Caroline/ juli 2, 2024/ Astrologie/ 0 reacties

Narcisme is hot! We zijn allemaal een beetje psycholoog geworden. Valt het je niet op hoe vaak je gedrag van anderen kadert binnen de klinische psychologie? Als iemand niet doet wat wij verwachten, worden ze al snel weggezet als narcist. En alhoewel het zeker niet te onderschatten valt hoeveel mensen narcisme of narcistische trekken hebben, moeten we hier wel voorzichtig in zijn. Niet elke vorm van eigenliefde is namelijk narcisme.

Narcisme is immers een heel heftige persoonlijkheidsstoornis waar mensen niet zomaar vanaf geraken. Het ontstaat in de vroege kindertijd, vaak onder invloed van een ouder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Astrologie kan ons helpen om de dynamieken te begrijpen die schuilgaan onder narcisme, maar zal ons nooit kunnen vertellen of iemand een narcist is. Net zoals in je geboortehoroscoop niet vermeld staat of jij een moordenaar zal worden. Wanneer wordt eigenliefde namelijk ziekelijk?

Waarom is het moeilijk een narcistische persoonlijkheidsstoornis te diagnosticeren?

De meeste mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis worden niet gediagnostiseerd. Het is immers deel van de pathologie dat ze geen hulp zoeken. Eigenlijk komt hun gedrag voort uit een copingsmechanisme om met de overweldigende wereld om hen heen om te kunnen gaan. Zolang dit gedrag voor hen werkt, is er geen reden om naar de psychiater te trekken.

Soms gebeurt dit wel omdat hun relatie op springen staat. Dan dreigt hun hele wereld die ze zorgvuldig opbouwden in te storten en zijn ze bereid om naar de therapeut te gaan om hun wereld te proberen redden. Als ze merken dat ze de therapeut niet rond hun vinger kunnen draaien, maken ze rechtsomkeer. Een heel vervelend kat en muis spel dus. Zeker voor de naasten die afzien van het gedrag van de persoon in kwestie.

Net zoals alle persoonlijkheidsdynamieken, vind je ook deze tendensen terug in de geboortehoroscoop. Daarom kan een geboortehoroscoop helpen om het overkoepelende beeld te ontdekken. Je kwam immers niet zomaar in deze situatie terecht. Ook hier zijn er lessen te leren die je ziel nodig heeft om te groeien. Zowel de narcist als de slachtoffers, kunnen de horoscoop gebruiken om zin te vinden in het verhaal.

Want eigenlijk is de narcist ook een gekwetst kind die de wereld probeert te controleren voor die hem of haar opzwelgt. De schade die vaak wordt toegebracht aan de slachtoffers is echt niet ok. Toch is het belangrijk om te beseffen dat er oorzaken onder dit gedrag zitten. Je kan dan komen tot een zekere mildheid naar de situatie zonder dat je het gedrag gaat goedkeuren.

de zon als teken van eigenliefde in de horoscoop

Wat vertelt de Zon over narcisme?

De Zon in onze geboortehoroscoop geeft ons inzicht in onze identiteit, wil en het ego. Het is dus het ideale hemellichaam om verder te exploreren als je inzicht wenst te krijgen in de identiteitsvorming die plaatsvindt in de vroege kindertijd. Mensen met de Zon in vuurtekens (Ram, Leeuw, Boogschutter) hebben vaak een weg af te leggen naar een krachtige ego-uitdrukking. Als dit niet helemaal goed loopt, kunnen ze gaan domineren om zich te laten gelden. Dit is een toxische voedingsbodem om een narcistisch gedragspatroon te ontwikkelen. Zeker als die Zon hard geaspecteerd wordt door Uranus, Neptunus, Pluto of Saturnus. Dit geeft een sterke behoefte aan erkenning, controle en perfectionisme. Drie kenmerkende eigenschappen voor narcisten.

