Caroline/ februari 21, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Aangezien ieder van ons toch wel eens last heeft van zweet onder de oksels is een deodorant iets dat bijna iedereen in huis heeft. Het is niet gemakkelijk om een goede natuurlijke deodorant te vinden als je last hebt van overgevoeligheid voor cosmetica. Naast die overgevoeligheid, besloot ik om mijn afval te gaan reduceren en milieubewuster te leven. Dit zorgde ervoor dat ik op zoek ging naar alternatieven voor een heleboel producten, waaronder een natuurlijke deodorant.

Soms hoor ik mensen zeggen dat milieubewust kopen prijziger is. Vaak is echter het omgekeerde waar. Op de blog van Green Evelien kunnen we een kleine vergelijking zien tussen de prijs van gewone producten en zelfgemaakte ecologische producten. Het is dus in de meeste gevallen goedkoper om naar alternatieven te kijken. Als het daarnaast nog eens niet te veel tijd en moeite kost, dan is het helemaal mijn ding.

natuurlijke deodorant zweetoksels sporten

Zweten als een paard is niet voor niets een spreekwoord

Cosmetica zijn eigenlijk nog delicater dan natuurlijke schoonmaakproducten. Waar je schoonmaakmiddelen enkel inademt bij normaal gebruik, is dit bij cosmetica een heel ander verhaal.  Onze huid is net als onze darmen een externe barrière die semi-permeabel (doorlaatbaar met andere woorden) is. Hierdoor is het belangrijk om evenveel aandacht te hebben voor hetgeen we op onze huid smeren als voor hetgeen we in onze mond steken.

Bij het lezen van etiketten van cosmetica zie ik veel woorden waar ik van ga huiveren. Deze stoffen zie ik liever niet in mijn bloed terechtkomen. Doordat ik ook steeds meer last kreeg van overgevoeligheidsklachten, ging ik op zoek naar een goed alternatief. Onderstaande natuurlijke deodorant is een van mijn trouwe recepten waar ik met veel plezier gebruik van maak.

kokosolie zomer deodorant

De eerste zonnestralen doen aan zomer denken.

Astro Sanitas Natuurlijke Deodorant

4 delen kokosolie: Als je graag een keuze maakt in de kokosolie-jungle dan is dit een goede gids.
3 delen natriumbicarbonaat
2 delen maïszetmeel

1 deel glycerine of olijfolie naar keuze
enkele druppeltjes etherische olie om een geur toe te voegen

Deze natuurlijke deodorant is heel simpel te maken. Best verwarm je de kokosolie lichtjes zodat deze gemakkelijker te vermengen wordt met de andere ingrediënten. Vervolgens roer je het maïszetmeel en de natriumbicarbonaat er door en voeg je ook de glycerine of olijfolie toe. Op het einde voeg ik nog wat etherische olie toe en zet ik het potje even in de frigo zodat ik het in een glazen bokaal kan doen. De verkregen consistentie is die van tandpasta.

Het receptje is op onderstaande knop te vinden in een afdrukbare versie:

Download

Deze deodorant is zeer aangenaam aangezien hij snel in de huid dringt en zeer zacht aanvoelt. Hij werkt ook echt de volledige dag, wat niet bij alle deodorants zo is. Ook kun je bij elke nieuwe versie andere geur toevoegen zodat je een zomer- en een wintervariant verkrijgt bijvoorbeeld.

Wat zijn jullie favoriete etherische oliën om in cosmetica te verwerken?

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.