Premenstrueel syndroom lijkt soms iets wat wij vrouwen er gewoon bij nemen. Het hoort bij vrouw zijn? Ik weigerde dit te accepteren. En nu sta ik op een punt waar ik nog weinig klachten ervaar. De menstruatiecyclus is een natuurlijk reinigingsproces. Wij vrouwen hebben dit extra tegenover de mannen. Als alles gesmeerd verloopt zou dit zelfs geen klachten of ongemak hoeven geven. Daarom wil ik vandaag wat dieper inzoomen op de menstruatiecyclus als natuurlijk vrouwelijk ritme.
De menstruatiecyclus bestaat uit 2 grote fases die elk uit 2 subfases bestaan. In de folliculaire fase rijpt de eicel met de menstruatie en pre-ovulatie als onderdeel. In de luttele fase wordt de innesteling voorbereid indien de eicel bevrucht is met de ovulatie en de post-ovulatie fase.
De menstruele fase als eerste fase van de menstruatiecyclus
Als er in een vorige cyclus geen bevruchting plaatsvond, ontstaat de menstruatie. Dit is het begin van een nieuwe cyclus. Oestrogeen en progesteron (de twee vrouwelijke hormonen bij uitstek) staan op hun laagste punt. De hypofyse (kleine structuur in je hersenen) begint meer FSH en LH af te geven. Alles lijkt stil en rustig tijdens het bloeden, maar de volgende eisprong wordt eigenlijk al voorbereid. Dat kleine eitje zorgt voor een kleine stijgende aanmaak van oestrogeen.
We kunnen dit stuk van de menstruatiecyclus linken met het waterelement. Het is een fase van herstel en rust. Wij, vrouwen, zijn nu zowel fysiek als mentaal trager. Die uiterlijke wereld kan ons nu minder interesseren. Onze focus ligt veel meer op onze innerlijke gevoelswereld. De beschikbare energie steken we best in onze eigen persoonlijke ontwikkeling.
De preovulatiefase als fase van sociaal contact
Als de menstruatie stopt, stijgt de oestrogeenspiegel. Hierdoor gaat het slijmvlies in je baarmoeder of het endometrium gaan opbouwen. De baarmoeder is nu goed doorbloed om het endometrium te kunnen opbouwen.
Het is de luchtperiode van onze menstruatiecyclus. Er is veel beweging en activiteit. Zowel in het lichaam als in het brein. Vrouwen zijn erg gericht op de wereld rondom hen. Ze zoeken naar sociale contacten. Veel vrouwen voelen zich in deze periode optimistisch, open en vol zelfvertrouwen. Dit komt omdat er meer serotonine en endorfine in ons lichaam vertoeft. Ook hebben we net iets meer testosteron, waardoor ons uithoudingsvermogen groter is.
De ovulatie als toppunt van energie
Als de oestrogeenspiegel hoog genoeg wordt, zendt het lichaam een signaal naar de hypofyse om de eisprong in gang te zetten. Dit is wat we de ovulatiefase noemen. De restanten van die eicel zullen gedurende de volgende fase oestrogeen en progesteron afgeven.
Het is een zeer krachtige fase die maar een drietal dagen aanhoudt. We kunnen hier het vuurelement in herkennen. Endorfine staat nu op zijn hoogste punt van heel de cyclus. Dit brengt enthousiasme en levensvreugde. Ook serotonine staat nu hoog waardoor de blik op de toekomst erg positief is. De energie is momenteel sterk op de buitenwereld gericht, maar er is toch een goede verbinding met de eigen innerlijke wereld. Binnen en buiten zijn in balans.
Toch heeft deze fase een rustige en relaxen ondertoon. Er wordt nu GABA of gamma-aminoboterzuur geproduceerd die de activiteit van ons centraal zenuwstelsel afremt. Dit wordt bekrachtigd door het rustig stijgen van de progesteronspiegel.
De postovulatiefase als kers op de taart
De laatste fase hoort tot het aarde-element. Ons baarmoederslijmvlies maakt zich klaar om de mogelijks bevruchte eicel te laten innestelen. Alles wordt klaargemaakt om het vruchtje te laten groeien en bloeien. Als er effectief een bevruchting was zal het embryo met de placenta de productie van progesteron overnemen van de eierstokken. Is dit niet het geval? Dan valt de progesteronproductie grotendeels weg waardoor het startschot van de volgende menstruatiecyclus wordt gegeven.
In de postovulatiefase gaat de progesteronspiegel rustig stijgen. Dit zorgt ervoor dat de activiteit van ons centraal zenuwstelsel verder afneemt. Het minderen van de endorfines, serotonine en dopamine zal onze energie meer naar binnen doen keren. Er is op dit ogenblik in de cyclus een hoge noradrenalinespiegel die ervoor zorgt dat we erg zelfbewust zijn. Alles lijkt uitvergroot.
Deze periode waarin we geconfronteerd worden met ons innerlijk kan een lastige periode zijn. Soms brengt het trauma’s naar boven waar we nog steeds pijn en verontwaardiging over voelen. Je zou je hierin kunnen wentelen natuurlijk. Maar mij lijkt het interessanter om in deze periode net met je eigen innerlijke wonden aan de slag te gaan. We krijgen de kans om te groeien en inzichten te ontvangen van onze innerlijke wijsheid. Alleen vergeten we die kans vaak te grijpen.
Premenstrueel syndroom
Premenstrueel syndroom zien we dan ook in deze laatste fase opduiken. Vanuit mijn eigen ervaring heb ik het gevoel dat dit gelinkt is aan het negeren van die roep om te groeien. Als ik de kansen grijp die er liggen in dat laatste stuk van de menstruatiecyclus, valt mij op dat mijn lichaam geen symptomen nodig heeft.
Heb jij momenteel erg last van menstruatiestoornissen? Kijk dan eens in welk stuk van de cyclus dat deze ontstaan. Het kan een mooie aanzet zijn voor een oplossing. Wil je hier graag dieper op ingaan? Boek dan nu jouw eerste consult en we kijken er samen naar.
Meer lezen?
Healing our Hormones – Healing our lives van Linda Crockett is hier een aanrader. (Dit is een affiliate link.)