Caroline/ september 17, 2018/ Naturopathie/ 0 comments

Het verbaast mij hoeveel mensen last hebben van chronische ontstekingen. Iedereen kent wel iemand met de ziekte van Crohn, reumatoïde artritis, ziekte van Hashimoto, gewrichtsontsteking. Hoe komt het dat er zo veel ontstekingen zijn? Waar komen deze vandaan?

Gewrichtsontsteking natuurlijk behandelen

Er bestaan natuurlijke manieren om gezonde gewrichten te behouden.

Wat is een ontsteking?

We krijgen niet zomaar een ontsteking. Het is een gevolg van het binnendringen van een vreemd lichaam in ons eigen milieu. Zo kan luchtverontreiniging een oorzaak zijn van meer ontstekingen alsook verontreiniging in ons voedsel. Een ontsteking heeft standaard 4 kenmerken: rubor (roodheid), calor (warmte), dolor (pijn), tumor (zwelling). In de natuurgeneeskunde vallen ontstekingen onder het element vuur. We kunnen ontstekingen het best bekampen met het element water, maar dit is niet steeds mogelijk. Soms kan aarde of lucht beter aangewezen zijn.

Vandaag focus ik op natuurlijke verlichting bij gewrichtsontstekingen. Vaak wordt mensen aangeraden om zware NSAID’s te nemen als ze een gewrichtsontsteking hebben of cortisone waardoor op langere termijn andere klachten zoals maagzweren kunnen ontstaan. Indien het medisch mogelijk (en aangewezen) is om natuurlijke alternatieven uit te proberen, zou ik het een poging geven. De gewrichten vallen onder het aarde-element. Een gewrichtsontsteking is dus een vuurziekte op een aarde-orgaan.

Water natuurlijke bestrijding van teveel vuur.

Gewrichtsontsteking is een vuurziekte op een aardeorgaan.

We kunnen ontstekingen inwendig behandelen of uitwendig. De uitwendige behandelingen hebben vaak het minst aantal contra-indicaties. Toch is het belangrijk om elke natuurlijke methode te overleggen met je zorgverleners. Mijn disclaimer is net als op de rest van mijn blog van toepassing.

Uitwendige behandeling van een gewrichtsontsteking

Groene kleipleister

Uitwendig kunnen we onze toevlucht nemen tot een kleipleister. Dit is een pleister gemaakt van groene klei en water. Je voegt beide ingrediënten samen tot je de dikte hebt van tandpasta. Deze dikke pasta wrijf je op het aangedane gewricht en dek je af met een kompres. Aangezien klei zeer uitdrogend is, is deze methode niet aangewezen bij mensen met een gevoelige of droge huid. Daarnaast is het ook niet geschikt indien je in het aangedane gewricht een metalen implantaat hebt zitten. De groene klei kan de ontsteking verminderen.

Massageolie

Een andere uitwendige optie is een massageolie maken met een aantal etherische oliën vervat. Als draagolie kun je kiezen voor jojoba-olie of amandelolie. Hier kun je dan een aantal druppels toevoegen van de etherische olie van Jeneverbes, Rozemarijn met chemotype borneon, Pepermunt, Lavendel of Wintergreen. Gebruik hiervoor steeds een goede verdunning. Als je 30 ml olie maakt mag je maximum 30 druppels etherische olie toevoegen. Ben je allergisch aan aspirine? Dan is wintergreen voor jou alvast geen optie! Alle etherische oliën hebben hun eigen contra-indicaties, als je dit overweegt, bespreek dit dan met jouw therapeut of arts.

Inwendige behandelingen voor soepele gewrichten

MSM

Naast uitwendig en lokaal kun je ook je toevlucht nemen tot inwendige behandelingen. Ook hier brengen kruiden veel soelaas. Een goede keuze bij chronische klachten van gewrichtsontstekingen is het gebruik van MSM. Dit is een natuurlijk pijn- en ontstekingsremmend middel die een herstellende werking heeft op ons systeem. De bloedsomloop verbetert en de spierspanningen verminderen. Bij ontstoken spieren, gewrichten en pezen moet je na 4-6 weken echt een verbetering merken als het voor jou een oplossing is. De dosis van MSM dient geleidelijk aan te worden opgevoerd.

MSM voor soepele gewrichten

Met MSM ondersteunt soepele gewrichten

Silicium

Een ander voedingssupplement die kan ondersteunen bij pijnlijke gewrichten is vloeibaar organisch silicium. Dit mineraal is een essentieel element in een boel van onze interne structuren zoals beenderen, schildklier, pezen, milt, pancreas… Bij zwaar ijzergebrek kan ook aan siliciumtekorten worden gedacht. Silicium is een mineraal die we vooral terugvinden in heermoes.

Duivelsklauw

Een kruid die een gelijkaardige werking heeft aan NSAID, maar minder kans geeft op maagzweren is duivelsklauw. Dit kruid is pijnstillend en ontstekingswerend. Wel is het zachter dan een NSAID en kan het langer duren voor het effect merkbaar is. Het is een goede optie als je anders langdurig en veelvuldig NSAID dient te slikken. Als dit kruid voor jou werkt, dan heb je toch weer een aantal klachten voorkomen.

Kurkuma

Het laatste kruid die ik in de kijker wens te zetten bij gewrichtsontstekingen is kurkuma. Bij een minimale inname van 1200mg curcumine of 30g kurkuma poeder heeft dit ook een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Niemand gaat met plezier 30g kurkuma gaan eten per dag, dus dit kruid wordt best in pilvorm genomen.

Wil je graag weten of een van bovenstaande methodes een optie is voor jouw gewrichtsklachten? Informeer bij je therapeut of arts of dit het geval is. Als je graag samen met mij kijkt naar de opties, dan kun je best een kennismakingsgesprek of consult boeken in mijn agenda.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.