Caroline/ september 18, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

De laatste maanden ben ik erg aan het nadenken over het vervangen van mijn medicijnkast. In deze reeks rond mijn huisapotheek wil ik jullie meenemen in de keuzes die ik maak zodat ik mijn gezondheid natuurlijk kan ondersteunen. Vandaag wil ik jullie tonen welke etherische oliën ik in mijn huisapotheek heb en voor welke kwalen en ziektes ze kunnen worden ingezet. Je kunt etherische oliën op verschillende wijzen inzetten: stoombad, massageolie (verdund in een basisolie), luchtverstuiver, badolie,… In deze post ga ik niet verder in op de wijze waarop je etherische olie dient te gebruiken. Etherische olie is niet altijd geschikt voor elke persoon. Als je zelf een aandoening hebt, is het beter om het gebruik toch even na te kijken met je behandelende arts. (Zie de disclaimer)

aromatherapie, EHBO, citroen, lavendel, tea tree, winterkwaaltjes, griep, verkoudheid, afte, schimmel, hoofdpijn, insomnia, stress, ontgiften

Mijn aromatherapie doos

Ik heb een keuze gemaakt van 20 etherische oliën die ik in mijn medicijnkastje heb. Zelf heb ik een blad hangen in de buurt van mijn EHBO doos met alle kruiden en hun werking zodat ik snel de juiste olie uit mijn huisapotheek kan halen. Etherische olie is vaak zeer dankbaar omdat je er niet veel van nodig hebt om een effect te hebben. Ze zijn sterk geconcentreerd en bewaren in de meeste gevallen goed. De citrusoliën zijn hier een uitzondering op, deze bewaren korter.

Mijn gouden trio in de EHBO doos

Mijn gouden trio in de aromatherapie zijn: citroen, lavendel en tea tree olie. Lavendelolie en tea tree zijn de enigste etherische oliën die onverdund mogen worden gebruikt. Deze drie oliën zijn zeer veelzijdig en zijn hierdoor een must have als je er slechts 3 mag uitkiezen voor je EHBO doos. Je kunt deze drie samen bekomen voor een kleine 22 euro bij een aantal webwinkels.

Lavendelolie is een etherische olie die we zeer veelzijdig kunnen inzetten. Hij werkt ontsmettend en verzachtend bij snij-, brand- en andere wonden. Als je gestoken wordt door een mug, kun je er best deze olie op aanbrengen zodat het jeuken onmiddellijk stopt. Als je iemand bent die vaak last heeft van spanningshoofdpijn of slapeloosheid, kun je deze olie aanbrengen op je slapen of op je polsen. Het zorgt ervoor dat je rustig wordt en de meeste mensen vallen er gemakkelijk van in slaap. Verder gebruik ik deze olie ook om de buikkrampen te verlichten ten gevolgen van de menstruatie sinds mijn puberteit. Door de vele toepassingen is dit een ideale olie voor in de EHBO doos.

Tea tree olie is een ontsmettende etherische olie die vooral erg gekend is in de behandeling van acne. Hij heeft een antibacterieel en antiviraal effect en kan uitstekend worden ingezet bij het behandelen van schimmels. Je kunt dus tea tree gebruiken in plaats van een desinfecterende spray als je wonden hebt. Door zijn sterk ontsmettende werking kan hij ook worden ingezet in de strijd tegen de verspreiding van de griep, verkoudheden en andere winterkwaaltjes. Daarnaast gebruik ik tea tree regelmatig voor problemen aan mijn tandvlees. Als mijn tandvlees ontstoken is of er een afte aanwezig is, dan stip ik deze verschillende keren aan met tea tree. Dit doet veel minder pijn dan de conventionele middelen die ik vroeger gebruikte en het probleem is sneller verholpen.

Citroenolie is een olie die helpt bij het ontgiften van je systeem. Het is dan ook een ideale ondersteuning tijdens virale kwaaltjes om je systeem te helpen met het verwijderen van de afvalstoffen. Citroen verfrist tevens onze geest en versterkt onze concentratie. Het helpt ons dus om van dat wattig gevoel af te komen waarmee ziekte vaak gepaard gaat. Deze olie is een goede ondersteuning bij ziekte en hoort dus zeker thuis in de EHBO doos.

Als je ooit etherische oliën wilt uitproberen zou ik deze drie dus aanraden:

  • Lavendel
  • Tea tree
  • Citroen

Met de winter in aantocht is het een goed idee om jouw medicijnkast ook eens na te kijken zodat je goed voorbereid de winter ingaat. Als je ziek wordt, heb je vaak de energie niet meer om zaken bij de hand te hebben om het je comfortabel te maken. Een gewaarschuwde vrouw is er twee waard. Heb jij reeds etherische olie in huis waar je graag gebruik van maakt? Laat het mij gerust weten in de commentaren. Ontdek je graag de weldadige werking van etherische olie in een massage? Boek dan nu jouw me-time en kom het ontdekken.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.