Caroline/ februari 18, 2019/ Naturopathie/ 0 comments

De laatste dagen kreeg ik regelmatig de opmerking dat ik er niet zo vrolijk uitzag met dat eerste lentezonnetje. Die zon staat voor mij symbool voor hooikoortsklachten. Het is de start van mijn gevecht met de hazelaar en de grauwe els, twee vroegbloeiers die mijn hooikoorts uitlokken. Jammer genoeg is het hooikoortsseizoen niet beperkt tot deze bomen. Zo zijn er twee soorten hooikoorts. De ene groep zijn de boomallergieën en de andere groep zijn de grasallergieën. De bomen komen over het algemeen vroeger aan de beurt dan de grassen. Gelukkig kun je hooikoortsklachten natuurlijk behandelen. Ik vertel je er graag meer over.

Wil jij weten aan welke plant jij allergisch bent? Dan kun je best langs de allergoloog. Deze stelt via een bloedonderzoek vast welke pollen jouw klachten veroorzaken. Via de pollenbarometer kun je dan in het oog houden wanneer de pollenconcentratie van jouw allergeen piekt. Een voorbereid vrouw is er twee waard, nietwaar?

Er zijn verschillende soorten hooikoorts. De vroegste begint al bij de eerste zonnige dagen.

Allergie kun je voorkomen.

Het klinkt misschien vreemd, maar met een goede voorbereiding kun jij jouw hooikoortsklachten tot een minimum beperken. Hiervoor moet je wel een paar maanden voor de hooikoortsperiode aan de lokale bijenpollen. Een grote contra-indicatie hiervoor is een allergie aan kiwi (die ook een kruisallergie met latex heeft). Je stelt je lichaam geleidelijk bloot aan de pollen waardoor je systeem minder heftig reageert. Het is hier wel belangrijk dat je dit niet op eigen houtje doet, maar een behandelaar onder de arm neemt.

Soms kan honing van een lokale imker een vervanging bieden voor de bijenpollen. In honing zit ook een bepaalde hoeveelheid stuifmeel waardoor je een gelijkaardig effect krijgt met bijenpollen. Dit kun je tevens niet toepassen als je allergisch bent aan kiwi of last hebt van suikerziekte. 

Minder hooikoortsklachten?

Er zijn een aantal gedragsveranderingen die je jeukende ogen en ademsnood kunnen sparen tijdens het hooikoortsseizoen. Je hebt namelijk last van de pollen en neemt deze best niet mee naar bed. Een douche voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat jij fris in je bed kruipt zonder pollen. De was hang je best niet buiten te drogen in het pollenseizoen en je kamer verlucht je best enkel ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Deze kleine veranderingen kunnen een wereld van verschil maken in jouw leven.

Daarnaast is goed slapen en voldoende rusten essentieel om deze periode goed door te komen. Jouw lichaam heeft het immers erg moeilijk om al die indringers tegen te houden. Maak dus zeker ruimte voor ontspanning en ontstressing. 

Je kunt hooikoortsklachten natuurlijk behandelen onder bepaalde voorwaarden met stuifmeelkorrels.

Hooikoortsklachten natuurlijk behandelen

Zoals ik in het begin zei, heb ik er momenteel weer goed last van. Toch is het het tweede jaar dat ik zonder antihistaminica deze periode door kom. Deze medicijnen veroorzaken bij mij een slaperigheid die zodanig op mijn functioneren werkt dat ik alternatieven moest zoeken. Mijn hooikoortsklachten natuurlijk behandelen kwam dus snel in het vizier.

Mijn jeukende ogen behandel ik met stijve ogentroost of Euphrasia stricta. Hier bestaan oogbadjes van die binnen de 24 tot 48 uur verlichting moeten brengen. Vaak merk ik het al nadat ik ze in mijn ogen heb gedaan. 

Ik probeer de hoeveelheid pollen in mijn neus te verkleinen met behulp van kokosolie onder de neus zodat ze niet in mijn neus belanden. Verder spoel ik mijn neus meerdere keren per dag met zout water om de pollen eruit te spoelen. 

Daarnaast ben ik terug aan de tinctuur van ribes nigrum knoppen. Het is een middel die ik vaker moet nemen dan antihistaminica, maar ik word er niet slaperig van. Daarom vind ik het zo fijn om dit toe te passen bij hooikoortsklachten.

Ginkgo biloba zou ook een optie kunnen zijn aangezien het quercetine bevat die de histamine in ons lichaam verlaagt. Deze plant kan de gevolgen van stress verminderen en helpt ons aan meer helderheid in ons hoofd. Als je sinussen en neus vol snot zit, is dit wel een fijn effect. Net als andere planten is dit geen onschuldig middel en dien je rekening te houden met de contra-indicaties. Zo is Ginkgo biloba bloedverdunnend. 

Wil jij zeker zijn dat het middel dat je overweegt een goed idee is? Vraag dan zeker een gesprek aan en we bekijken het samen. Bovenstaand artikel brengt je immers een bloemlezing, maar er is vast een middel die voor jou ideaal is. Vraag dus steeds raad aan jouw behandelaar bij twijfel, elke situatie is immers uniek. 

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.