Caroline/ september 14, 2023/ Lichaam in balans/ 0 comments

De sacrale chakra is gelinkt met ons voortplantingsstelsel en onze hormonen. Het helpt ons om creatief en fysiek voort te planten. De sacrale energie kan geblokkeerd worden door een onevenwicht tussen jouw vrouwelijke en mannelijke energie. Als deze energie geblokkeerd is, is het moeilijk om te groeien in je zelfvertrouwen en een gezonde vrouwelijke seksualiteit te ontwikkelen. Het kan zelfs leiden tot stoornissen in je geslachtsorganen. Deze stoornissen zoals een vaginitis, PCOS of endometriose hebben tot doel jouw seksuele energie te beschermen. Daarnaast kan een blokkade van de sacrale chakra leiden tot heftige menstruatieklachten of migraine die schijnbaar het excuus geven om niet vooruit te geraken in het leven.

Oestrogeen: de beschermer van huid, hart en botten

Ons voortplantingsstelsel creëert onze geslachtshormonen: oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze drie hormonen vind je in andere verhoudingen terug gedurende onze levensloop. Na de menopauze bijvoorbeeld valt de productie van oestrogeen in onze eierstokken volledig stil. We maken dit belangrijke hormoon dan enkel nog aan in vetweefsel, huid, spieren en de bijnieren.

Oestrogeen heeft een belangrijke beschermende werking naar osteoporose en hart- en vaatziekten. Dit is de grootste oorzaak waarom vrouwen voor de menopauze tegen deze kwalen meer beschermd zijn. Na de menopauze verdwijnt dit voordeel. Als jij voor je menopauze geen gezonde levensstijl aanhield en hiermee wegkwam, dan kan het zijn dat je na de menopauze de rekening gepresenteerd krijgt.

Doorheen je vruchtbare jaren heb je vaak eerder een teveel aan oestrogeen dan een tekort. Dit te veel komt meestal door de blootstelling aan xeno-oestrogenen in onze omgeving. Als jij best een aantal kilootjes te veel hebt, kan dit ook bijdragen aan een verhoogde oestrogeenspiegel. Jouw vetcellen produceren dit stofje immers ook. 

Een te veel aan oestrogeen zal ervoor zorgen dat je net een te weinig aan progesteron kan creëren. Beide hormonen hebben een broos evenwicht en dansen in verschillende verhoudingen doorheen de menstruele cyclus. Is jouw oestrogeen dus chronisch verhoogd? Dan zal dit ertoe leiden dat jouw progesteron chronisch verlaagd is. Met alle gevolgen van dien.

Als jij een hoger gehalte aan oestrogenen in je lichaam hebt dan ervaar je een zekere rusteloosheid en agitatie. Het kan zelfs zijn dat lang vergeten vetes weer de kop opsteken op een obsessieve of destructieve wijze. Je krijgt die mallemolen in jouw hoofd moeizaam gestopt en er kunnen zelfs donkere gedachten ontstaan.

Hormonen kan je op vele wijzen balanceren.

Progesteron: brengt rust en ontspanning

Progesteron is de tegenhanger van oestrogeen op deze hormonenbalans. Het wordt voornamelijk gemaakt door het geel lichaampje (de restanten van de eicel na de eisprong), maar ook een beetje door de bijnieren en de hersenen. Dit hormoon helpt jou om te ontspannen en tot rust te komen. Ook op je slaap heeft dit hormoon een positieve werking.

Er zijn verschillende redenen dat je te weinig progesteron kan hebben. Als jij ouder wordt, slaat jouw lichaam al eens een eisprong over waardoor je minder progesteron aanmaakt. Maar ook jouw stressniveau speelt een grote rol in de hoeveelheid progesteron die je tot je beschikking hebt. Hoge stressniveaus zorgen ervoor dat jouw progesteron wordt omgezet naar cortisol. Jouw stress verlagen is dan ook een van de mooiste cadeaus die jij jouw hormonen kan geven.

