Caroline/ oktober 16, 2017/ Voeding/ 0 comments

Kiemen of microgroenten kweken is gemakkelijk en gezond. In de donkere wintermaanden kunnen kiemen je een goedkope oplossing bieden om toch voldoende groenten te eten. Het is immers zo dat we tijdens de winter minder seizoensgroenten tot onze beschikking hebben. Microgroenten kweken is heel erg gemakkelijk en je kunt er aan beginnen met een oude gerecycleerde glazen bokaal en een kapotte panty. Je dient enkel zaadjes aan te schaffen om te laten ontkiemen.

Waarom zou je nu beginnen aan kiemen?

  • Lekker gezonde groenten zonder chemicaliën
  • Ze zijn een gezonde bron van vitamines en mineralen
  • De ideale variatie, zeker tijdens de winter
  • Het is goed voor je portemonnee
  • Je hebt niet veel plaats nodig om ermee te beginnen
  • Je kweekt zelf je voedsel wat rust kan brengen in je hoofd
kiemen kweken, goedkope groenten, microgroenten, handleiding kiemen, voorverteerd, verteringsproblemen bonen, gekiemde granen, scheuten

Het zien ontkiemen van zaadjes kan rust brengen

Welke zaden neem ik?

Het is erg belangrijk om biologische zaden te gebruiken om te ontkiemen. Op deze manier krijg je geen ongewenste chemicaliën binnen. Niet alle zaden zijn geschikt voor elke kiemer. Als je nog maar pas begint met een oude gerecycleerde bokaal en panty dan kun je best grote zaden zoals zonnebloempitten, boekweitzaad, erwten en graszaad vermijden. Ook Rucola-, kers-, lijn- en chiazaad gaat niet ontkiemen in een pot. In een pot is het ideaal om kleine kiemen te kweken met blaadjes, bonen en granen. Als jij iemand bent die niet goed bonen verdraagt en er steeds winderig van wordt, dan kan het kiemen de oplossing bieden. Gekiemde bonen zijn immers al een stuk voorverteerd waardoor ze voor jou lichter verteerbaar worden. Als je de kiemen in het donker laat ontkiemen krijg je witte scheuten, laat je ze in het licht ontkiemen dan worden ze groen van kleur door de fotosynthese.

Hoe moet ik kiemen?

Als je graag een korte handleiding hebt, dan kun je mijn kiemhandleiding downloaden (het wachtwoord bekom je hier). Je vindt er op 1 blad een kort overzicht van de te volgen stappen om zelf kiemen te kweken. Op deze manier heb jij ook toegang tot extra goedkope microgroenten deze winter. Met de donkere dagen in het vooruitzicht is het belangrijk onze weerstand in het oog te houden. Onze weerstand kunnen we altijd boosten met extra vitaminen en mineralen die we terugvinden in groenten en fruit. Zo kom jij ongeschonden de winter door.

Start met kiemen

Wat kan ik nu doen met die microgroenten?

Je kunt kiemen in veel zaken gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan soepen om een extra hoeveelheid vitaminen in je soep te voegen. Tijdens de zomer kun je ze perfect in je salade voegen om zo extra variatie te hebben. Je kunt de kiemen toevoegen aan je broodjes of wraps in de plaats van sla. Sla is immers een zomergroente en is dan ook op zijn lekkerst. In de winter smaakt sla vaak waterachtig. Hier bieden kiemen de ideale wintervervanging. Je kunt de gekiemde bonen gebruiken om een humus te maken waardoor deze beter verteerbaar zal zijn. Er zijn ontelbare variaties met kiemen in maaltijden te bedenken. Daarnaast kun je je kiemen ook nog toevoegen in sapjes en smoothies of ze gewoon uit het vuistje eten.

Wil je graag meer lezen over kiemen, dan kun je extra informatie vinden in het boek Kiemen kweken in je eigen keuken van Rita Galchus (ISBN: 978 94 6250 051 8)

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.