Caroline/ augustus 23, 2020/ Voeding/ 0 reacties

Het leek eeuwen geleden dat ik zo’n zware reactie gehad heb op iets. De voorbije maand nam ik op aanraden van een diëtiste gefermenteerde levertraan in. Man, had ik geweten dat ik daar zo fel op zou kunnen reageren, ik had het zeker niet midden in een hittegolf genomen. En toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Waarom? Het bracht mij broodnodige puzzelstukjes rond histamine intolerantie. Een probleem wat vaak niet tijdig wordt herkend.

Wat is histamine?

Laten we beginnen bij het begin. Histamine is een stofje in ons lichaam die op veel verschillende lichaamsprocessen inspeelt. Het zorgt er onder andere voor dat we alert zijn. (Dit is dan ook de reden dat veel antihistaminica, je weet wel dat pilletje tegen allergie, ons slaperig maken.) Maar het speelt ook een belangrijke rol bij allergische reacties en ontstekingsreacties. 

Histamine komt ons lichaam binnen via de voeding langs de ene kant. Langs de andere kant maakt ons lichaam zelf histamine aan. Hoeveel we zelf aanmaken is grotendeels genetisch bepaald. Daarop ingrijpen is moeilijker. De histamine die we aanmaken wordt opgeslagen in een speciaal type cellen: de mestcellen. 

Bij een allergische reactie bijvoorbeeld worden er antistoffen aangemaakt: immunoglobulines. Deze stoffen hechten zich aan de mestcellen waardoor deze hun histaminevoorraad uitstorten. Die hoge concentraties histamine zorgen dan voor een reactie in jouw lichaam. Vandaar dat we bij allergische reacties antihistaminica moeten slikken van de dokter.

Histamine intolerantie wordt verergerd door hitte.

 

Je kunt je enorm mottig voelen door een histamine intolerantie.

Waarom bestaat histamine intolerantie?

Aangezien histamine dus ook een aantal belangrijke functies in ons lichaam uitvoert, kunnen we ook niet volledig zonder. Ons lichaam maakt het dus zelf aan uit een essentieel aminozuur. De overschot wordt normaal gezien door een aantal enzymen afgebroken zodat je er nooit last van hoeft te hebben. Een van die enzymen is diamino-oxidase of DAO. Deze wordt aangemaakt door een gezonde darmflora.

Dus zijn je darmen momenteel prut? Dan bestaat er een grote kans dat jij last hebt van een histamine intolerantie. De beste oplossing in dit geval is om die darmen terug goed te gaan zetten. 

Soms is het echter niet zo dat het probleem in de darmflora zit. Er is ook een genetisch defectje die ervoor zorgt dat jij onvoldoende enzymen kunt aanmaken om histamine tijdig af te breken. Jouw emmertje met histamine zal dus altijd voller zijn dan die van een ander. Wat niet wilt zeggen dat je ervoor kunt zorgen dat het minder een probleem vormt. Alleen ga je het dan nooit meer 100% goed krijgen.

Waarvan heb je allemaal last als je een histamine intolerantie hebt?

Vaak is histamine intolerantie een kluwen van allemaal vage klachten. Een aantal van die klachten horen thuis onder de typische allergieklachten zoals: rode huid, jeuk, netelroos, verstopte neus. Verder kun je last hebben van een aantal spijsverteringsklachten zoals diarree en darmkramp. 

De symptomen die het moeilijkst te plaatsen zijn, zijn vermoeidheid, duizeligheid, lage bloeddrukklachten, een onregelmatige hartslag, slaapproblemen, hoofdpijn en migraine. Dit zijn klachten waardoor je naar mijn ervaring vaak in de reguliere gezondheidszorg wordt weggezet onder psychosomatische aandoening. Terwijl er wel degelijk iets aan de hand is.

Alcohol is geen goede combinatie met histamine intolerantie

 

Alcohol kan een aanval uitlokken. Zeker in combinatie met tropische temperaturen.

Hoe kun je dit laten vaststellen?

Als je een vermoeden hebt dat je hier last van hebt, kun je door een arts een provocatietest laten doen. Zelf liet ik die erg lang geleden doen in de vorm van een longfunctietest om mijn astmatische aanleg te bevestigen. 

Vind je het niet zo belangrijk om dit vast te laten stellen? Dan kun je ook proberen om onder begeleiding van een goede diëtiste alle histaminerijke voeding en histaminevrijgevende voeding uit je eetpatroon te laten voor 4 weken. De klachten zouden vanzelf moeten minderen. Het is wel belangrijk om na deze 4 weken van eliminatie aan de slag te gaan met het één voor één herintroduceren van de voedingsmiddelen die je meed. Sommige voedingsmiddelen reageer jij feller op dan een ander en dat is erg persoonlijk.

Wat kun je nog doen buiten een diëtiste?

Soms wordt een histamine intolerantie nog verergerd door een verkeerde hormonale balans tussen oestrogeen en progesteron bij vrouwen. Bijnierproblemen kunnen hier eveneens een rol in spelen. Het kan dus een goed idee zijn om ook je hormoonstelsel onder de loep te nemen en na te gaan of er op dit gebied winsten te maken zijn.

De lever speelt een belangrijke rol in het correct afbreken en verwijderen van histamine uit het lichaam. Als jouw lever momenteel niet optimaal functioneert, kunnen de klachten verergeren. De lever ontgift niet enkel onze fysieke gifstoffen, maar ook onze emotionele gifstoffen. Heb jij dus erg veel last van spanningen? Zoek hiervoor dan zeker hulp.

Die hulp kan zomaar beginnen bij het onder de loep nemen van jouw celgezondheid. Als deze goed is, zal jouw lever beter functioneren. Wil jij graag weten hoe het met jouw celgezondheid gesteld is? Ontdek hier meer over de test.

De weg naar echte gezondheid

Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?

 

Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.

 

Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus. 

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.