Caroline/ augustus 23, 2020/ Voeding/ 0 comments

Het leek eeuwen geleden dat ik zo’n zware reactie gehad heb op iets. De voorbije maand nam ik op aanraden van een diëtiste gefermenteerde levertraan in. Man, had ik geweten dat ik daar zo fel op zou kunnen reageren, ik had het zeker niet midden in een hittegolf genomen. En toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Waarom? Het bracht mij broodnodige puzzelstukjes rond histamine intolerantie. Een probleem wat vaak niet tijdig wordt herkend.

Wat is histamine?

Laten we beginnen bij het begin. Histamine is een stofje in ons lichaam die op veel verschillende lichaamsprocessen inspeelt. Het zorgt er onder andere voor dat we alert zijn. (Dit is dan ook de reden dat veel antihistaminica, je weet wel dat pilletje tegen allergie, ons slaperig maken.) Maar het speelt ook een belangrijke rol bij allergische reacties en ontstekingsreacties. 

Histamine komt ons lichaam binnen via de voeding langs de ene kant. Langs de andere kant maakt ons lichaam zelf histamine aan. Hoeveel we zelf aanmaken is grotendeels genetisch bepaald. Daarop ingrijpen is moeilijker. De histamine die we aanmaken wordt opgeslagen in een speciaal type cellen: de mestcellen. 

Bij een allergische reactie bijvoorbeeld worden er antistoffen aangemaakt: immunoglobulines. Deze stoffen hechten zich aan de mestcellen waardoor deze hun histaminevoorraad uitstorten. Die hoge concentraties histamine zorgen dan voor een reactie in jouw lichaam. Vandaar dat we bij allergische reacties antihistaminica moeten slikken van de dokter.

Histamine intolerantie wordt verergerd door hitte.
Je kunt je enorm mottig voelen door een histamine intolerantie.

Waarom bestaat histamine intolerantie?

Aangezien histamine dus ook een aantal belangrijke functies in ons lichaam uitvoert, kunnen we ook niet volledig zonder. Ons lichaam maakt het dus zelf aan uit een essentieel aminozuur. De overschot wordt normaal gezien door een aantal enzymen afgebroken zodat je er nooit last van hoeft te hebben. Een van die enzymen is diamino-oxidase of DAO. Deze wordt aangemaakt door een gezonde darmflora.

Dus zijn je darmen momenteel prut? Dan bestaat er een grote kans dat jij last hebt van een histamine intolerantie. De beste oplossing in dit geval is om die darmen terug goed te gaan zetten. 

Soms is het echter niet zo dat het probleem in de darmflora zit. Er is ook een genetisch defectje die ervoor zorgt dat jij onvoldoende enzymen kunt aanmaken om histamine tijdig af te breken. Jouw emmertje met histamine zal dus altijd voller zijn dan die van een ander. Wat niet wilt zeggen dat je ervoor kunt zorgen dat het minder een probleem vormt. Alleen ga je het dan nooit meer 100% goed krijgen.

Waarvan heb je allemaal last als je een histamine intolerantie hebt?

Vaak is histamine intolerantie een kluwen van allemaal vage klachten. Een aantal van die klachten horen thuis onder de typische allergieklachten zoals: rode huid, jeuk, netelroos, verstopte neus. Verder kun je last hebben van een aantal spijsverteringsklachten zoals diarree en darmkramp. 

De symptomen die het moeilijkst te plaatsen zijn, zijn vermoeidheid, duizeligheid, lage bloeddrukklachten, een onregelmatige hartslag, slaapproblemen, hoofdpijn en migraine. Dit zijn klachten waardoor je naar mijn ervaring vaak in de reguliere gezondheidszorg wordt weggezet onder psychosomatische aandoening. Terwijl er wel degelijk iets aan de hand is.

Alcohol is geen goede combinatie met histamine intolerantie
Alcohol kan een aanval uitlokken. Zeker in combinatie met tropische temperaturen.

Hoe kun je dit laten vaststellen?

Als je een vermoeden hebt dat je hier last van hebt, kun je door een arts een provocatietest laten doen. Zelf liet ik die erg lang geleden doen in de vorm van een longfunctietest om mijn astmatische aanleg te bevestigen. 

Vind je het niet zo belangrijk om dit vast te laten stellen? Dan kun je ook proberen om onder begeleiding van een goede diëtiste alle histaminerijke voeding en histaminevrijgevende voeding uit je eetpatroon te laten voor 4 weken. De klachten zouden vanzelf moeten minderen. Het is wel belangrijk om na deze 4 weken van eliminatie aan de slag te gaan met het één voor één herintroduceren van de voedingsmiddelen die je meed. Sommige voedingsmiddelen reageer jij feller op dan een ander en dat is erg persoonlijk.

Wat kun je nog doen buiten een diëtiste?

Soms wordt een histamine intolerantie nog verergerd door een verkeerde hormonale balans tussen oestrogeen en progesteron bij vrouwen. Bijnierproblemen kunnen hier eveneens een rol in spelen. Het kan dus een goed idee zijn om ook je hormoonstelsel onder de loep te nemen en na te gaan of er op dit gebied winsten te maken zijn.

De lever speelt een belangrijke rol in het correct afbreken en verwijderen van histamine uit het lichaam. Als jouw lever momenteel niet optimaal functioneert, kunnen de klachten verergeren. De lever ontgift niet enkel onze fysieke gifstoffen, maar ook onze emotionele gifstoffen. Heb jij dus erg veel last van spanningen? Zoek hiervoor dan zeker hulp.

Zoals je misschien nog weet uit vorige blogartikels, zorgt stress er voor dat er veel functies in je lichaam niet meer correct functioneren. Het heeft een impact op je darmen, lever, hormoonhuishouding… Het is bijgevolg altijd zinnig om jouw stressniveau onder handen te nemen. Wil jij eindelijk meer stressbeheersing? Schrijf je dan nu in voor mijn cursus en ontvang binnenkort alle informatie.

Bronnen:

https://www.groenevrouw.nl/blog/waarom-geen-green-pastures-meer-verkopen

https://www.cerascreen.nl/blogs/news/histamine-intolerantie

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.