Caroline/ mei 2, 2017/ Voeding/ 0 comments

Een klein jaartje geleden nam ik mij voor om enkel nog seizoensgroenten te eten. Toen leek het mij een immense opdracht aangezien ik vreesde dat ik een aantal zaken snel zou beu gegeten zijn en andere groenten erg zou missen als ze niet in seizoen zijn. Niets is minder waar gebleken. Door volgens de seizoenen te eten heb ik terug meer voeling gekregen met de ritmes van de natuur.

Het ritme der seizoenen volgen met seizoensgroenten

De lente brengt ons nieuw en fris groen waardoor we terug op krachten komen na een donkere winter. Dit is een signaal om terug wat actiever te worden en wat meer ons hoofd buiten te steken. Zomerse groenten zijn vaak zeer waterachtig waardoor ze een goede verkoeling zijn tijdens de warmere zomermaanden. In de herfst hebben we vaak groenten die wat ouder ogen. Het ritme vertraagt hier terug om uiteindelijk bij de winterse groenten heel veel compacte groenten aan te treffen met veel voedingsstoffen op weinig volume. Het echte krachtvoer dus om de winter door te komen.

groenten en fruit kalender seizoen maand per maand

Groenten hoeven niet altijd saai te zijn.

Eigenlijk moeten we toegeven, als we even stilstaan, dat alles wel heel erg mooi op elkaar is afgestemd. Bloemen die ons beschermen tegen muggen zoals lavendel en citroenmelisse bloeien in de volle zomer. Groenten die bitter zijn en onze lever helpen reinigen groeien voornamelijk in de lente en de herfst. Dit zijn dan ook de beste momenten om ons lichaam wat extra te ondersteunen om terug op krachten te komen.

Misschien moeten we met zijn allen wat vaker rond ons heen kijken. We ontdekken veel meer patronen als we er oog voor hebben. Zoveel zaken lijken schijnbaar toevallig, maar zijn eigenlijk een mooie samenloop van omstandigheden. Met beltane achter de rug op 1 mei. Vind ik het een mooi ogenblik om even stil te staan bij hetgeen we krijgen van onze planeet en hier ook dankbaarheid rond te mogen voelen.

seizoenen groenten fruit cycli

Hieronder vind je mijn seizoenskalender van groenten- en fruit terug. Zo kun je zelf de keuze maken om seizoensgroenten te eten.

Download

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.