Caroline/ september 5, 2021/ Naturopathie/ 0 comments

Ik hou van simpele middeltjes die werken. Een heel krachtige tool van de natuur vind ik etherische olie. Ik heb altijd wel iets op zak of op een strategische plaats in de auto of in huis verstopt. Een essentieel onderdeel van mijn etherische olie zelfzorgkit dus. In deze blog wil ik jullie mijn favorietjes meegeven en waarvoor ik ze inzet. Let wel dat dit artikel enkel ter informatie dient, raadpleeg bij klachten zeker jouw behandelaar.

Lavendel onontbeerlijk in elke zelfzorgkit

Mijn all time favorite van mijn zelfzorgkit is de etherische olie van lavendel (lavendula angustifolia voor de kenners). Dit is een erg veelzijdige olie. Lavendel staat erg gekend voor zijn rustgevende werking. Slaap je in een vreemde omgeving? Wat lavendel op een stoffen zakdoek naast je hoofdkussen kan je helpen de slaap beter te vatten. Ben jij een echte zenuwpees? Wat lavendel op je polsen smeren kan je helpen om je hoofd koeler te houden. Lavendel is trouwens één van de weinige etherische oliën die je puur mag gebruiken.

Verder is lavendel ook prima in te zetten voor EHBO. Zo zet ik deze olie met succes in als er een spanningshoofdpijn op komt zetten. Na een nachtje verkeerd gelegen te hebben (of stijve spieren door een andere oorzaak) helpt lavendel om de spieren te ontkrampen en neemt het de pijn weg. Plus het haalt bij mij mijn frustratieniveau naar beneden. Dat is altijd handig!

Soms heb je zo wel eens pijn van je doorkomende menstruatie en niet echt iets bij de hand? Als je de etherische olie van lavendel in je zelfzorgkit hebt zitten kun je deze op je buik of rug smeren. Het helpt de krampen verzachten waardoor je verlichting krijgt.

lavendel mag niet ontbreken in de etherische olie zelfzorgkit
Lavendel helpt me rust vinden in een drukke wereld.

Tea tree heb ik altijd op voorraad

De etherische olie van tea tree is de tweede olie die je onverdund mag gebruiken uit de zelfzorgkit. Deze olie is bij veel mensen vooral gekend voor een schimmeldodende werking. Zo heb ik deze ooit met succes ingezet bij mijn eigen grootmoeder voor een schimmelinfectie rond haar mond omdat de huisarts geen andere middelen kon inzetten. De huisarts vond het een goed idee en mijn grootmoeder was geholpen. Sindsdien was ze volledig overtuigd. Ook voor schimmelnagels kun je deze olie inzetten, maar soms duurt dit wel erg lang voor er verbetering optreedt. Je moet er dan best wat doorzettingsvermogen voor hebben.

Waar ik tea tree (of Melaleuca alternifolia) graag voor gebruik zijn aften. Ik ben daar al van jongsaf heel gevoelig aan en heb alle middeltjes uitgeprobeerd die toen op de markt waren. De ene was al iets sadistischer dan de andere. Gelukkig ontdekte ik na de zoveelste poging om een afte te bedwingen dat aanstippen met etherische olie van tea tree de pijn instant verdoofde en het duivelse ding sneller genas. Sindsdien doe ik er tea tree aan zodra ik eentje voel opkomen.

Verder is dit ook een fijn paardenmiddel tegen keelpijn. Hiervoor maak ik een glas lauw water met een koffielepel zout en wat druppels tea tree in. Na goed te klutsen gorgel ik met dit brouwsel zolang ik zin heb. Het helpt mij om toch nog te kunnen eten als ik met een goeie keelontsteking zit zonder dat ik te vaak pijnstillers dien in te nemen. En het stimuleert de genezing op de plaats van de infectie.

