Caroline/ december 18, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Met de winter in aantocht deze week, begint mijn huid toch reeds af te zien. Ik vermijd het om lippenbalsem te kopen of andere crèmes. Wat doe ik dan wel om mijn huid wat te ondersteunen? De huid is een orgaan dat onder het element aarde valt. Mensen met veel aarde in hun temperament hebben sneller de neiging om een droge huid te hebben. Gelukkig schenkt de aarde ons ook etherische olie die kan helpen bij het herstel.

3 x een etherische olie voor de huid

Geranium etherische olie: een weldaad voor de huid

Geranium is een goede ondersteuner voor hormonale huidklachten

De etherische olie van patchouli kan helpen om een gebarsten, schilferige en droge huid te herstellen. Hij verbetert de teint en kan ondersteunen in geval van eczeem. Daarnaast verhoogt deze etherische olie ook het libido.

De etherische olie van rozenhout is goed bij littekens en kloven. Je kunt ze inzetten om een droge en gevoelige huid te kalmeren. Daarnaast kan deze olie je van dienst zijn bij stijve spieren, vermoeidheid, infecties en negatieve gemoedstoestanden.

De etherische olie van geranium kunnen we gebruiken bij een gebroken en ontstoken huid. Voor acné en in het bijzonder hormoongerelateerde zaken, werkt deze olie regulerend. Hij is ideaal voor mensen die een te vette huid hebben en kan worden toegepast bij stemmingswisselingen en PMS. Deze olie is beter voor vuurtypes aangezien deze sneller last hebben van deze klachten.

Gebruiken van etherische olie in een draagolie of crème

De huid herstellen met een crème vol etherische olie

Etherische olie kan een neutrale crème omvormen tot een echt medicijn.

Je zou deze etherische oliën kunnen aanbrengen in een draagolie van amandelolie op de getroffen plekken. Je neemt dan slechts een paar druppels etherische olie op 100 ml amandelolie. Aangezien olie niet altijd de gemakkelijkste oplossing is, kun je ook een neutrale zalf maken (of kopen) waar je de etherische olie aan toevoegt. Zo heb je een goede vochtinbrengende crème die versterkt wordt door de gekozen etherische olie. Een crème maken is an sich niet moeilijk, maar vraagt wel wat voorbereiding.

Een zalf bestaat steeds uit een oliemengsel en een watermengsel die je door middel van een emulgator laat samenvoegen. Naar olie toe kun je bijvoorbeeld jojoba-olie of amandelolie in huis halen om onderstaande neutrale crème te maken. Sheaboter is een sterk vette boter die de huid goed ondersteunt, maar als je liever cacaoboter gebruikt, is dit een kwestie van smaak. De emulgator die ze gebruiken in onderstaand recept is tegomuls.

Om de crème correct te kunnen maken heb je onderstaand materiaal nodig:

  • Vuurvaste maatbekers
  • Glazen roerstaafje
  • Thermometer
  • Weegschaal
  • Ingrediënten: plantaardige olie, sheaboter of cacaoboter, tegomuls, gedemineraliseerd water

Als je het recept van de neutrale basiscrème volgt kun je er nadien dus een van de etherische oliën van het artikel bijvoegen om je huid te ondersteunen doorheen de winter. Het is ook belangrijk voldoende vetoplosbare vitamines (A, D, E & K) binnen te krijgen zodat je huid ook van binnenuit kan worden ondersteund.

Verdere ondersteuning

Bewegen in het buitenlicht tijdens deze koude en donkere dagen kan je huid van binnenuit versterken zodat je minder klachten ervaart. Je maakt bij het bewegen vitamine D aan en versterkt je primaire weerstand tegen infecties. Aangezien huidproblemen onder het element aarde vallen, kan beweging hier een zekere ondersteuning bieden, want dit valt immers onder het lucht element. Eigenlijk zouden we dagelijks een half uur matig intensief moeten bewegen om gezond te zijn en te blijven. Een kapotte huid is ook slechts een symptoom van disbalans, neem het waar en zoek naar een manier om de balans te herwinnen. Je lichaam moet dan immers geen symptomen meer sturen om met jou te communiceren.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.