Caroline/ oktober 9, 2017/ Naturopathie/ 0 comments

Elke dag krijgen wij miljoenen gifstoffen binnen, gaande van luchtverontreiniging tot pesticiden in ons eten. Als wij ons huis schoonmaken met producten dan krijgen we een deel van deze producten ook binnen via de ademhaling. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt ons lichaam ook nog eens vervuild door interne gifstoffen ten gevolge van stress, negatieve emoties,… Op den duur is de vuilnisbak dus vol en dient deze buiten gezet te worden. Waar dit in ons huis redelijk gemakkelijk verloopt, is het zo dat we meestal niet weten hoe we dit in ons lichaam kunnen doen. Het vuilnis buiten zetten heet bij ons lichaam ontgiften. In deze blog verneem je meer over ontgifting met aromatherapie.

Ontgiften kun je op heel veel manieren doen, gaande van een ontgiftingskuur tot een saunabeurt, maar wist je al dat je ontgiften ook kunt ondersteunen door het gebruik van etherische oliën? Dat is wat we ontgifting met aromatherapie noemen. Mijn top vier ontgiftende oliën zijn: sinaasappel, cipres, jeneverbes en limoen.

verkoudheid, griep, ziek, ontgiften, etherische olie, aromatherapie, cellulitis, virale infectie, virus, bacterie, snotvalling

Snuiten is een manier om gifstoffen uit het lichaam te krijgen.

Ziekte als vergiftiging

De natuurgeneeskunde gebruikt de 6 fasen van Reckeweg. In het kort zijn dat eigenlijk 6 stadia van vergiftiging. Genezen houdt dan ook in dat we minder gifstoffen opnemen en ze ook uit ons lichaam gaan afvoeren. We verminderen als het ware wat binnen komt en vergroten de afvoer van onze wasbak. Zo komt ons lichaam stap voor stap terug in een gezonde toestand. Een verkoudheid of een griep is eigenlijk een poging van jouw lichaam om bepaalde gifstoffen uit je lichaam te weren. Het is een reactie die tot de excretiefase behoort waarin we de gifstoffen eruit niezen, zweten, plassen…

Verkoudheden en griep worden meestal door een virus veroorzaakt. Virale infecties behandel je best met rust en het drinken van water om de afvalstoffen af te voeren. Je maakt bij deze infecties vaak koorts om zo de deling van de virussen tegen te gaan. Maar wist je dat je op die manier ook gifstoffen uitzweet? Je lichaam gaat in een grote schoonmaakmodus om zo erger te voorkomen. De problemen ontstaan als ons lichaam niet in staat is om voldoende te ontgiften waardoor we verder afzakken in de fasen van Reckeweg. Als we te snel ons gewone leven opnemen en ons lichaam niet laten herstellen, kan het zijn dat we de volgende keer zwaardere problemen gaan ervaren.

Natuurlijke ontgifting met aromatherapie

Gelukkig heeft de natuur veel middelen voorzien om ons te helpen voor onszelf te zorgen. Een daarvan zijn dus etherische oliën. Ontgiftende oliën helpen ons lymfesysteem om gifstoffen af te voeren en ons lichaam schoon te maken. Wist jij trouwens dat cellulitis of sinaasappelhuid een gevolg is van het opstapelen van gifstoffen op die specifieke plaats? Als jij last hebt van cellulitis kan het goed zijn om wat extra aandacht te schenken aan jouw ontgifting.

verkoudheid, griep, ziek, ontgiften, etherische olie, aromatherapie, cellulitis, virale infectie, virus, bacterie, snotvalling

Sinaasappelolie is goed tegen sinaasappelhuid.

Etherische olie om te ontgiften

Sinaasappelolie is een olie die kan worden ingezet tegen cellulitis. Verdun deze olie in wat basisolie en wrijf dit op de getroffen zone. Als je dit consequent doet zou je zeker resultaat moeten merken, maar het is beter om niet enkel lokaal te ontgiften. We kunnen sinaasappelolie ook gebruiken om de interne gifstoffen ten gevolge van stress en negatieve emoties te verminderen. Verstuif wat sinaasappelolie in een aromadiffuser om stemmingswisselingen en neerslachtigheid te verjagen. Hij brengt zonlicht in de donkere winterdagen. Net als alle citrusoliën maakt sinaasappelolie gevoelig voor zonnebrand. Vermijd dus om te zonnebaden na het aanbrengen van sinaasappelolie.

Limoenolie is een goede ondersteunende olie bij virale infecties om je lichaam te helpen ontgiften. Hij kan worden ingezet bij luchtweginfecties, verkoudheden en ademhalingsklachten. Best is om de olie te verstuiven in de lucht of hier een stoombadje mee te maken. Limoenolie kan je ook helpen om van dat wazig hoofd af te geraken en je concentratie te behouden. Ook deze olie kunnen we inzetten tegen cellulitis.

Jeneverbesolie is een goede ontgifter die onze borst kan losmaken bij vastzittend slijm. Hij helpt ons gemakkelijker te ademen en lost verstoppingen in onze lymfevaten op. Deze olie is heilzaam in een stoombadje bij verkoudheden. Ook deze olie verkwikt de geest en ondersteunt de concentratie.

Cipresolie is een goede olie om in te zetten bij hoestbuien. Aangezien deze olie de 4de ontgiftende olie is die ik bespreek, werkt hij ook versterkend op onze lymfevaten. Cipresolie kan tevens worden ingezet in situaties van overlopende emoties. Hij helpt je om de balans terug te vinden.

Ook ontgifting met aromatherapie is niet zonder risico’s bij bepaalde pathologieën. Deze informatie is in geen geval bedoeld om als zelfmedicatie toe te passen. Wens je meer informatie over mogelijkheden om te ontgiften? Kijk dan zeker eens naar onze trajecten waarin je begeleid wordt naar jouw natuurlijke gezondheid.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.