Caroline/ september 14, 2023/ Lichaam in balans/ 0 reacties
De voorbije maanden waren licht gezegd erg pittig voor ons immuunsysteem. De winterse virussen en bacteriën tierden welig in het rond. Het was dan ook een erg virulente winter. Zeker nadat de covid-19 pandemie alle sociale weefsels doorbroken heeft en ons immuunsysteem op die manier ondermijnd heeft. Want wees nu eens eerlijk met jezelf: hoe stresserend vond jij de voorbije jaren?
Hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk?
De voorbije jaren stond ons immuunsysteem heel hard in de kijker. Onze immuniteit beschermt ons immers tegen alle lichaamsvreemde stoffen en virussen en bacteriën zijn hier twee voorbeelden van. Om die stoffen buiten de deur te houden, heeft ons lichaam een heel vernuftig systeem opgezet bestaande uit twee verdedigingslinies.
De eerste linie bestaat uit de huid, darmslijmvliezen en de slijmvliezen in de luchtwegen. Een gave huid zonder verwondingen geeft ons dus een kleinere kans om ziek te worden. Probeer dus goed zorg te dragen voor je huid door deze tijdig te voeden met een crème als jij eerder het ‘altijd droge huid’-type bent. Ook je darmslijmvliezen en bijhorende darmflora spelen een cruciale rol in deze eerste linie. Hoe beter jij dus over jouw eetpatroon waakt, hoe minder kans op ziekte. Hierdoor kan probiotica soms ook een belangrijke pijler zijn in het ondersteunen van je immuniteit.
Eens een lichaamsvreemde stof toch door de eerste linie is geraakt, komt onze tweede linie in actie. Deze bestaat uit ons eigenlijke immuunsysteem met verschillende soorten witte bloedcellen zoals T-cellen, B-cellen enz. Deze tweede linie werkt trager, waardoor het doorheen ons leven ook een soort van geheugen opbouwt. Daarom zijn we de tweede keer vaak minder ziek van eenzelfde ziekte. De tweede linie wordt dan namelijk sneller gemobiliseerd. Een heel klein orgaan in de buurt van ons hart, de thymus genaamd, speelt een grote rol in de gezonde werking van deze tweede linie.
Stress heeft een verstorende werking op beide linies. In de eerste linie zal stress ervoor zorgen dat onze slijmvliezen minder efficiënt werken. Doordat stress de cortisolspiegel in ons bloed laat stijgen, is het moeilijker voor de witte bloedcellen om hun werk correct uit te voeren. Bij alle immuunproblemen is het dus belangrijk om eens eerlijk naar jouw stressniveau te kijken. Soms ligt daar al een grote sleutel om je gezonder te voelen.
Middelen om jouw weerstand een boost te geven
- Bèta-glucanen: gevonden in paddenstoelen en een ware boost voor jouw immuunsysteem.
- Vitamine D: voldoende vitamine D in het bloed wordt gelinkt met een beter functionerend immuunsysteem. Zoek dus dagelijks wat zonlicht op en suppleer indien nodig in de wintermaanden.
- Vitamine C: de klassieker die je helpt om sneller op te klaren na ziekte omdat het alle afvalstoffen door vrije radicalen helpt verwijderen uit je lichaam.
- Zink: Een belangrijk mineraal die onmisbaar is voor een goede immuniteit. Tekorten kan je soms opmerken aan de vorming van witte spikkels op jouw nagels.
- Echinacea: Het klassieke kruid om je tweede immuniteitslinie een boost te geven. Ideaal in te zetten in maanden met een r in de naam. Let er wel op om dit steeds maar 5 dagen op 7 in te nemen. Consulteer ook je behandelaar alvorens dit in te nemen om bijwerkingen te vermijden.
- Rhodiola rosea: Een kruid die ideaal is om de fysieke gevolgen van stress in je lichaam te verminderen. Als stress dus de reden is dat jouw immuunsysteem ondermijnd wordt, kan dit een goede keuze zijn. Consulteer je behandelaar voor het gebruik.
