Caroline/ juli 19, 2020/ Naturopathie/ 0 comments

Zomer. Een tijd van zon en zee en… Dit jaar misschien wel wat anders met corona. Iets wat ik dit jaar wel terug op de afspraak verwacht is diarree. Natuurlijk komt dit ook op andere momenten in het jaar voor. Maar voedselvergiftigingen lijken net iets waarschijnlijker wanneer er buiten hitte heerst. Gelukkig kun je de meeste diarree klachten zelf aanpakken met natuurlijke remedies. Twijfel je of dit verantwoord is? Consulteer steeds je dokter voor advies en diagnostiek.

Spijsverteringsklachten komen in de zomer typisch wat vaker voor. De hitte creëert een mooie voedingsbodem voor bacteriën om ons voedsel te besmetten. We gaan in deze periode normaal gezien ook massaal op reis (geen idee of we dat nu ook terug gaan zien). Reizigersdiarree is een fenomeen wat ik toch wel meermaals tegenkwam toen ik nog even een vakantiejob deed bij een reisbijstand. Dit kan soms uitgelokt worden door het eten van voor ons vreemde zaken of een veranderd eetpatroon. Erg lastig om je mooie vakantie hierdoor in het water te zien vallen.

En toch is diarree een goede reactie van je lichaam. Als jij een bedorven voedingsmiddel hebt ingenomen, dan zorgt die reactie ervoor dat er zo weinig mogelijk schade kan worden aangericht. De voedselbrij wordt als het ware zo snel mogelijk langs de onderkant eruit gegooid. Diarree stop je dus best enkel als dit andere complicaties met zich mee kan brengen of als het te lang aanhoudt. Meestal weet je zelf wel of dit iets is waar jij extra aandacht voor dient te hebben.

Natuurlijke remedies tegen diarree om minder vaak de weg naar het toilet te moeten zoeken.
Diarree komt nooit gelegen.

Drinken is een essentiële onderdeel van natuurlijke remedies bij diarree

Diarree is geen pretje als je er last van hebt. Steeds weer naar het toilet spurten. Belabberd. Buikpijn. Je speelt er dan ook nog eens veel vocht bij kwijt. Combineer dat met hitte en je beseft al snel dat de kansen op uitdrogingsverschijnselen groter zijn in deze periode. Een eerste natuurlijke remedie waar je bij diarree altijd aan moet denken is voldoende drinken. Liefst drink je een oplossing met voldoende elektrolyten. Bouillon is hier een heel goede keuze voor. Als je voldoende drinkt, leg je alvast een goede basis.

Je kunt de bouillon rustig afwisselen met een glas verdund citroensap drie maal per dag of je kiest voor 4 tot 6 glazen water met 1 tot 2 koffielepels natuurazijn. Deze natuurlijke remedies uit de acetotherapie kunnen je spijsverteringsstelsel tot rust brengen en reinigen. Soms kan een glas melk met 1 tot 2 blokjes anijs ook wonderen doen, maar dan moet je dit wel binnen krijgen. Die smaak kan niet iedereen smaken.

Je voedingskeuze kan diarree verminderen

Je voedingskeuzes kunnen je helpen deze kwaal te beheersen. Een aantal zaken kun je beter even vermijden. Gebruik geen laxerende voedingsmiddelen zoals pruimen. Ook koffie, chocolade en andere cafeïnehoudende zaken zou ik even vermijden. Cafeïne werkt prikkelend op de darmwand waardoor het een laxerend effect kan hebben. Daarnaast zorgt het ook voor een lichte uitdroging. Geen goede combinatie dus met diarree.

Goede voedingsmiddelen om op het menu te zetten bij deze kwaal? Kies voor wortel, bosbessen, banaan, braambessen, geraspte appel en rijst. Deze voedingsmiddelen hebben een stoppende werking. Om het herstellen van de darm nadien te bevorderen kun je voldoende probiotica op het menu zetten. Hieronder versta ik yoghurt, kefir, kombucha, karnemelk en andere gefermenteerde zaken. 

Andere interessante natuurlijke remedies bij diarree

Door de weerstand goed te ondersteunen kan de infectie sneller terug gaan liggen. Uit de apitherapie kunnen we hiervoor voor 2 verschillende middelen kiezen. Propolistinctuur kunnen we 4 maal daags 4 druppeltjes van innemen. Dit doe je best niet als jij allergisch bent aan aspirine of andere contra-indicaties hebt. Of je voegt een eetlepel stuifmeel toe aan yoghurt. Dan heb je zowel een immuunversterker als een probioticum in één.

Soms heeft diarree ook een emotionele oorzaak. De bachbloesem Crab Apple is dan het overwegen waard. Mensen die erg bang zijn voor onhygiënische omstandigheden, kunnen er meer rust door ervaren waardoor ze alles weer wat meer in perspectief kunnen zien. Deze bloesem helpt ons om ons minder te fixeren op details. We leren met imperfecties omgaan. Zo kunnen we terug het onderscheid maken tussen voorzichtigheid en angst. 

Het is verstandig om bij elke pathologie of andere aandoening steeds advies van jouw dokter in te winnen. Bovenstaande tips kunnen behulpzaam zijn, maar dien je steeds af te stemmen met jouw behandelaars. Heb jij last van (chronische) spijsverteringsklachten waar je graag nog wat verdere ondersteuning bij wenst naast je regulier traject? Boek een body taster sessie en je ervaart zelf wat ik voor jou kan betekenen.

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.