol en is ongeveer 90% van onze cholesterolwaarde. De cholesterol die we opnemen via voeding wordt de exogene cholesterol genoemd. Cholesterol wordt in ons lichaam gebruikt om geslachtshormonen en bijnierschorshormonen aan te maken. Zo maken we onder andere cortisol aan uit cholesterol. Hierdoor kan het gebeuren dat je cholesterol toeneemt bij chronische stress aangezien de behoefte aan cortisol dan stijgt en onze lever dus ook meer bouwstof voorziet.

Onze huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan, wat een vetoplosbare vitamine is uit cholesterol. Deze vitamine helpt om calcium op te nemen uit de voeding en de botten stevig te houden. Bij een tekort aan deze vitamine ervaren we vaak een gebrek aan balans en structuur. Er zijn weinig heldere gedachten en doelen aanwezig. Het is een vitamine die bij gebrek vermoeidheid met zich mee brengt en een gevoeligheid voor infecties. Ook ligt deze vitamine vaak aan de basis van een seizoensgebonden depressie.

Cholesterol is een onmisbare stof in ons lichaam. Hij maakt deel uit van de membranen van al onze lichaamscellen. Onze behoefte aan cholesterol verschilt naargelang onze leefomstandigheden. Als we last hebben van ontstekingen zal de behoefte stijgen aangezien we dan nood hebben aan meer cortisol. Ook als onze weefsels en cellen een ophoping ervaren van schadelijke stoffen, wordt de behoefte groter. De cholesterolspiegel verhoogt als onze cellen bescherming nodig hebben. Een probleem met cholesterol kan dus duiden op een probleem in de beschermingsbehoefte.

goede en slechte cholesterol, functie, natuurlijke gezondheid, psychische aspecten cholesterol

Slechts 10% van onze cholesterol komt uit de voeding

Over slechte LDL en goede HDL

Wij meten meestal de hoeveelheden LDL en HDL transportmolecules om de cholesterol te bepalen. De LDL is de transportmolecule die cholesterol van de lever naar de organen brengt waardoor het kan worden omgezet naar vitamine D, hormonen of gebruikt worden in de cellen. Doordat onze vaten zeer klein zijn, kunnen ze dichtslippen als er te veel LDL aanwezig is. LDL bestaat voor 45% uit cholesterol. Op zich zou de geoxideerde LDL degene zijn die de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze vorm van LDL wordt niet in standaard bloedtesten gemeten. We kunnen deze best doen dalen door middel van omega 9 vetzuren zoals we terugvinden in olijfolie.

De HDL transportmolecules bestaan voor slechts 17% uit cholesterol. Deze brengen de ongebruikte cholesterol terug naar de lever vanuit de lichaamscellen waardoor de cholesterol in de lever wordt omgezet in galzuur. Deze galzuren maken een derde uit van je galsap, wat verantwoordelijk is voor de goede vertering van vetten. Deze HDL wordt vaak de goede cholesterol genoemd.

De psyche van cholesterol

Psychisch kunnen we ook een link merken bij afwijkende bloedwaarden van cholesterol. Als je last hebt van een hoge HDL dan haal je veel positieve invloed uit je omgeving en voel je je deel van je netwerk. Bij een lage HDL heb je last van isolatie met weinig contact met je omgeving. Over het algemeen zijn mensen met een lage cholesterolspiegel zeer gevoelige mensen die de zaken uit hun omgeving opzuigen als een spons. Deze mensen hebben moeite met het stellen van grenzen. Als je cholesterol te hoog is dan heb je de neiging jezelf in te houden en niet tot actie over te gaan. Je blijft dromen over betere tijden en doet je best om goed over te komen zonder je eigen weg te gaan. Het is belangrijk om bij een te hoge cholesterol je eigen ruimte in te durven nemen.

cholesterol helpt je sociaal te zijn

Cholesterol zorgt ervoor dat jij sociaal kunt zijn zonder overprikkeld te worden.

Zoals bij alles zijn er ontelbare linken te leggen tussen verschillende domeinen. Hierdoor kun je ook zelf kiezen welke aanpak jouw voorkeur draagt. Sommige mensen werken liever op het psychische stuk van een probleem, anderen pakken de zaken liever aan met voeding of beweging. Het gaat erom dat jij een manier vindt die jou aanspreekt en die jij kan volhouden. Het heeft geen zin een methode te kiezen waar je jezelf niet goed bij voelt. Dit zorgt er enkel voor dat jij en de behandelaar kostbare tijd en geld verspillen.

Ben je geïntrigeerd door mijn visie? Dan is mijn S.O.S. stresscursus misschien wel iets voor jou! Schrijf je hier in en ontvang meer informatie.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.