Caroline/ juni 1, 2017/ Psychologie/ 0 comments

Als je kijkt naar jouw leven, heb je dan het gevoel steeds duizenden keuzes tegelijk te moeten maken? Is keuzes maken niet je sterkste kant? Wist je dat veel mensen lijden aan keuzestress? Ze zijn bang dat de keuze die ze maken uiteindelijk niet de juiste zal zijn, want “kiezen is steeds een beetje verliezen”. Wat is er gebeurd met “kies en bemin je keuze”? Hoe vaak nemen wij nog de tijd om onze gemaakte keuzes te beminnen? Ik geef je hierbij een aantal tips en tricks mee om betere keuzes te maken.

kiezen genieten van het leven perfectionisme keuzestress tips om te kiezen

Genieten en schuldgevoel gaan niet samen door 1 deur.

Keuzes maken is een kunst die je kunt leren.

Om een keuze te kunnen maken moet je eerst en vooral je eigen mindset kunnen begrijpen. Ben jij iemand die altijd blijft zoeken tot de perfecte keuze of ben je tevreden met een minder perfecte keuze. Als je steeds zoekt naar de perfecte keuze zal je steeds ongelukkig zijn met je keuze aangezien je steeds beter zal tegenkomen op een bepaald ogenblik. Tel eens op hoeveel uren jij aan een keuze spendeert en vermenigvuldig dit met je uurloon. Dit bedrag is eigenlijk wat het voordeel in prijs minimaal zou moeten zijn om een goede keuze te zijn. Ik vermoed dat je zelf wel aanvoelt dat dit vanaf een bepaalde grens sowieso er niet meer toe doet. Veel producten liggen toch in dezelfde prijsklasse.

Het zou beter zijn om voor jezelf een lijstje met criteria te maken van het ideale voorwerp dat je zoekt. Met dit lijstje bij de hand kun je heel gemakkelijk zien of een keuze voldoet of niet. Het enige dat je dan wel moet afspreken met jezelf is dat eens alle criteria zijn voldaan het dat voorwerp wordt. Objectief is dit het voorwerp zoals je het zocht.

Los je psychische constipatie op en voel je terug vrij

Vaak maken we keuzes niet omdat we denken dat we zaken gaan missen. Hierdoor zetten we onszelf nodeloos onder druk. We kunnen als het ware de zaken niet loslaten. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot constipatie. Het lichaam houdt letterlijk de stoelgang op omdat we niet kunnen loslaten. Ons lichaam vertaalt dus onze psychische constipatie.

Fysieke ruimte maken voor keuzes

Een oplossing hiervoor is ruimte maken. Deze ruimte maak je zowel in je hoofd als in je huis. Hierdoor komt je energie en creativiteit terug omdat je niet meer wordt vastgehouden door zoveel losse eindjes. De verlamming lost op en er komt helderheid in je wensen. De beste manier om letterlijk ruimte te maken in mijn hoofd is door op te ruimen. Ik probeer regelmatig mijn kasten en spullen kritisch te bekijken op een manier die veel wegheeft van de technieken van Marie Kondo. Ik kijk naar al mijn spullen en vraag mij af of ze mij een positief gevoel geven. Alle ballast wordt buiten gegooid of verkocht. Daarnaast neem ik alle spullen die moeten hersteld worden en maak ik hier een lijstje en planning voor op. Kapotte spullen en rommel zijn de 2 grootste energievreters in de Feng Shui.

keuzes maken en kappen zorgt voor ruimte om je zielenpad te volgen en je eigen weg te gaan

Durf jij je eigen weg gaan en tevreden zijn met je keuze?

Psychische ruimte maken voor keuzes

In mijn hoofd vind ik het vaak moeilijker om ruimte te maken. Soms maak ik eens de tijd om alle gedachten op te schrijven zodat ik mijzelf letterlijk leegschrijf. Daarnaast heb ik de regel dat ik minstens jaarlijks mijn projecten tracht te herzien en naga of er projecten al te lang stof vergaren. Als ik voel dat een project mij niet gelukkig zal maken als het is afgewerkt dan zoek ik naar een goede afsluiting met minimale inspanning. Regelmatig probeer ik ook bewust lege vakken in mijn agenda te plannen om niets te moeten zodat mijn hoofd ook niet moet. Ook om ruimte te creëren moet je keuzes maken.

Als de ruimte is gecreëerd is het belangrijk om enkel nog ja te zeggen tegen verantwoordelijkheden die passen in je lange termijn plan. Hiervoor kun je volgende criteria gebruiken:

  • Is het moment gelegen of heb ik reeds te veel op mijn bord?
  • Zeg ik voldoende ja tegen mijzelf alvorens ja te zeggen op een ander?
  • Maak ik de keuze vanuit mijn centrum? Ben ik in balans?
  • Neem ik de beslissing met zowel mijn hoofd als mijn hart?
  • Brengt deze keuze mij voordelen? Wegen ze op tegen de eventuele nadelen?

Met behulp van de bachbloesems van groep 2 kun jij keuzes maken. Ze helpen je de knoop doorhakken als je te vaak last hebt van onzekerheid. Is het zo dat je erg veel stress ervaart omdat je nooit geen keuzes kan maken? Dan kan mijn S.O.S. stresscursus soelaas brengen. Schrijf je hier in en ontvang alle informatie.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.