 • Zon in aspect met Saturnus (of Zon in Steenbok): Geeft een bepaalde rigiditeit waarbij veranderingen erg lastig getolereerd worden. De angst voor veranderingen kan leiden tot controlegedrag.
 • Zon in aspect met Uranus (of Zon in Waterman): Hier is er een enorme hang naar vrijheid en individualiteit. Dit kan ten koste gaan van de grenzen van anderen.
 • Zon in aspect met Neptunus (of Zon in Vissen): Dit aspect geeft een bepaalde gevoeligheid om in droomwerelden te leven. Het kan ook een zekere grootheidswaan met zich meebrengen.
 • Zon in aspect met Pluto (of Zon in Schorpioen): Vaak zijn dit erg sterke persoonlijkheden die koste wat kost de touwtjes in handen willen houden van hun leven. Zij staan doodsangsten uit als ze die controle kwijt geraken.

Wat vertelt de Maan over narcisme?

De Maan in de horoscoop belichaamt onze emoties. Het geeft aan wat we nodig hebben om ons veilig en geliefd te voelen. Vooral aspecten tussen de Maan en Pluto of Saturnus, kunnen aanleiding geven voor een diepgaande emotionele intensiteit met manipulatie of de behoefte aan controle tot gevolg.

 • Maan in aspect met Pluto (of Maan in Schorpioen): Het emotioneel leven kan hierdoor erg turbulent ervaren worden. Er zijn intense emotionele diepten. Ze nemen zaken snel persoonlijk op waardoor de neiging kan ontstaan om de ander eerst te raken voor ze zelf geraakt worden. Door de intensiteit van hun emoties, ontstaat de neiging om controle uit te oefenen over emoties. Zij doorzien de zwakke plekken van anderen en kunnen deze informatie in hun voordeel gaan gebruiken als ze niet goed in hun vel zitten.
 • Maan in aspect met Saturnus (of Maan in Steenbok): Hier kan de neiging ontstaan om de emotionele omgeving te gaan controleren en sturen. Als mensen met deze constellatie niet comfortabel zijn met emoties, kunnen ze deze ten alle prijze vermijden.
 • Maan conjunct de Noordelijke Maansknoop: Dit kan de persoon in kwestie het gevoel geven dat ze grootse dingen in hun mars hebben. Het zorgt ervoor dat ze er alles aan kunnen doen om gezien en geliefd te worden.
 • Maan conjunct de Zuidelijke Maansknoop: Dit kan wijzen op een verstoorde manier om met emoties om te gaan die zijn oorsprong heeft in vorige levens. Er kunnen problemen zijn met de moederfiguur in dit leven om die zaken te activeren en ermee aan de slag te kunnen gaan. Er kan een intens gevoel ontstaan van in de steek gelaten te zijn.

Gezinsdynamieken onderzoeken in de horoscoop

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Het is dan ook belangrijk om zicht te krijgen op de verschillende factoren die meehelpen aan het vormgeven van de persoonlijkheid. Het vierde huis, wat verband houdt met onze wortels thuis en het gezin van herkomst, speelt hier een bijzondere rol. Het toont ons de emotionele basis die tijdens de opvoeding is gelegd.

In het vierde huis vinden we het fundament terug van ons zelfbeeld. Een uitdagende dynamiek binnen het gezin zoals emotioneel misbruik of overdreven kritiek, kan bijdragen aan het ontwikkelen van narcistische trekken. Het is belangrijk om hier te kijken naar het teken op het vierde huis. Onthoud echter dat elk teken zich zowel positief als negatief kan manifesteren. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat iedereen met Schorpioen op de cusp van het vierde huis een manipulatieve thuisomgeving kende.

Als je al wat meer vertrouwd bent met astrologie, kun je gaan kijken naar de heerser van het teken op het vierde huis. Hoe staat die erbij? Welke aspecten maakt deze? Merk je bijvoorbeeld dat de essentiële waardigheid van deze planeet niet is wat het zou moeten zijn, dan kun je je vragen stellen bij de kracht van het fundament van de persoonlijkheid.

Kijk ook zeker naar planeten die in het vierde huis staan. Zie je hier een Pluto of Saturnus staan? Dan zou ik zeker even uitpluizen hoe dit zich uit in het leven van het individu. Uiteindelijk wordt de persoonlijkheid gevormd vanuit onze blauwdruk en de interactie die we met de wereld hebben. Ook asteroïden zoals Nessus, Dejanira of Narcissus in het vierde huis kunnen je indicaties geven van achterliggende patronen.

kosmische eigenliefde voor betere relaties

Asteroïden en narcisme

Er zijn 3 asteroïden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken in een horoscoop als je met deze thema’s bezig bent. Kijk vooral ook naar de conjunctie tussen deze asteroïden en de ascendant, de Maan en de Zon.

