Caroline/ mei 25, 2017/ Voeding/ 0 comments

Kruiden die we elke dag verwerken in onze maaltijden, hebben vaak een geneeskrachtige werking. Hieronder heb ik een selectie keukenkruiden en hun werking samengebracht. Mijn gedroogde keukenkruiden hebben hier in huis etiketten waarop de werking vermeld staat. Zo vind ik bij kwaaltjes snel het juiste kruid terug. Ons eten kruiden wij heel bewust zodat voeding een echt medicijn wordt. Net zoals Hippocrates jaren geleden bedoelde.

Laat voeding je medicijn zijn – door Hippocrates

Natuurlijk is de hoeveelheid die je gebruikt van je keukenkruiden niet voldoende om een ziekte echt te keren. Toch kun je door bewuste keuzes ervoor zorgen dat jij jouw gezondheid net dat extra duwtje in de rug kunt geven. Ook keukenkruiden hebben contra-indicaties, gebruik ze dus sowieso wijs!

Adem vrij met Tijm

Tijm of Thymus Vulgaris wordt bij ons typisch gebruikt in winterstoofpotjes. Het is dan ook een goed kruid tegen winterkwaaltjes zoals verkoudheden, sinusitis en hoest. Zet dit kruid vooral in bij vermoeidheid en neerslachtigheid. Het zal je opbeuren en ademruimte geven. Zoals alle keukenkruiden kun je tijm gebruiken om spijsverteringsklachten te verhelpen. Zo is tijm ideaal bij een verstoorde darmflora, winderigheid en krampen.

Tijm kan voor nog voor andere kwaaltjes worden ingezet ter ondersteuning.

 • Parasieten
 • Tandvleesontsteking
 • Weinig eetlust
 • Pijnlijke menstruatie

Oregano kan jou helpen om minder angst te ervaren.

Oregano of Origanum Majorana is een kruid die veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. We vinden het typisch terug in combinatie met buffelmozarella in Sicilië. Oregano brengt dan ook wat zon in je leven. Zo kunnen angst en neerslachtigheid verbeteren door regelmatig oregano aan je maaltijden toe te voegen. Stressklachten zoals spierspanning en hoge bloeddruk zouden positief beïnvloed worden door oregano.

Verder is oregano sterk antibacterieel en daardoor geschikt ter ondersteuning bij hoest en bronchitis. Het helpt de spijsvertering bevorderen en voorkomt zo winderigheid en diarree. Daarnaast werkt oregano ook op ons suikermechanisme waardoor het preventief kan zijn naar diabetes type 2 en insulineresistentie.

Oregano ziekte gezondheid voeding als medicijn

Oregano is meer dan een lekker kruid voor in een mozarellasalade.

Rozemarijn ondersteunt een actieve levensstijl

Rozemarijn of Rosmarinus Officinalis is een kruid dat nogal graag wordt gebruikt in vleesgerechten of over aardappelen wordt gestrooid. Het kruid is goed bij doorbloedingsstoornissen en bloedarmoede. Ook bij lage bloeddruk is rozemarijn top! Rozemarijn is vooral gezond voor de lever. Hoofdpijn en migraine die hun oorsprong vinden in de lever verminderen gemakkelijker met rozemarijn. Verder drijft rozemarijn de eetlust op en zorgt het voor meer maagzuur. Soms kan het een pijnlijke menstruatie verminderen.

Basilicum helpt jou om je taken aan te kunnen zonder stress of vermoeidheid

Basilicum of Ocimum Basilicum is een kruid dat vaak wordt gebruikt in pasta’s. We vinden het in grote hoeveelheden terug in pesto’s. Dit kruid is ideaal in geval van uitputting en stress. Het geeft je terug wat pit en verhelpt een gebrekkige eetlust.

basilicum ziekte gezondheid voeding als medicijn

Basilicum heeft ook voordelen voor jouw gezondheid.

Verder kunnen we denken aan basilicum bij maagontstekingen en misselijkheid. Basilicum kan helpen bij spastisch colon en constipatie. Naast een gunstige werking op de spijsvertering, is basilicum goed voor ons bewegingsstelsel. Zo kun je basilicum gebruiken bij spierpijnen, jichtklachten en reumatische pijnen.

Andere klachten die je met basilicum kunt ondersteunen zijn:

 • Winderigheid
 • Migraine
 • Pijnlijke menstruatie
 • Verkoudheid
 • Keelpijn
 • Eczema

Koriander zorgt voor een vlotte vertering

Koriander of Coriandrum Sativum is een kruid waar je ofwel fan van bent, ofwel naar zeep smaakt. Blijkbaar is er in deze plant een stofje aanwezig wat voor een groep personen naar zeep smaakt. Het werkt vooral spijsverteringsbevorderend en kan helpen bij maagproblemen, krampen en winderigheid.

Cayennepeper voor meer warmte in je persoonlijkheid

Cayennepeper of Capsicum Annuum is een verwarmend kruid. Hierdoor is het een fijn kruid om in een warme chocolademelk te verwerken tijdens de winter. Het verdrijft verkoudheden en vermoeidheid als sneeuw voor de zon. Verder kunnen we cayennepeper ook gebruiken bij te weinig eetlust of maagzuur. Misselijkheid en winderigheid kunnen verminderen met Cayenne.

cayennepeper ziekte gezondheid voeding als medicijn

Cayennepeper laat het vuur in ons branden.

Naast bovenstaande klachten kan cayennepeper volgende klachten nog verlichten.

 • Lage bloeddruk
 • Hoge cholesterol
 • Hoest

Nootmuskaat voor een rustige spijsvertering

Nootmuskaat of Myristica Fragrans mag slechts in kleine hoeveelheden worden gebruikt aangezien het geen onschuldig kruid is. Het wordt vaak gebruikt in puree. We kunnen het voornamelijk inzetten bij krampen en winderigheid om te vertering te bevorderen. Ook bij een zwakke maag met misselijkheid kunnen we aan nootmuskaat denken.

Bieslook brengt verkoeling op een zomerse dag

Bieslook of Allium Schonoprasum wordt gemakkelijk gebruikt in saladedressings in de zomer. Je salade gaat fris smaken met bieslookdressing. Het werkt spijsverteringsbevorderend en helpt om eetlust op te wekken. Verder kunnen we bieslook inzetten ter ondersteuning van problemen met de bloedsomloop en hoge bloeddruk.

bieslook gezondheid ziekte voeding als medicijn

Bieslook: de ideale verfrissende toets op een warme dag.

Zwarte peper voor een actiever leven

Zwarte peper of Piper Nigrum wordt bij ons als een standaardkruid gebruikt in de keuken. Het helpt je meer alertheid aan de dag te leggen en versterkt je eetlust en maag. Verder werkt het zweetbevorderend en kan het behulpzaam zijn in de strijd tegen lintwormen.

Peterselie geeft een sterk en actief leven

Peterselie of Petroselinum Crispum wordt bij ons gemakkelijk gebruikt in bouquet garni en als afwerking van schotels. Dit keukenkruid voorkomt bloedarmoede en kan helpen bij tandvleesontsteking met slechte adem. Doordat peterselie ook vochtafdrijvend is, kun je peterselie gebruiken ter ondersteuning bij oedeem, jicht en een verhoogd urinezuur gehalte.

kruiden geneeskracht ziekte voeding als medicijn

Kruiden kunnen de geneeskracht van onze voeding verhogen

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.