Ongekende krachtpantser ravintsara

Ravintsara (of Cinnamonum camphora ct. Cineol) is een heel fijne etherische olie die ik in de winter standaard in mijn zelfzorgkit heb zitten. Je kunt deze gewoon verstuiven in een goede kwaliteit ultrasone verstuiver om je te beschermen tegen virussen. Het is een goed middel om je huis te ontsmetten op viraal niveau. Deze olie durf ik ook eens innemen verdund op een suikerklontje om een verkoudheid van binnen uit te genezen. Alleen zou ik dit enkel doen als je hier kennis van zaken hebt naar dosering en kwaliteit toe.

De etherische olie van pepermunt in je zelfzorgkit tegen misselijkheid en hoofdpijn

Pepermunt (of Mentha X piperita) is een olie die ik tijdens mijn zwangerschap bij elke maaltijd zeker in de buurt had staan. Met mijn hyperemesis gravidarum (een misselijkmakende zwangerschapsziekte) kon het soms helpen om aan deze etherische olie te gaan ruiken voor ik een hap door mijn keel probeerde te steken. Nu gebruik ik het nog steeds als ik me misselijk voel. De geur van pepermunt brengt vaak instant verlichting bij misselijkheid en ik krijg er nog een helder hoofd bij op de koop toe.

Want pepermunt kan helpen om je beter te focussen en neemt spanningen en zorgen weg. Dus bij spanningshoofdpijn kan ruiken aan pepermuntolie je helpen om de klachten te verminderen. Er bestaan zelfs rollers met o.a. pepermuntolie om te gebruiken bij hoofdpijnaanvallen. Je dient er enkel over te waken dat deze etherische olie altijd verdund dient te zijn als je ze aanbrengt en dat je ze nooit in je bad doet. 

Met de etherische olie zelfzorgkit vind ik meer rust om de dingen te doen die ik wil doen.
Een kit voor onstuimig veel plezier met minder zorgen.

Etherische olie voor een lange rit in je zelfzorgkit

De etherische olie van mandarijnenschil (of Citrus reticulata var. ‘mandarijn’) staat steeds in mijn wagen. Eigenlijk is deze olie erg kwetsbaar en wordt deze best in de koelkast bewaard. Ik gebruik deze etherische olie dan ook specifiek als ik op een parking sta in pauze van mijn autorit. Het geeft me een korte energieboost en neemt de fysieke en mentale spanning van het rijden wat weg. Het is een klein extraatje die ik liever gebruik dan koffie en energiedrank. Je zou deze etherische olie ook in een inhalator kunnen doen en de rest bewaren in je koelkast, dan heb je het beste van beide werelden.

Het is een goede olie om te verdampen bij drukke kinderen. Het brengt wat rust en wordt door de meeste kinderen als prettig ervaren. Deze etherische olie wordt best nooit onverdund gebruikt op de huid. Onthoud ook dat deze olie je gevoeliger kan maken voor zonlicht waardoor je sneller verbrandt. Wees dus zeker spaarzaam met deze olie aan te brengen in het zomerseizoen. Een badje met een neutrale badolie met etherische olie met mandarijn kan een goede truc zijn om beter te slapen als je te rusteloos bent om naar bed te gaan.

Wil jij graag meer manieren om jouw gezondheid natuurlijk te ondersteunen zodat je krachtiger door het leven kunt gaan? Dan zijn mijn gezondheidstrajecten vast iets voor jou. Ontdek ze hier!

Wie ben ik?

Hallo, mijn naam is Caroline Risack. Ik ben een doorwinterde astrologe, naturopate en vroedvrouw in opleiding. Gedurende de jaren waarin ik voornamelijk met vrouwelijke klanten werkte, was ik getuige van de grote toegevoegde waarde van een holistische aanpak om tot een gezond hormonaal evenwicht te komen.

Mijn deskundige begeleiding helpt vrouwen om zich aan te passen aan hun natuurlijke ritmes en de flow in hun leven te vinden. Ik leer elke vrouw haar lichaam te eren en voeden als een heilige tempel.

Mijn missie is om vrouwen opnieuw te verbinden met hun ziel, oerkracht en fysiek lichaam, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen geven.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.