Caroline/ maart 2, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Bachbloesems?

Bachbloesems zijn ontdekt door dokter Bach in het begin van de 20ste eeuw en kunnen worden ingezet voor velerlei problemen. Ze worden door mij vooral gebruikt als procesondersteunend. Aangezien we soms emotionele processen doorgaan die ons zeer lastig vallen is het goed om deze wat te kunnen verlichten. Hiervoor kunnen we de Bachbloesems aanwenden. Ook bij een aantal fysieke problemen waar een emotionele laag mee verbonden is, kan er soms een doorbraak komen door middel van bachbloesems.

In totaal zijn er 38 bachbloesems. Dewelke worden onderverdeeld in verschillende groepen die een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zo verkrijg je een logisch systeem om de bachbloesems met elkaar te zien interageren.

Bachbloesems betekenis groepen indicatie

Bloesems bezitten veel levenskracht, zij zijn de voorlopers van de voedzame vrucht.

De groepen van Bach

  • Eerste Groep: angstremedies
  • Tweede Groep: onzekerheid
  • Derde Groep: onvoldoende interesse in het hier en nu
  • Vierde Groep: eenzaamheid
  • Vijfde Groep: overgevoeligheid
  • Zesde Groep: moedeloosheid en wanhoop
  • Zevende Groep: overbezorgdheid over het welzijn van anderen

Bloesems tegen onzekerheid

In groep 2 merken we heel veel onzekerheid. Mensen van groep 2 zitten vast in een toestand waar ze zoeken naar voordeel en nadeel willen vermijden. Hierdoor is er een probleem om keuzes te maken. We vinden deze groep op het niveau van het willen. De grootste uitdaging voor deze groep is om de keuzes effectief te maken, want door geen keuzes te maken kiezen zij ook niet om te leven. Hierdoor lijken zij vaak aan de zijlijn te blijven staan van het leven. Als mensen moeten we immers de volledige dag keuzes maken. Het maken van keuzes is voor de meeste mensen een intuïtief proces, maar voor mensen in deze groep is dit niet het geval. Zij proberen nadeel te vermijden en richten zich te fanatiek op voordeel halen. Hierdoor zien zij vaak kansen voor hun neus voorbij glippen.

Bachbloesems bij onvoldoende interesse in het hier en nu

Groep 3 heeft moeite om in het hier en nu te zijn en te blijven. Het heden voelt voor deze mensen als onaangenaam en zij gaan hierdoor vluchten naar het aangename. Deze groep bevindt zich op het niveau van het voelen. Zij missen het enthousiasme om het leven aan te gaan en accepteren het hier en nu niet. Hierdoor gaat het leven aan hen voorbij.

groep 4 Bach eenzaamheid verdrijven

Eenzaamheid een veel voorkomende klacht vandaag.

Eerste hulp bij eenzaamheid

De groep van eenzaamheid of groep 4 heeft moeite om met de ander het contact aan te gaan. Er is hierdoor geen uitwisseling tussen zichzelf en de ander.  Doordat zij bang zijn dat hun denken aan het wankelen wordt gebracht, gaan zij de confrontatie niet aan. Hun visie is de enige juiste en anderen zijn sowieso fout. Er is een grote angst om de controle te verliezen in contact met de anderen indien de visie aan het wankelen zou worden gebracht. Hierdoor zetten ze een muur op naar de ander, want dit idee is te bedreigend. Ze zitten vast in het denken waardoor er ook geen uitwisseling is met het voelen en het willen.

Bloesems voor overgevoeligheid

Groep 5 of de groep van overgevoeligheid bevat mensen die hebben moeite met assertiviteit en grenzen. Ze proberen zich op een bepaalde manier te profileren door te investeren in de ander. Hierdoor hopen ze een respons van die ander in de wacht te slepen op de investering die zij doen.  Ze gaan de investering steeds aanpassen aan de reactie van de ander in functie van de verwachtingen, het doel en de beloning. Mensen uit deze groep zijn gevoelig voor eerlijk/oneerlijk en rechtvaardig/onrechtvaardig. Er is sprake van een soort antenne voor hun omgeving. We vinden deze groep terug op het niveau van het willen.

Bachbloesems tegen moedeloosheid en wanhoop

wanhoop, moedeloosheid, groep VI, Bach

Moedeloosheid is een gevoel dat we bij groep VI kunnen plaatsen

Bij groep 6 of de groep van moedeloosheid en wanhoop draait alles rond engagement. Het engagement wordt aangegaan of net niet aangegaan. Zij raken vast in deze toestand als het ritme zoek geraakt. Dit kan zijn door te veel engagement of net te weinig. Een engagement heeft twee belangrijke componenten: een doel en relativeringsvermogen. Personen in deze groep maken de opsplitsing tussen succes en falen waarbij succes aangenaam is en falen onaangenaam. Zij hebben moeite om hun koers te veranderen omdat zij vergeten om af en toe poolshoogte te nemen over de status van hun projecten. Deze groep bevindt zich op het niveau van het voelen.

Bloesems toe te passen bij overbezorgdheid over het welzijn van anderen

In de groep van overbezorgdheid over het welzijn van anderen vanuit het denken of groep 7 vinden we bloesems die behulpzaam zijn bij mensen die de behoefte om hun waarden en normen aan anderen op te dringen. Ze gebruiken verschillende tactieken om de ander te veranderen waaronder controlegedrag. Deze groep heeft ook last van eenzaamheid, maar laat anderen niet met rust zoals bij groep 4. Er is geen sprake van dialoog met de medemens en dus ook geen uitwisseling tussen voelen en willen. Zij proberen de ander te veranderen, maar weigeren naar zichzelf te kijken want ze hebben de juiste visie in pacht. Mensen in deze toestand zijn het meest gevoelig om te projecteren. Bij zichzelf zijn ze blind, maar bij de ander zien ze alles. Ze gaan dus net als de andere groepen de dynamiek van het leven niet aan en zetten een ander (en ook zichzelf) klem.

Waarschijnlijk zul je sowieso mensen in je omgeving hebben die duidelijk in een bepaalde groep horen. De beste manier om te weten welk type je bent, is om te kijken hoe je reageert in stress-situaties.  Als we een bachbloesemtype hebben dan kennen we zowel de positieve kracht als de valkuilen van dit type. Wat zijn jullie krachten en valkuilen?

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.