 1. Narcissus (nummer 37117): Dit wijst op waar we de neiging hebben tot zelfbewondering en verlangen naar een speciale behandeling. Staat deze asteroïde in het 1ste huis? Dan kan dit leiden tot agressie en woede wanneer de behoefte om als speciaal te worden aanzien niet wordt ingevuld.
 2. Nessus (nummer 7066): Nessus is een asteroïde die een bepaalde wonde aangeeft naar het gebruik van macht. Als deze asteroïde zich in het 6de huis bevindt, zal deze zich vooral uiten op de werkvloer. Kom je deze tegen in het 4de huis, dan is het belangrijk om de nood aan controle thuis te bevragen.
 3. Dejanira (nummer 157): Deze asteroïde is gekoppeld aan slachtofferschap en misbruik. Het is hiervoor belangrijk om te kijken naar de planeten waarmee deze asteroïde een aspect maakt in de geboortehoroscoop om te begrijpen over welk soort misbruik we spreken. Als Dejanira conjunct Mars staat, kan dit een aanwijzer zijn van seksueel of fysiek misbruik. Met Dejanira conjunct de Maan zal emotioneel misbruik meer op de voorgrond staan.

Een staaltje kosmische eigenliefde is het antwoord

Er zijn dus een heleboel dynamieken die je in de horoscoop kan gaan onderzoeken om te begrijpen wat er onder de narcistische trekken zit. Natuurlijk is het niet één specifiek aspect waaruit je kan afleiden dat iemand een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Gelukkig maar!

Je kan astrologie wel gebruiken om patronen te begrijpen en zo andere keuzes te maken. Het kan interessant zijn om de waardigheid van verschillende planeten te bekijken in de horoscoop. Zwakke planeten hebben namelijk meer de neiging om zich op een negatieve manier te uiten. Hetzelfde geldt voor planeten in het 7de, 8ste en 12de huis. Dit zijn allemaal plaatsen in onze horoscoop waar we moeite kunnen hebben om die eigenschappen van onszelf te zien en te accepteren.

De beste bescherming naar al deze dynamieken is met je eigen horoscoop aan de slag gaan om je persoonlijkheid te omarmen. Er loopt maar één exemplaar op aarde rond met jouw geboortehoroscoop. Door inzicht te krijgen in je eigen patronen, kun je de weg vrijmaken naar een gezondere uiting van deze dynamieken. De enige persoon die je kan veranderen is namelijk jezelf.

Is het tijd om jouw kosmische eigenliefde te vinden?

Wat als ik jou nu eens vertelde dat de planeten en sterren invloed hebben op alles hier op aarde? Jouw geboortehoroscoop is jouw unieke geschenk die jij bij je geboorte meegekregen hebt. Het is jouw roadmap naar jouw droomleven. De kunst van het leven bestaat er dan ook in om jouw geboortehoroscoop echt te gaan leven en alle onnodige ballast uit jouw leven te gooien. 

Jouw geboortehoroscoop toont waar jouw echte talenten liggen. Zo kan je alles loslaten wat jou niet vooruit helpt. Soms is dat extra duwtje net hetgeen jij nodig hebt om echt jouw ware kleuren aan de wereld te gaan tonen. Dat is hetgeen het embodied astrologie traject jou wil tonen.

Je ontdekt dat je helemaal geen moeite moet doen om anderen te pleasen. Jij bent het meer dan waard om jouw plekje hier op aarde te hebben. Het is tijd om jouw struggles eindelijk vaarwel te zeggen. Ben jij er klaar voor? 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline gebruikt de sterren en planeten doorheen al haar werk. Ze ademt het. In haar dagelijkse leven gebruikt ze de 4 elementen en voelt ze zich een eeuwige student van de sterrenhemel. Het is haar weg om de oude medicijnen nieuwe leven in te blazen en starseeds te ondersteunen om hier op aarde hun plekje te vinden.

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.