Caroline/ april 27, 2017/ Naturopathie/ 0 reacties

Groep 3 van de bachbloesems gaat over toestanden waarbij we de verbinding kwijt geraken met het hier en nu en niet aanwezig zijn. Deze toestanden zorgen ervoor dat we gaan vluchten naar het verleden, de toekomst of naar een illusie. Hierdoor kunnen we niet ten volle gelukkig zijn. De bloesems van deze groep helpen ons om de werkelijkheid te confronteren zodat wij geluk mogen ervaren in het nu.

Clematis of Bosrank zodat we aanwezig zijn in het nu

Latijnse benaming: Clematis Vitalba

Clematis helpt bij in het hier en nu aanwezig zijn

Clematis © Naturemotions, 2013

Clematis is een uitstekende remedie voor personen die geneigd zijn te vluchten in de toekomst waardoor ze niet in het hier en nu aanwezig zijn. Het zijn mensen die steeds nieuwe plannen en dromen maken, maar deze niet in de realiteit kunnen neerzetten. De gemaakte plannen worden dus nooit concreet. Dit zijn de types die steeds afwezig zijn in een groep en dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze leven in hun eigen fantasiewereldje om het saaie en moeilijke leven te ontlopen. Soms merken we ook dat het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid moeilijk te maken valt.

Deze mensen hechten weinig waarde aan de materiële realiteit en hebben niet echt belangstelling voor de wereld rondom hen. Vaak worden ze door anderen als futloos en apathisch ervaren. Clematis kenmerkt ook mensen die schijnbaar luisteren en knikken, maar je woorden niet opnemen. Het zijn mensen die vaak verstrooid zijn en vergeten wat ze aan het doen waren.

Eens de plannen ook effectief worden neergezet valt op dat de clematis toestand vervalt. Er wordt met daadkracht gewerkt om de plannen te realiseren en vorm te geven. Ze kunnen dan hun creativiteit ombuigen met een grote scheppingskracht zodat hun ideeën in materie worden omgezet.

Kernwoorden:

 • Vlucht in de toekomst
 • Dromerig, afwezig
 • Concentratieproblemen
 • Passieve instelling

Honeysuckle of Kamperfoelie helpt ons het verleden loslaten

Latijnse benaming: Lonicera Caprifolium

honeysuckle nostalgie heimwee loslaten verleden

Honeysuckle © Naturemotions, 2013

Honeysuckle is een goede bloesem als mensen in gedachten steeds met het verleden bezig zijn. Het lijkt bijna alsof ze in het verleden leven en niet in het heden aanwezig zijn. Ze spreken soms met veel nostalgie over de vroegere tijd. Als er ooit, jaren geleden, een persoon wegviel in het gezin, dan is de routine nog steeds niet aangepast. De oude situatie wordt zo lang mogelijk vastgehouden. Hierdoor heeft men geen mogelijkheid om het verleden te verwerken en komt men tot een stilstand in de ontwikkeling.

Als mensen blijvend spijt hebben over keuzes die ze in het verleden maakten, kan deze remedie ons een uitkomst bieden. Het helpt ons om de lessen te trekken uit een situatie en met hernieuwde kennis verder te gaan. Het verleden wordt in dit geval dan gebruikt ter ondersteuning van het heden, waardoor de toestand wordt opgelost.

Soms kan men deze bloesem ook inzetten bij mensen die een naar verleden trachten te verdringen. Als we gebeurtenissen verdringen, geven we onszelf niet de mogelijkheid om het verleden een plaats te geven. Het is een reactie die onze bewegingsruimte onbewust belemmert. Honeysuckle kan ons helpen om gedane zaken een plaats te geven en het idee los te laten om zaken opnieuw te moeten doen.

Kernwoorden:

 • Vlucht in het verleden
 • Nostalgie
 • Spijt om gemiste kansen
 • Ideaal als er veel herinneringen naar boven komen tijdens de remedie

Wild Rose of Hondsroos helpt ons in onze emoties te zijn

Latijnse benaming: Rosa Canina

Wild Rose apathie levensmoe verslaving

Wild Rose © Naturemotions, 2013

Wild Rose is een remedie die kan helpen als mensen zich passief neerleggen bij hetgeen hen overkomt. Deze personen surfen niet meer over de golven van het leven, maar ze laten zich heen en weer klotsen in de plaats.

Voor de buitenwereld lijkt er niets aan te merken op deze mensen, want ze klagen niet over hun situatie. Anderen hebben dus geen weet van hun vegetatieve apathische houding. Ze ontbreken het enthousiasme om het leven aan te gaan en vervallen in onverschilligheid. Niets voelen is voor hen aangenamer dan pijn te lijden waardoor ze in een apathie verzanden. Deze remedie helpt om terug vitaliteit te vinden om het leven aan te gaan. Hierdoor heeft men een positieve levenshouding en erkent men zijn gevoelens. Men gaat de confrontatie aan.

Door hun energie zijn deze personen geen aangenaam gezelschap als ze aanwezig zijn. Ze worden door anderen als verstikkend of verlammend ervaren als er toch enig contact is. Aangezien ze de pijnprikkels niet kunnen voelen, hebben deze personen vaak ook geen besef dat ze zich in een ongunstige situatie bevinden. Pijn is vaak een prikkel, die ons drijft om hulp te zoeken. Het is een signaal die onze groeimogelijkheden aangeeft. Wild Rose prikkelt de persoon dus als het ware terug tot leven zodat hij op zoek moet naar een oplossing voor de situatie.

