Caroline/ april 2, 2018/ Voeding/ 0 comments

Eind januari schreef ik een post over de betekenis van jouw stoelgang. Heel veel onder ons hebben een stoelgangspatroon wat eigenlijk niet normaal is. Enkel zijn we vergeten wat normaal is. De overdreven hygiëne en medicatie zorgen voor een verstoorde darmflora, alsook onze Westerse levensgewoonten.

Indien jouw moeder bij de bevalling geen optimale darmflora bezat, dan heb jij een suboptimale darmflora geërfd. Je begon met andere woorden al met een achterstand. Als er dan nog eens sprake was van een keizersnede of er was geen borstvoeding, heb je helemaal een slechtere uitgangspositie meegekregen. De oude Romeinen zeiden reeds dat de dood in de darmen huist. Een optimale darmflora is van groot belang om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Samen toosten met alcohol slecht voor je darmflora

Alcohol veroorzaakt een genocide in onze spijsvertering

Roken en medicijnen: een regelrechte aanslag op je spijsvertering

Eerst en vooral wil ik beginnen met het slechte nieuws. Onze dagelijkse gewoontes zijn vaak een regelrechte aanslag op onze darmflora. In recent onderzoek ontdekten wetenschappers dat een aantal medicijnen een ware genocide veroorzaakt in je darmen. Lang werd gedacht dat enkel antibiotica onze darmen verstoort, maar dit is dus niet het geval. Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om dit enkel te doen indien nodig. Een onschuldige pijnstiller kan immers meer effect hebben dan je op het eerste zicht vermoedt.

Dat roken een ongezonde gewoonte is, hoef ik je niet te vertellen. Wist je dat roken ontstekingen in ons lichaam laat toenemen? Zoals je kon lezen in mijn post over vitamine C hebben rokers vaak een tekort aan deze vitamine. Vitamines en mineralen zijn belangrijke bouwstenen voor onze spijsverteringsenzymen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat roken een gigantisch effect heeft op onze spijsvertering. Zelfs onze mondflora wordt aangetast bij het roken waardoor de start van onze spijsvertering al suboptimaal is.

Moderne voeding en genotsmiddelen belagen ook onze darmflora

Onze moderne voeding is niet goed voor onze darmflora. We eten te weinig gevarieerd waardoor we chronisch dezelfde micronutriënten mankeren of innemen. Hierdoor ontstaan er selectieve tekorten waardoor onze spijsvertering slechter functioneert. Een goede tip is om zoveel als mogelijk variatie op je bord te brengen. Bewerkte voeding belast ons systeem en is dus geen goede keuze. Beperk bewerkte voeding tot een minimum, want ze bevat ook een overmaat aan geraffineerde suiker. Door de enorme hoeveelheden suiker tieren Clostridium en Candida welig in onze darmen. Het matigen van je suikerinname kan verstandig zijn bij winderigheid, buikkrampen en wisselende stoelgang.

Het vloeibare goud heeft een negatieve impact op je darmflora

Koffie heeft een negatieve invloed op je darmflora

Over koffie…

De 2 grootste genotsmiddelen in onze maatschappij: koffie en alcohol houden ook mooi huis in onze darmen. Koffie heeft eigenlijk een laxerend effect op onze darmen. Als je veel koffie drinkt, worden je darmen op termijn lui. Ze wachten op de prikkel van je kopje koffie alvorens ze aan de slag gaan.

De cafeïne in koffie zetten je bijnieren aan tot het produceren van adrenaline. Koffie zet je lichaam in een stresstoestand waardoor suikers worden gemobiliseerd om te verbranden. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel met alle gevolgen van dien. Het gebruik van koffie kan een instabiele bloedsuikerspiegel in de hand werken.

Aangezien we enkel verteren in rust, zorgt de geproduceerde stress ook nog eens voor een verstoorde spijsvertering. Neem dus zeker je koffiegebruik even onder de loep en stuur bij indien je klachten ervaart.

… en alcohol

Alcohol is een gifstof die door onze lever wordt afgebroken. De lever heeft hierdoor minder tijd om de andere gifstoffen te verwerken en af te voeren. Neem daar bij dat alcohol de opname van een heleboel vitamines, vooral van het B-complex, bemoeilijkt. Deze vitamines zijn essentieel voor ons zenuwstelsel. De bacteriën in onze mondholte die onze mondflora bepalen worden door middel van alcohol gedood waardoor er een grotere kans ontstaat op mondproblemen. Daarnaast irriteert alcohol de maag en zorgt het voor een verminderde afgifte van spijsverteringsenzymen. Geen onschuldig middeltje dus!

Onze darmflora optimaal houden in de huidige Westerse maatschappij is een hele opgave zoals je ziet. De komende maanden ga ik jullie hier verder tips rond meegeven zodat jij je darmflora zo optimaal mogelijk kunt krijgen.

Wil jij graag diepgaande ontspanning ervaren in je lichaam en eens echte me-time hebben? Dan is mijn manuele proefsessie vast iets voor jou! Je loopt er gegarandeerd ontspannen buiten. Boek hem nu!

Als je dit onderwerp interessant vindt, kan ik je van harte het boek van Nienke Tode-Gottenbos aanraden met als titel “De poepdokter”. Op een heel luchtige en begrijpbare manier schrijft zij over onze darmflora en spijsvertering.

Een holistische aanpak van jouw klachten

Jouw leven wordt door zo veel verschillende factoren beïnvloed. En jouw lichaam dus ook. Elke dag weer word je aan tientallen stressoren blootgesteld. Als je tussenin onvoldoende kan ontspannen bouwt de stress zich op. Op den duur staat jouw lichaam op scherp met gezondheidsklachten tot gevolg.

 

Door het lichaam fysiek tot rust te brengen doorbreek ik die vicieuze cirkel. Je krijgt een boost met oxytocine waardoor de stresshormonen verminderen. Het is vaak een eerste stap naar heling.

 

Maar ik focus me niet enkel op de punten waar je nu al klachten hebt, we nemen ook de andere gebieden mee waar je op termijn klachten kunt ontwikkelen. Ik leer je terug luisteren naar jouw lichaam. Zo kunnen we voorkomen dat jouw klachten escaleren.

Wie ben ik?

Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.

Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden. 

Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.

Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.