De link met onze hartchakra
De thymus en onze hart(chakra) liggen letterlijk in dezelfde lichaamszone. Ze worden zelfs door dezelfde zenuwen beïnvloed. Alle emoties die het hart beroeren, zullen ook de thymus beroeren. De thymus ruimt dus naast de afvalstoffen van infecties, ook de restanten van onze emoties op. Je kunt hier vooral denken aan liefdesverdriet, verlies, onbeantwoorde verlangens en rouw. Deze emoties kunnen de functie van de thymus verstoren (en bijgevolg ons immuunsysteem), maar hebben ook een impact op de gezonde werking van onze longen en ons hart.
Soms is het verdriet na een breuk zo fel, dat we diep vanbinnen twijfelen of we nog wel verder willen leven. Deze twijfel verzwakt ons hart en onze thymus waardoor we vaker ten prooi kunnen vallen aan ziekte. De hartchakra helpt ons om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen en te geven. Na een breuk, sluit de hartchakra zich vaak voor onbepaalde tijd. Dit is een normaal proces waarin het de bedoeling is om eerst jezelf terug te gaan voeden met je eigen liefde. Pas als je dit voldoende hebt kunnen doen, ontstaat er terug ruimte om die liefde met anderen te gaan delen.
Heel veel volwassenen hebben als kind niet het juiste voorbeeld gehad wat betreft onvoorwaardelijke liefde. Misschien ben jij daar wel één van? Dit kan zich uiten in people pleasing gedrag waarbij je je steeds nuttig en dienstbaar gaat opstellen voor de ander. Je doet alles om toch maar door die ander geliefd te worden en negeert daarbij grondig jouw eigen noden. Als je dit patroon niet ombuigt, leidt dit naar ziektes van het hart, de thymus en het immuunsysteem.
Een ander patroon wat vaak wordt gezien in volwassenen die geen onvoorwaardelijke liefde ervaarden op het ogenblik dat de hartchakra zich ontwikkelde (tussen 4 en 7 jaar) is de overpresteerder. Zij proberen in alles de beste en de slimste te zijn. Perfectionisme is hun middle name en ze streven steeds naar het onbereikbare. Soms zie ik zelfs beide patronen bij dezelfde personen ontstaan. De connectie met hun hart herstellen is dan de eerste stap naar heling. En vooral terug leren zichzelf op de eerste plaats zetten en graag zien.
Bachbloesems om jouw emotionele blokkades te doorbreken
Bachbloesems zijn een heel mooie en zachte methode om geblokkeerde energie terug aan het stromen te krijgen. Ze zijn gemakkelijk in te nemen en interageren niet met andere medicijnen of kruiden. Je dient te rekenen op 16 druppels per dag aangelengd in water of onder de tong, liefst tussen de maaltijden door. Meestal wordt de dosis in 4 x 4 druppels verdeeld. Volgende bachbloesems zou je kunnen overwegen om de emotionele blokkades op te heffen in de hartchakra.
Bachbloesem | Werkt bij |
Cherry Plum | Angst om de controle te verliezen in een relatie, angst voor intimiteit |
Water Violet | Teruggetrokken en kil gedrag, moeite om emotioneel met anderen te verbinden, verstandelijke aanpak van anderen |
Heather | Overdreven nood om door anderen gezien, geliefd en gehoord te worden |
Centaury | Jezelf helemaal weg cijferen ten dienste van de ander, moeite om grenzen te stellen |
Holly | Wantrouwen en achterdocht naar anderen, afgesloten zijn van anderen doordat je gekwetst werd |
Star of Bethlehem | Gestagneerd trauma en verdriet terug in beweging brengen zodat het verwerkt kan worden |
Willow | Uit het slachtofferschap komen en zelf de touwtjes terug in handen nemen |
Heel jouw hartchakra en jouw immuunsysteem
Ondertussen zal je wel door hebben dat zelfliefde ontwikkelen een heel belangrijke tool is om jouw hartchakra te helen en jouw immuunsysteem te versterken. Dit kan je onder anderen doen door (met een therapeut) te werken aan zelfacceptatie. Soms is het nodig om hier ook in dialoog te gaan met je innerlijke kind om de kwetsuren van vroeger te helen. Door de balans terug te zoeken tussen aandacht voor jezelf en aandacht voor anderen, herstel je stap voor stap jouw hartchakra.
