Caroline/ november 5, 2018/ Naturopathie/ 0 comments

Kombucha is mijn gemakkelijkste manier om regelmatig een goede portie probiotica in te nemen. Het is gemakkelijk te maken en een leuk alternatief op frisdrank. Hoe begin je daar nu aan om kombucha te maken? Wat heb je nodig? Waar dien je zeker op te letten? Ik geef je hier een korte handleiding over dit fijne probioticum.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde levende drank waarin veel vitamines, antioxidanten en darmflorabacteriën aanwezig zijn. Je maakt hem van gesuikerde thee die je laat fermenteren met behulp van een SCOBY of kombuchacultuur. De suikers worden door de SCOBY omgezet in probiotica, enzymen een aminozuren waardoor het een licht bruisende drank wordt. Om een goede kombucha te maken heb je dus niet veel ingrediënten nodig: water, thee, suiker en een SCOBY.

Om de kwaliteit van de drank te garanderen is het belangrijk om goed op de kwaliteit van de 4 ingrediënten te letten. Zo dient je water niet verontreinigd te zijn en zeker geen chloor te bevatten. Best gebruik je dus gefilterd water om kombucha te maken. Het water dient tevens maximaal op lichaamstemperatuur te zijn aangezien warm water jouw SCOBY kan doden.

Kies in ieder geval voor zwarte, gele, witte of groene thee afkomstig van de Camellia sinensis. De theeboom bevat immers een belangrijke stof om jouw SCOBY goed te laten fermenteren. Gebruik zeker geen kruidenthee van soorten waarvan een etherische olie wordt gemaakt. Door de stoffen in de etherische olie kan je SCOBY in het ergste geval doodgaan. Zo gebruik je best geen lavendel, rozemarijn of citrusvruchten bij jouw SCOBY.

Kies de juiste thee voor kombucha

Kies voor thee afkomstig van de Camellia sinensis om goede kombucha te maken.

Ook suiker is van levensbelang voor het voortbestaan van jouw SCOBY. Je kunt hem uithongeren door niet genoeg witte rietsuiker of rietsuikersap te gebruiken. Andere suikers hebben minder betrouwbare resultaten en worden bijgevolg afgeraden voor beginners.

Hoe maak je dat nu?

Om te starten is het goed om een grote pot van 5 liter te voorzien. Je dient te rekenen op minstens 2 weken fermentatietijd. Wetende dat je om echt te kuren ongeveer 3 glazen per dag mag drinken of 1 glas per dag als je het eerder preventief gebruikt, kun je berekenen dat je echt een grote hoeveelheid wenst te maken per keer. Zelf gebruik ik na lang zoeken de kombuchapot van Mortier Pilon.

De eerste keer dat je de nieuwe SCOBY wenst te gebruiken maak je best slechts 1 liter thee met 95g suiker. Zo kan je SCOBY wennen aan zijn nieuwe omgeving. Je dient de afgekoelde thee in de pot te doen samen met de SCOBY en het vocht waarin deze werd bewaard.

Na 2 tot 3 dagen kun je 3 liter afgekoelde thee met 380 g suiker bij de SCOBY voegen. Na een week kun je de drank proeven om na te gaan of deze de gewenste zuurtegraad heeft. Hoe zuurder de drank, hoe verder het fermentatieproces gevorderd is.

In een tweede fermentatie kun je smaken toevoegen.

Laat kombucha een tweede fermentatie doorlopen om smaakjes toe te voegen.

Indien de kombucha de gewenste zuurtegraad heeft kun je de drank overgieten in een andere fles om een tweede fermentatie door te voeren. Voeg een halve eetlepel suiker toe per fles van 300ml. Naar keuze kun je bij dit tweede deel fruit, vruchtensap, kruiden of specerijen toevoegen. Na een 4 tot 5 dagen is de kombucha klaar voor gebruik. Proost!

Wens je graag meer te weten over de effecten van deze drank voor jouw gezondheid? Boek zeker een kennismakingsconsult zodat we kunnen nagaan waar kombucha een plaats kan hebben in jouw gezonde levensstijl.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.