Caroline/ oktober 15, 2018/ Voeding/ 0 reacties
Natrium kennen we doordat het een van de twee chemische elementen is van ons gewoon keukenzout (natriumchloride). Vaak worden mensen aangeraden om minder zout te eten bij een te hoge bloeddruk of bij een nierziekte. Wie het boek Zout, Suiker, Vet las beseft dat zout een stof is die door de voedingsindustrie geliefd is om ons verslaafd te maken aan eten. We vinden het dan ook massaal in voedingsproducten. Wens jij minder zout te eten? Begin al met minder voedingsproducten te eten en meer voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen met natrium
Natrium komt van nature ook voor in een aantal voedingsmiddelen. Onderstaande voedingsmiddelen bevatten eerder veel natrium.
- Olijven
- Feta
- Oude kaas
- Camembert
- Zuurkool
- Rogge
- Brie
- Geitenkaas
- Augurk
- Bleekselderij
- Knolselderij
- Artisjok
- Rammenas
- Bladselderij
- Andijvie
- Groene kool
- Radijs
Meer dan waterhuishouding
De nieren spelen een belangrijke rol in onze waterhuishouding. Zij monitoren voortdurend de concentraties van kalium en natrium in ons bloed en gaan op basis daarvan de urine aanpassen. Door de juiste verhouding tussen kalium en natrium gebeurt de prikkelgeleiding in ons lichaam. Indien de verhouding niet juist is, dan krijgen we problemen met ons hartritme en onze spieren. Ook onze zenuwen zijn afhankelijk van de prikkelgeleiding.
Natrium helpt ons om water vast te houden in ons lichaam. Hierdoor kan water met wat zout ons ondersteunen op warme dagen zodat we minder snel bevangen worden door de hitte. Echter moeten we hier wel mee oppassen zodat onze natriumspiegel niet te hoog wordt. Goed drinken blijft de boodschap op warme dagen.
De bloeddruk hangt nauw samen met deze waterhuishouding en zal enkel perfect staan als de verhouding tussen natrium en kalium ook goed staat. Diuretische kruiden werken vaak in op deze verhouding en kunnen op termijn tekorten en overschotten veroorzaken. Hierdoor is het belangrijk om deze kruiden nooit te lang in te nemen.
Wat als natrium niet in de juiste verhouding aanwezig is?
Onze natriumspiegel kan verhoogd zijn doordat we te weinig water drinken of te veel vocht verliezen. We kunnen veel vocht verliezen door ziektes zoals diarree, braken, koorts. Sommige geneesmiddelen hebben ook een verhogende werking op de waarden van natrium in ons bloed. Bij een te hoge natriumspiegel zien we een hoge bloeddruk met oedeemvorming.
Er is sprake van rusteloosheid en verwardheid. De spieren verkrampen en je kunt je duizelig voelen. Daarnaast zien we bij een te hoge natriumspiegel soms nierstenen optreden. De hormonen zijn danig van slag en er kan zelfs osteoporose optreden.
Te veel natrium in het bloed wijst psychisch op echte levensgenieters. Het is moeilijk voor hen om de maat te houden of ergens vanaf te zien. Regels zijn moeilijk op te volgen voor deze mensen. Het eetpatroon aanpassen is dan ook een werk van lange adem.
Een verlaagde natriumspiegel komt hoofdzakelijk door medische aangelegenheden. Soms kan het een gevolg zijn van een te hoge waterinname, maar meestal is het een gevolg van ziektes of medicijnen. Bij een tekort zien we een ontsporing van de waterhuishouding ontstaan met braken en hoofdpijn. De bloeddruk wordt laag waardoor de hartslag stijgt om te compenseren. Dit kan uitmonden in een levensbedreigende situatie en moet nauwlettend door een arts worden opgevolgd.
Bij een tekort zien we vaak mensen die een tekort hebben aan levensvreugde. Ze zijn vermoeid en uitgeput. Vaak is er moeite om met zichzelf tevreden te zijn. Ze vluchten dan ook graag in hun werk omdat ze daar hun eigenwaarde in terugvinden.
En soms ligt de oorzaak niet direct in je voeding, maar veel dieper. Namelijk in je celgezondheid. Want als jouw cellen de nodige voedingsstoffen niet voldoende kunnen opnemen, dan werkt alles minder goed. Wil je graag ontdekken wat jij kan doen om jouw celgezondheid te verbeteren? Dan is de celgezondheid test jouw eerste stap. Ontdek hem hier.
De weg naar echte gezondheid
Loop jij al lang met vage klachten waar je maar niet de vinger op kunt krijgen? Vaak is er nog niet echt sprake van een ziekte. Toch voel jij je niet gezond. Je bent moe, hebt een kort lontje. Je bent zeker niet meer diegene die je een aantal jaar geleden was. Zou het dan toch de leeftijd zijn?
Welnee! Ook op je 80ste kun jij jou vitaal voelen. Je moet alleen een handje geholpen worden hoe. Bij ruim 90% van de mensen staan hun celgezondheid testwaarden niet optimaal. Afhankelijk van de afwijkingen en de periode dat jij hier al mee rondloopt, ervaar je meer of minder klachten. Je voelt je niet gezond, maar ook niet echt ziek.
Deze celgezondheid test valt onder wat we noemen functional medicine. Het is bedoeld om je gezondheid en vitaliteit te ondersteunen met de juiste adviezen gesteund op wetenschappelijke grond. Geen natte vingerwerk dus.
Wie ben ik?
Caroline Risack is een professionele astrologe. Ze gelooft erin dat ze vanuit de complexiteit van de astrologische horoscoop praktische en down-to-earth adviezen destilleert die de levens van haar cliënten transformeert.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Of cliënten nu kiezen voor een éénmalige Astrologische Gidsingsessie of een diepe duik nemen in hun geboortehoroscoop door middel van het Astrologie Embodied traject, ze maken terug connectie met zichzelf. Dit komt hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn ten goede.
Caroline’s expertise helpt cliënten om zich aan te passen aan hun eigen natuurlijke ritmes en zo hun flow in het leven terug te vinden.
Omdat Caroline gelooft in echt holistische zorg is zij ook nog werkzaam als naturopaat. Hiernaast is zij bezig met de opleiding tot vroedvrouw om zo vrouwen te ondersteunen in hun hormonale gezondheid. Haar expertise leert ieder terug connectie maken met hun lichaam en deze te eren en vertroetelen als een heilige tempel.
Caroline’s missie is het terug verbinden van klanten met hun ziel, oerkracht en fysieke lijf zodat ze hun volle potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen schenken. Zo maakt zij de wereld tot een mooier plekje.
Originele inhoud hier is gepubliceerd onder deze licentievoorwaarden: | X | |
Soort Licentie: | Non-commercial, Attribution | |
Licentie Samenvatting: | You may copy this content, create derivative work from it, and re-publish it for non-commercial purposes, provided you include an overt attribution to the author(s). | |
Licentie URL: | https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/ |