Relaties zijn vaak een grote bron van kwetsuren die we opslaan in onze hartchakra. Door jouw ideeën over relaties te onderzoeken, kun jij ontdekken hoe jij je openstelt voor liefde. Het is belangrijk om in een dergelijk therapeutisch proces ook ruimte te maken om verdriet en andere emoties te uiten. Doordat deze gaan stromen, worden blokkades opgehoffen. Een laatste stap die je hierbij kan treffen is vergeving schenken aan zowel jezelf als aan diegene die jou pijn hebben gedaan. Maar doe dit enkel als het voor jou goed voelt.
Drie ademhalingsoefeningen om de hartchakra te laten stromen
Ook via onze ademhaling kunnen we de energie in onze hartchakra terug laten stromen. Probeer alvast deze drie technieken eens uit en voel wat er voor jou verandert.
- Diepe buikademhaling: Deze ademhaling is het gemakkelijkste te oefenen door 1 hand op je borst te leggen en de andere op je buik in een liggende positie. Het is nu de bedoeling om bij de inademing je buik zo groot mogelijk op te blazen en de hand op je buik zo hoog mogelijk de lucht in te duwen terwijl de hand op je borstkas zo stil mogelijk blijft liggen. Soms helpt het om je voor te stellen dat er een touwtje aan je navel bevestigd is waarlangs er aan jouw buik wordt getrokken. Bij het uitademen valt je buik terug naar zijn normale positie.
- Vuurademhaling: Plaats jezelf in een comfortabele positie en adem een paar keer diep in en uit. Na een diepe inademing adem je voor 75% uit en pers je de resterende adem luidop snuivend door de neus naar buiten. Op dit ogenblik trek je ook je buikspieren aan naar binnen. Focus je louter op de techniek van het uitademen, het inademen hoort vanzelf te gaan. Je herhaalt deze ritmische uitademing 10 keer en neemt dan even een pauze door even terug gewoon diep in en uit te ademen. Deze techniek is ideaal om 3 reeksen van uit te voeren.
- Afwisselende neusademhaling: Ga comfortabel rechtop zitten en maak het rocksymbool met je rechterhand. Doe hiervoor je wijsvinger en middelvinger naar beneden in je handpalm zodat enkel je duim, ringvinger en pink gestrekt zijn. Met de duim sluit je nu je rechterneusvleugel af. Hierdoor adem je in via je linkerneusvleugel. Houd de adem een aantal tellen vast en sluit nu met je ringvinger je linkerneusgat af. Adem nu uit via je rechterneusvleugel en dan terug in via je rechterneusvleugel. Houd de adem even vast en sluit je rechterneusvleugel terug af met je duim. Herhaal deze oefening een aantal keer na elkaar. Het is fijn om dit gedurende 5 tot 10 minuten uit te voeren.
Ben jij op zoek naar een nieuwe balans in jouw leven?
Soms heb jij nood om gewoon even in jouw lichaam te kunnen zakken. De stress van alle dag even vergeten en lekker wegdromen bij een heerlijke manuele behandeling. Hiervoor is deze Balans Sessie bedoeld. Een losse sessie waarin ik rust schep in jouw lichaam door middel van verschillende manuele behandelingen. Een ideaal geschenk om wat me-time voor jezelf in te plannen.
Want massage is een mooie manier om rust te brengen in je lijf en in je hoofd. Door de combinatie van DSR (een diepe drukpuntmassage), PSR (voetreflexologie) en ontspanningsmassage, voel jij jezelf echt even in je lichaam zakken. Een zachte manier dus om de balans te herstellen tussen je hoofd en je lichaam. Ideaal voor drukke bezige bijtjes die hun lichaam willen verzorgen tegen de stresserende levensomstandigheden.
Vind balans op meerdere vlakken:
- Balans tussen rust en inspanning
- Balans tussen je hoofd en je lichaam
- Balans bij het verteren
- Balans in je chakra’s
Je lichaam komt in een staat van rust. Een echte vorm van me-time als liefdevolle daad voor jouw lichaam die je elke dag weer overal heen brengt. Je gaat gegarandeerd ontspannen buiten.
Wie ben ik?
Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.
Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden.
Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.
Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.
Originele inhoud hier is gepubliceerd onder deze licentievoorwaarden: | X | |
Soort Licentie: | Non-commercial, Attribution | |
Licentie Samenvatting: | You may copy this content, create derivative work from it, and re-publish it for non-commercial purposes, provided you include an overt attribution to the author(s). | |
Licentie URL: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/ |