Kernwoorden:

 • Apathie
 • Onverschillige berusting
 • Niet klagen

Olive of Olijf helpt ons het contact met ons lichaam te herstellen

Latijnse benaming: Olea Europaea

olive burn-out totale uitputting CVS

Olive © Naturemotions, 2013

Olive is een remedie voor mensen die de signalen van hun eigen lichaam straal genegeerd hebben. Het lichaam trachtte aan te geven dat er een grens werd bereikt, maar dit werd totaal niet serieus genomen en nog steeds niet. In deze toestand doet men verder op pure wilskracht. Men is het contact met zijn eigen lichaam volledig bijster, maar ook het aanwezig zijn in het moment lijkt spoorloos verdwenen.

Als iemand door dit gedrag fysiek en mentaal uitgeput is kan deze bloesem helpen om het evenwicht te herstellen. Hij helpt ons om ons hart en onze acties terug op een lijn te krijgen. Hij geeft ons de kans om te recupereren en onze levensvreugde te hervinden. Als we uit deze toestand geraken, merken we vanzelf op wanneer we nood hebben om rustpauzes in te lasten en zijn we ons bewust van de signalen die ons lichaam afgeeft.

Kenwoorden:

 • Psychische en fysische uitputting
 • Overwerkt zijn

White Chestnut of Paardenkastanje stopt de tollende gedachten

Latijnse Benaming: Aesculus Hippocastanum

White Chestnut piekeren slapeloosheid

White Chestnut © Naturemotions, 2013

White Chestnut is een remedie die behulpzaam is bij mensen die piekeren over zaken die zeer recent gebeurden. Innerlijk is er bij deze mensen een eindeloze discussie aan de gang met rondtollende gedachten. Vaak is er een concrete situatie geweest waarvoor er onvoldoende aandacht is geweest. Je hebt hierbij je eigen gevoelens aan de kant gezet en dit komt terug door de situatie voor je geestesoog tot in den treure te herhalen. Het jammere is dat de confrontatie met de situatie niet wordt aangegaan. De situatie wordt dus nooit echt opgelost en men verzandt in slapeloze nachten. Het lijkt alsof de gedachten niet kunnen worden beheerst en hun eigen leven leiden.

Eens men het vertrouwen hervindt dat men de juiste woorden zal vinden indien het nodig is, raakt men uit deze toestand. Men ervaart dan een geestelijke rust en vertrouwt op zijn innerlijke wijsheid.

Kernwoorden:

 • Piekeren over recente verleden
 • Innerlijke monologen

Mustard of Herik verdrijft plotse somberheid

Latijnse benaming: Sinapis Arvensis

Mustard endogene depressie periodieke onverklaarbare klachten

Mustard © Naturemotions, 2013

Mustard is een remedie die kan worden ingezet bij een plotse donkere somberheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Men kan de oorzaak niet aanduiden aangezien men geen contact maakt met het hier en nu, waardoor de link onbestaande lijkt. Hierdoor wordt de toestand vaak als heel plots ervaren door de persoon. Deze toestand geeft ons de mogelijkheid ons te bezinnen over de rol die wij zelf spelen in ons eigen leven.

Mensen die in deze toestand zitten hebben de neiging om zich erg geïsoleerd te voelen. Ze keren zich volledig naar binnen en lijken geen aandacht meer te hebben voor de wereld rondom hen. Eens men terug vertrouwen kan krijgen in de wereld rondom zich en vertrouwt dat de hemel gaat opklaren, valt men uit de Mustard toestand. Men kan dan terug echt aanwezig zijn in de wereld.

Kernwoorden:

 • Donkere wolk
 • Melancholie
 • ‘Zonder’ oorzaak
 • Isolement

Chestnut Bud of Knop van de Paardenkastanje zorgt voor het effectief leren van lessen

Latijnse benaming: Chestnut Bud

chestnut bud ADHD concentratieproblemen leerproblemen

Chestnut Bud © Naturemotions, 2013

Chestnut Bud is de aangewezen remedie bij mensen die moeite hebben om stil te staan bij hun gemaakte fouten. Hierdoor geven ze zichzelf niet de kans om lessen te trekken uit hun gemaakte fouten waardoor dezelfde fouten steeds opnieuw worden begaan. Het lijkt alsof hun ontwikkeling wordt gestopt.

Deze personen hebben de neiging om hun gesprekspartner vaak al een aantal stappen voor te zijn, waardoor ze overkomen alsof ze niet in het gesprek aanwezig zijn. Er kan dus zeker sprake zijn van een mate van ongeduld in deze toestand. Men vult vragen reeds in als de vraag nog niet volledig is gelezen. Ook begint men reeds aan een volgende vraag, zonder dat de vorige afgerond is. Dit zorgt ervoor dat veel zaken onafgewerkt blijven liggen.

Wanneer men het leven met volle aandacht en diepte kan ervaren, is men uit deze toestand. In dat geval heeft men een goede concentratie en kan men de juiste hoeveelheid tijd aan taken kwijten.

Kernwoorden:

 • Innerlijke haast
 • Niet leren van fouten en steeds dezelfde fouten
 • Snel afgeleid

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.