Caroline/ december 10, 2018/ Stressbeheersing/ 0 comments

Soms zie ik er tegenop om alweer naar mijn vaste kinesist te gaan. Ook dat saunabezoek heb ik al veel te lang uitgesteld. Het lijkt soms allemaal zoveel moeite. Die moeite verdwijnt steeds als sneeuw voor de zon wanneer ik van de behandeltafel kom na een weldadige massage of volledig verkwikt rondloop na een saunabezoek. Ik neem me voor om het vaker te doen, maar stel het vervolgens weer uit. Herkenbaar?

Ontgiften in de sauna

Sauna is een weldaad voor je lichaam.

De grote voordelen van een massage

Nochtans is die massage een echte weldaad voor mijn lichaam. De verzuring in mijn spieren en gewrichten komt terug in mijn bloedbaan terecht. Daarom zegt mijn kinesiste steeds om goed te drinken na de behandeling. Door voldoende water te drinken verwijder ik de losgemaakte stoffen via mijn nieren uit mijn lichaam.

Daarnaast zijn de spierspanningen die er al weken waren verdwenen. Deze spanningen kunnen op termijn zelfs echt pijn bezorgen. Ze zijn het gevolg van stress, soms subtiel en soms heel zichtbaar. Mijn lichaam kan ontspannen en het lijkt alsof er een korset van mijn lijf wordt gehaald. Alle wegversmallingen en files zijn even opgelost door de kundige massage.

Na de massage is het eindelijk stil in mijn hoofd. Ik kan even aan niets meer denken en voel enkel de lichte tintelingen in mijn ledematen. Alles is warm en gloeiend. Die paar virussen en bacteriën die mijn lijf binnen willen dringen zijn mooi geroosterd.

Verschillende vormen van massage voor verschillende mensen.

Elke persoonlijkheid heeft andere voorkeuren voor een massage.

Elk element een andere massage

Net zoals er verschillende mensen zijn, vinden we een assortiment aan massages. Een watertype kan deugd hebben van een massage die zaken goed in beweging brengt. Vooral op het emotionele vlak kunnen deze types nogal eens vastlopen. Podosegmentale reflexologie of PSR is hier dan een ideale techniek om dat hoofd volledig leeg te maken. Het brengt je een hele diepe ontspanning met een verkwikkende nachtrust tot gevolg.

Een aardetype heeft nogal eens last van verzuurde spieren. Voor hen is een massage dan ook heel deugdzaam om het vastzitten te verminderen en pijn te voorkomen. Zij lijken alles op te kroppen en te verbijten tot het te laat is. Door af en toe een moment van zelfzorg in te plannen met massage kunnen de klachten minder ver opbouwen. Zo kunnen ze erger voorkomen op lange termijn. Dit kunnen we best doen met dermosegmentale reflexologie of DSR zodat de spierspanningen in de diepte worden losgemaakt.

PSR

Voor watertypes is PSR een echt weldadige therapie

Vuurtypes zijn een ander paar mouwen. Zij staan steeds op aan. Voor hen is het dan ook ideaal als ze een goede stevige massage krijgen waar een intens gevoel van ontspanning op volgt. Hierbij is DSR dus ook aangewezen. Indien zij het verdragen kan een ontspanningsmassage voor hen een hele goede methode zijn, maar vaak zijn ze te ver heen om hiervan te genieten. De rust dient eerst al een beetje weer te keren alvorens zij van een ontspanningsmassage kunnen genieten.

Tot slot hebben we de luchttypes. Voor hen is een massage best niet te lang. Doordat zij vaak veel stress ervaren op hun buik, is het bij hen een goed idee om een ontspanningsmassage van de buik te doen. Eventueel kan deze worden aangevuld met etherische olie om de buik te ontkrampen. Aangezien luchttypes heel veel moeite hebben om de connectie te maken met hun emoties, is PSR een moeilijke, maar aangewezen therapie. Dit wordt bij hen best rustig opgebouwd zodat ze stap voor stap meer rust kunnen ervaren in hun hoofd.

Besef jij na het lezen van deze blog dat jij dringend nog eens een massage in te plannen hebt? Boek nu jouw uurtje ontspanning of vraag jouw partner/vriend(in)/… om jou nog eens onder handen te nemen. Tot op de behandeltafel!

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.