Caroline/ november 20, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Soms zie ik mensen die een willekeurige pot honing kopen in de supermarkt en denken dat ze gezond bezig zijn. Wist je dat er in veel van die potten suiker is toegevoegd om hem zoeter te maken? Er zitten in zo’n potje vaak geen gezondheidsvoordelen meer aangezien de kwaliteit te wensen overlaat, maar het is wel lekker zoet. Velen weten niet dat er verschillende soorten zijn en dat deze allemaal een andere geneeskrachtige werking hebben. In deze blog wil ik jullie wegwijs maken in de wondere wereld van honing.

De ene honing is de andere niet…

Honing bestaat uit ongeveer 80% natuurlijke suikers, 17% water en 3% andere inhoudsstoffen. Veel van die inhoudsstoffen zorgen voor een antibacteriële werking en ondersteunen ons spijsverteringsstelsel. Cariës zijn vaak het gevolg van bacteriën in de mond. De antibacteriële werking zou er dus gek genoeg voor kunnen zorgen dat we minder gaatjes krijgen in onze tanden. Om van deze geneeskrachtige werking te kunnen genieten, moet de kwaliteit goed zijn. Dit betekent dat je gebruik maakt van een koudgeslingerde honing die later ook nooit verwarmd is geweest zodat alle inhoudsstoffen nog intact zijn.

Verschillende varianten van honing
Honing vind je in veel verschillende varianten

Honing kan voor verschillende doeleinden worden ingezet:
•Wondheling
•Acne behandelen
•Laxeermiddel
•Rustgevend
•Bloedvormend bij bloedarmoede
•Verteringsproblemen verhelpen
•Natuurlijk antibioticum
•Verzachtend voor de slijmvliezen

Geneeskracht van verschillende soorten honing

Er zijn heel veel soorten met een licht verschillende geneeskrachtige werking. Hieronder geef ik een niet limitatieve lijst met soorten en hun toepassing.

Acaciahoning

Acaciahoning is een van de gekendste soorten. Het is een erg vloeibare honing die we kunnen inzetten om rust te vinden in drukke periodes, maar ook bij te maagproblemen die gepaard gaan met te veel maagzuur zoals reflux of een maagzweer. Ook bij verkoudheden kan deze goed van pas komen.

Heidehoning

Heidehoning van de heidestruik of Calluna is een vrij vaste honing met een sterk waterafdrijvende werking. Hij wordt gebruikt bij nier- en blaasontsteking. We kunnen hem inzetten om het bloed te reinigen en bij hart- en vaatziekten. Door het hoge gehalte aan ijzer, is deze geschikt om aan te sterken bij bloedarmoede.

Lavendelhoning

Lavendelhoning is een veelzijdige honing net als de plant. We kunnen deze inzetten om ons rust te brengen. Daarnaast kun je hem gebruiken om hoofdpijn, migraine en andere pijntjes en krampen te verdrijven. Deze is perfect inzetbaar bij menstruatieproblemen en andere vrouwenklachten. Hij brengt ons terug in een evenwicht.

lavendel als basis voor lavendelhoning
Lavendelhoning is even veelzijdig als de plant

Oranjebloesemhoning

Oranjebloesemhoning heeft een rustgevende werking en wordt vooral toegepast bij insomnia, onrust, stress, angstproblemen en nervositeit. Het is een zeer aromatische honing met een goudgele kleur.

Rozemarijnhoning

Rozemarijnhoning zorgt voor het activeren van het centrale zenuwstelsel en verhoogt een te lage bloeddruk. Het stimuleert onze doorbloeding en helpt onze spijsvertering, galblaas en lever. We kunnen deze ook toepassen bij spierspanningen. Hij is ideaal bij verzwakte mensen.

Tijmhoning

Tijmhoning is een zeer veelzijdige honing met een sterk antibiotische werking, ideaal bij een verkoudheid dus. Er is een sterk gunstige werking op het ademhalingsstelsel. Daarnaast is hij zweetbevorderend en krampwerend. Bij menstruatieklachten kunnen we ook aan de harmoniserende werking van tijmhoning denken. Daarnaast wekt deze de eetlust op en verdrijft het darmgassen.

Manukahoning

Manukahoning is afkomstig van de bloesem van de Tea treeboom. Deze wordt vooral geprezen om zijn gebruik op wonden om de wondheling te bevorderen. Hij heeft een stimulerend effect op het regenererend proces bij verwondingen.

Gebruik van honing

Je kunt honing ’s ochtends in een kom yoghurt voegen om een ideaal ontbijt te hebben met 2 krachtige natuurgeneeskundige middelen. Als je hem graag in je thee oplost wacht je best tot deze is afgekoeld, want boven de 40 graden verlies je alsnog de kostbare inhoudsstoffen waarvoor je dit mooie natuurproduct wil gebruiken.

Om de geneeskrachtige werking toe te passen in je dagelijks leven dien je dus aandacht te hebben voor bovenstaande puntjes. Honing maakt dan ook een integraal deel uit van de apitherapie waarbij bijenproducten worden ingezet om klachten te verminderen. Heb jij klachten waar jij een persoonlijke begeleiding bij kunt gebruiken? Ontdek de mogelijkheden van natuurlijke gezondheidszorg.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.