Testosteron: Helpt jou aan een gezonde drive

Testosteron wordt typisch gezien als een mannelijk hormoon. Toch hebben vrouwen ook testosteron in hun lichaam. Het helpt ze bij de opbouw van spieren, zorgt voor een gezonde huidskleur en draagt bij aan een gezond libido. Vaak zien we dat bij hormonale disbalans testosteron wordt omgezet naar oestrogeen via het enzym aromatase. Hierdoor creëert je lichaam nog meer disbalans in het voordeel van oestrogeen. Het inzetten van aromataseremmers kan hier dan een interessante piste zijn.

Testosteron wordt hoofdzakelijk aangemaakt in de spieren. Krachttraining is dan ook de beste manier om jouw testosteronspiegel te verhogen. Door een gezond niveau aan testosteron te hebben, zou je meer kans hebben om loonsopslag te bekomen en sta je assertiever in het leven. Je fysieke en mentale stamina krijgt hierdoor ook een boost. Wil je dus meer daadkracht? Ga dan resoluut voor krachttraining.

Welke hormonen zijn uit balans?

Ga voor jezelf eens na hoeveel van onderstaande klachten jij ervaart. Heb jij meer dan 3 keer ja geantwoord in een kolom? Dan is het interessant om even te kijken naar manieren om jouw hormonen terug in balans te brengen.

TE VEEL OESTROGEEN TE WEINIG PROGESTERON TE VEEL TESTOSTERON
Pijnlijke, gevoelige borsten Gewichtstoename zonder reden Verhoogd libido
Korte/heftige menstruatie Slecht slapen Acné
Hoofdpijn week voor menstruatie Hoofdpijn Meer zweten
Schimmelinfecties Wazig gevoel in hoofd Gezichtsbeharing
Koude handen en voeten Snel koud hebben Zeer onregelmatige menstruatie
Gewichtstoename met vetopslag rond de heupen Premenstrueel syndroom Woede-uitbarstingen
Prikkelbaar en snel geïrriteerd Zenuwachtig Stemmingswisselingen
Innerlijke rust is belangrijk voor je hormonen balans

Tips bij onevenwichtige hormonen

5 tips bij te veel oestrogenen

 1. Groene groenten en kiemen ondersteunen jouw lever om meer oestrogeen af te kunnen breken.
 2. Drink iedere ochtend een glas lauw water met een uitgeperste citroen om je lever te ondersteunen. Dit remt ook de omzetting van testosteron naar oestrogeen.
 3. Zorg voor een goede darmflora en ditto stoelgang door voldoende vezels te eten.
 4. Vermijd zoveel als mogelijk xeno-oestrogenen in je omgeving en vervang plastiek door alternatieven. Inspiratie vind je bij mei plastiekvrij.
 5. Probeer te kiezen voor biologisch. Zeker bij vlees beperkt dit jouw blootstelling aan xeno-oestrogenen.

3 tips bij te weinig progesteron

 1. Zorg voor voldoende ontspanning en rust in je leven. Ga aan de slag met een meditatiecursus of schrijf je in voor een yogaklas.
 2. Verhoog je inname van vitamine C door het veelvuldig gebruik van vitamine C rijke voeding. Je kan hier denken aan acaï bessen, maar ook rauwe paprika is een heel grote bron van vitamine C.
 3. Verminder je gebruik van cafeïne en alcohol. Deze twee stoffen geven je een opstoot van cortisol waardoor je progesteronspiegel zakt. 

3 tips bij te veel testosteron

 1. Gebruik regelmatig lijnzaad in je voeding. Het eiwit SHBG zorgt ervoor dat er meer testosteron wordt gebonden in je bloed en afgevoerd.
 2. Ga aan de slag met je bloedsuikerspiegel en stabiliseer deze. Door suikerpieken en -dipjes te vermijden zal jij je testosteronhuishouding in evenwicht kunnen brengen.
 3. Eet veel groene groenten en kiemen om de lever te ondersteunen in het afbreken van overtollige hormonen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?

Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.

Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.

Vind balans op meerdere vlakken:

 • Balans tussen rust en inspanning
 • Balans tussen je hoofd en je lichaam
 • Balans bij het verteren
 • Balans in je chakra’s

Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.