Caroline/ juli 12, 2020/ Lichaam in balans/ 0 comments

Grenzen stellen een lastige klus voor jou? Als jij zoals een aantal van mijn klanten te vaak ja zegt op zaken die niet bij jou horen, dan kun je hier zelfs gezondheidsproblemen aan overhouden of verergeren. Jezelf steeds wegcijferen voor een ander, geeft je veel stress. Wat erg veel klachten kan verergeren. Gelukkig kun je stressklachten ook vermijden door hiermee aan de slag te gaan.

Mensen die over het algemeen last hebben met grenzen stellen hebben vaak een wat atypische blaas. Zo kennen we allemaal wel de persoon die quasi om de 5 minuten naar het toilet hoeft te hollen. Zeker als het gesprek wat spannend wordt, is een plaspauze noodzakelijk. Maar denk eens aan een hond. Die duidt de grenzen van zij territorium aan met een urinespoor. Grenzen en “blaasafwijkingen” horen dus bijna onvermijdelijk samen. 

Grenzen stellen helpt je om de afgrond te vermijden.
Gezonde grenzen stellen helpt je om niet de afgrond in te tuimelen met je gezondheid.

Hoe herken ik mensen die moeite hebben met grenzen stellen?

Soms zijn dat de mensen waarbij je op de rug een soort kussentje ziet ter hoogte van het niergebied. Soms houden ze zelfs wat vocht vast wat we onder de ogen kunnen opmerken. Zolang dit geen pathologisch iets is, hoef je daar niet voor naar de dokter te hollen. Als ik eens een heel emotionele dag heb gehad en de zaken wat te veel heb ingeslikt hou ik ongetwijfeld ook wat vocht vast.

Wie vocht vasthoudt heeft vaak emoties die eruit willen, maar niet kunnen. Vaak hebben we dan zelfs de neiging om minder water te drinken. Maar het lichaam reageert dan vaak om gewoon nog meer vocht vast te houden. Het is wel steeds verstandig om bij verergerende klachten of vermoeden van een pathologie altijd eerst de dokter te consulteren. Maar vaak is dit gewoon een fysiologische (en dus normale) reactie van ons lichaam.

Ik vraag heel vaak in begeleiding of mensen voldoende water drinken. Blijkbaar trek ik nogal wat mensen aan die hier best veel moeite mee hebben. Door deze informatie weet ik vanaf het begin van het traject dat dit mensen zijn waarbij ik de emotionele kant van de zaak dien in het oog te houden. Vaak gaat het water drinken hun beter af eens de emoties ook terug beginnen te stromen.

Maar waarom is voldoende water drinken eigenlijk zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Het is een essentieel deel van ons. Regelmatig verversen van dat water is hierdoor geen luxe. Water hebben we nodig in zoveel essentiële functies. In de dikke darm wordt het water uit onze stoelgang terug opgenomen om het onder andere meer te binden, maar ook om het niet verloren te laten gaan. Heb jij dus te weinig water dat jij drinkt? Dan kun je hierdoor een hardere stoelgang hebben omdat jouw lichaam veel meer water probeert te recupereren.

Zoals je misschien kan gokken bestaat je urine voor een heel groot deel uit water. Hoe minder water je drinkt, hoe geconcentreerder je urine. Dit kan op termijn een boel klachten veroorzaken en is niet echt gezond te noemen. Geconcentreerde urine bevat veel meer gifstoffen per liter dan minder geconcentreerde urine. Het spoelen van je blaas en urinebuis is belangrijk om een gezonde blaas te behouden. 

Water is eigenlijk van levensbelang om een gezond gestel te behouden. Drink je te weinig water? Een droge huid kan hier eveneens het gevolg van zijn. (Soms heeft dit ook eerder met de hoeveelheid vet in je dieet te maken.) 

Waarom hangen deze zaken samen?

Als je weet dat water gelinkt is met onze emoties, kun je al wat afleiden dat emoties een moeilijke zaak zijn voor deze mensen. Je wilt er liever ver vanaf blijven. Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien leerde jij wel dat het hebben van emoties “zwak” is. Of ervaarde jij emoties wel als een last. Wat de reden ook is, ergens in het verleden ging jij jouw emoties afblokken.

Zo gaat het ook met grenzen. Waarschijnlijk kun jij heel veel redenen bedenken waarom jij toch ja zegt terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt. Het voelt gemakkelijker. Maar je doet jezelf tekort. En dat voelt niet fijn. Als jij dan het type bent om die emoties gewoon in te slikken en door te gaan, dan zie je al het patroon ontstaan.

Mensen die zichzelf steeds weer wegcijferen voor de ander, staan vaak niet in het reine met hun eigen emoties. Ze stellen geen grenzen aan de ander en laten te vaak over zich heen lopen. Komt deze tekst erg binnen bij jou en wil je hier iets aan veranderen? Boek nu een body taster sessie om samen aan de slag te gaan.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.