Caroline/ mei 11, 2017/ Naturopathie/ 0 reacties

Hieronder vind je de bloesems die behoren tot groep 4 van de eenzaamheid waarover ik in een vorige post over de groepen van Bach al wat uitleg gaf. Deze groep bevat slechts 3 bloesems welke hieronder besproken staan.

Water Violet of Waterviolier

Latijnse benaming: Hottonia Palustris 

water violet ivoren toren leven en laten leven

Water Violet © Naturemotions, 2013

Water Violet is een goede bloesem voor mensen die een soort afstandelijke superioriteit uitstralen. Het zijn vaak personen die vaak graag gezien zijn omdat ze zeer rustig en kalm zijn. Deze mensen laten anderen met rust, maar wensen dit ook zelf van anderen te bekomen. Ze hebben een hekel aan bemoeienissen. Daarnaast zijn ze ook zeer gereserveerd met een zekere verhevenheid. Er lijkt een soort muur rond deze mensen te staan. Het zijn de mensen die als stelregel lijken te hanteren: “leven en laten leven”.

Deze mensen hebben vaak een gebrek aan inlevingsvermogen in een heleboel situaties. Ze voelen weinig verbondenheid of empathie met het slachtoffer. Bij een ongeval zijn het de personen die de praktische zaken op zich nemen. Het zijn heel goede rationele helpers die eerder kort van antwoord zijn, waardoor je ze niet kunt grijpen. Als je een relatie hebt met deze mensen kan dit nogal afstandelijk en kil voelen.

Eens deze personen zich meer kunnen openstellen voor anderen waardoor ze ook anderen kunnen helpen bij het nemen van wijze, niet-emotionele beslissingen, vallen ze uit deze toestand.

Deze mensen hebben erg veel moeite met intimiteit en kunnen zich zeer moeilijk aan anderen onderwerpen. Het zijn zeer zelfstandige en verstandige personen die zich niet dominant gedragen naar anderen. Ze handelen met heel veel tact. Doordat ze bang zijn voor intimiteit hebben zij de voorkeur om alleen gelaten te worden bij ziekte of verdriet. Ze hebben erg veel moeite met hulp accepteren aangezien dit hun trots krenkt.

Kernwoorden:

 • Gereserveerd
 • Arrogant
 • Leven en laten leven
 • Ivoren toren

Impatiens of Reuzenbalsemien

Latijnse benaming: Impatiens Glandulifera

impatiens ongeduld haast time is money

Impatiens © Naturemotions, 2013

Impatiens is een goede remedie voor mensen die erg ongeduldig zijn. Anderen rondom hen zijn veel te traag. Delegeren gaat zeer moeizaam aangezien uitleggen even lang duurt als het zelf uitvoeren. Als je de zaken zelf uitvoert dan is het ten minste goed gedaan. Zelfs het lezen van een handleiding, kost voor deze personen te veel tijd. Tijd en efficiëntie lijken zeer belangrijk voor deze mensen, maar door hun houding missen ze efficiëntie. “Time is money!” is hun devies.

Ze hebben de neiging om anderen op te jagen om de controle te trachten behouden. Ze kunnen ook heel snel geïrriteerd zijn naar de situatie waarin hun ongeduld wordt opgewekt, waardoor ze anderen afblaffen. Ze hebben erg veel nood om al hun plannen vast te leggen, waaronder ook hun ontspanning zodat ze een gevoel hebben in te zetten op efficiëntie.

Eens deze mensen zachter worden naar de wereld rondom hen en minder veeleisend worden, zullen ze uit deze toestand vallen. Dan handelen ze snel en efficiënt op een doordachte manier.

Kernwoorden:

 • Ongeduld
 • Haast
 • Ergert zich aan anderen

Heather of Struikheide

Latijnse benaming: Calluna Vulgaris

heather egocentrisme monologen praatziek

Heather © Naturemotions, 2013

Heather is een goede remedie voor personen die zeer sociaal lijken, maar eigenlijk een enorme behoefte voelen om over zichzelf bezig te zijn. Het zijn de mensen die je aanklampen als je wilt weggaan uit een conversatie. Je krijgt ze heel moeilijk buiten eens ze binnen zijn. Doordat er geen echte uitwisseling plaatsvindt, worden anderen eerder afgestoten. Het zijn de mensen die tot monologen geneigd zijn.

Deze personen zijn eerder egocentrische mensen die proberen hun eigen wereld onder controle te houden door hun gedrag. Ze durven hun problemen vergroten van een muis tot een olifant en zijn soms geneigd tot hypochondrie. Soms voelen ze als een zwart gat waar steeds energie in blijft gaan.

Eens men oprecht interesse krijgt voor de ander en actief kan luisteren naar de ander, valt men uit deze toestand. Men kan dan volle aandacht schenken aan het verhaal van de ander zonder zelf te hoeven praten.

 

Kernwoorden:

 • Egocentrisch
 • Knoopsgatmensen
 • Willen bemoederd worden
 • Klagen en jammeren voortdurend

Volgende post rond bachbloemen behelst groep 5: overgevoeligheid voor invloeden en ideeën. Tot dan?

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.