Caroline/ april 16, 2018/ Voeding/ 0 reacties

Vitamine B11 of foliumzuur is een belangrijke vitamine. Zeker zwangere vrouwen hebben er baat bij. Aangezien deze vitamine zeer gevoelig is voor warmte, licht en zure omgevingen, is ze gevoelig voor oxidatie en verdwijnt ze bij het koken. Onze behoefte kan worden beïnvloed door de medicatie die we innemen. Zo hebben onder andere barbituraten, de anticonceptiepil, anti-epileptica, pijnstillers en sommige antibiotica een effect op ons gehalte aan foliumzuur. Als we een tekort hebben aan vitamine B12 of aan vitamine C, dan stijgt ook ons verbruik van foliumzuur mee. Deze vitamine is vooral gekend door zijn preventieve werking naar spina bifida of open ruggetje bij het embryo.

zwangere vrouw heeft nood aan foliumzuur

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk voldoende foliumzuur binnen te krijgen.

Vitamine B11 in de voeding

Wie meer vitamine B11 wenst te eten, kan zich tegoed doen aan volgende voedingsmiddelen.

  • Lever
  • Soja
  • Zonnebloempitten
  • Quinoa
  • Peterselie
  • Spinazie
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Spruitjes
  • Camembert
  • Sesamzaad
  • Aardbeien
  • Sperziebonen
  • Prei
  • Pistache
  • Paranoten

(bron: De voedingswijzer van Juglen Zwaan)

Functie van foliumzuur

Vitamine B11 heeft veel onmisbare functies in ons lichaam. Zo is ze betrokken bij alle groeiprocessen, celdelingen en zelfs bij onze bloedaanmaak. De nucleïnezuren in onze celkernen worden geproduceerd met behulp van deze vitamine. Daarnaast heeft ze ook een rol in een gezonde huid en haardos.

Bij de verwerkingsprocessen van suiker en aminozuren (twee belangrijke macronutriënten) tekent deze vitamine ook paraat. Ze stimuleert onze eetlust en verbetert zelfs de melkafscheiding bij borstvoeding waardoor ze ook de groei van de zuigeling bevordert. Als je last hebt van een voedselvergiftiging kan deze vitamine je te hulp snellen. Tevens biedt ze bescherming tegen parasieten.

Het meest kennen we foliumzuur door de rol in het voorkomen van spina bifida of open ruggetje. Ze speelt dan ook een cruciale rol in ons zenuwstelsel door mentale achteruitgang te remmen. Het rusteloze benensyndroom zou in een aantal gevallen gelinkt kunnen worden aan deze vitamine. Daarnaast blijft ons gehoor op peil door middel van voldoende vitamine B11.

Van foliumzuur krijg je honger

Foliumzuur stimuleert de eetlust

Disbalans van vitamine B11

De heerser van deze vitamine is Saturnus. Hierdoor zullen mensen met een Zon in Kreeft meer nood hebben aan foliumzuur. Als er tekorten zijn, zien we een gebrek aan vernieuwing ontstaan. Deze mensen neigen tot fantasieën, die onmogelijk in de realiteit neer te zetten zijn. Tevens kunnen we een zekere starheid van denken opmerken. Saturnus is immers de planeet die ons helpt om dromen om te zetten in concrete en tastbare resultaten. Hij maakt ook alles trager en lomer wat we zien in de gevolgen van een tekort.

Er zijn meerdere redenen om een tekort te hebben aan foliumzuur. Soms is medicatie de oorzaak of grote hoeveelheden alcohol. Een andere keer speelt een verkeerd voedingspatroon een rol waardoor ondervoeding en andere tekorten ontstaan. Bepaalde pathologieën kunnen leiden tot het ontstaan van tekorten aan vitamine B11. Als je last hebt van een tekort kun je bloedarmoede hebben. Er ontstaan ontstekingen in het slijmvlies van het spijsverteringsstelsel met een verminderde eetlust en mogelijk gewichtsverlies. Soms kan het zelfs leiden tot vruchtbaarheidsstoornissen. Vaak zien we hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. De haardos is dof en de persoon in kwestie voelt zich moe en uitgeput.

Bij een natuurlijke voeding komt een teveel aan deze vitamine niet voor. Echter kan dit wel het geval zijn bij het innemen van supplementen.

Voor een optimaal energiepeil is niet enkel het niveau van bepaalde vitamines en mineralen belangrijk. Ook jouw celmembraan speelt hierin een belangrijke rol. Deze kan worden getest via de celgezondheid test. Ontdek er hier meer over en zet nu stappen naar een duurzame oplossing.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.