Caroline/ augustus 15, 2021/ Lichaam in balans/ 0 comments

Soms heb je zo van die mensen die echt constant de ene ontsteking op de andere doen. Ontstekingen zijn een teken van een vuurelement welke niet in evenwicht is. De woede en frustraties slaan als het ware naar binnen en beginnen je eigen lichaam en organen te belasten. Levend verteerd worden en zo, anyone? Leuk klinkt het alvast niet. Gelukkig kun je ook iets doen tegen die ontstekingen op een natuurlijke manier. Maar laten we eerst bij het begin beginnen: “Waar komen ontstekingen vandaan?”

Ontstekingen holistisch bekeken

Als jij denkt aan Mars, dan denk je waarschijnlijk aan een rode planeet. Mars was voor de Romeinen hun god van de oorlog. Je ziet al dat dit een erg naar buiten gerichte energie is. Mars gaat voor wat hij wil, geeft energie aan je projecten. Soms gebeurt het echter dat we om de een of andere reden onze Marsenergie niet kunnen uiten. Als deze toestand te lang aanhoudt, begint de Marsenergie naar binnen te slaan met alle gevolgen van dien.

Een ontsteking kun je herkennen aan de warmte, roodheid, pijn en zwelling. Deze eigenschappen vinden we bijgevolg terug onder het vuurelement. Positief vuur is verwarmend en inspirerend. Het zijn die mensen die een lichtje zijn voor anderen. Negatief vuur daarentegen is erg destructief. Je kunt je de verwoestende kracht van een bosbrand waarschijnlijk wel voor de geest halen. Iemand met te veel negatief vuur zal op haar omgeving vaak een erg negatieve impact maken. Tenzij ook hier het vuur naar binnen slaat.

Een erg belangrijk orgaan in heel dit verhaal is de lever. Onze lever is ons belangrijkste ontgiftingsorgaan van zowel fysieke als emotionele toxische stoffen. Kwaadheid en woede verhindert onze lever om correct zijn werk te doen. Deze emoties creëren erg veel gifstoffen in ons lichaam en ook ontstekingen. Natuurlijk kun je niet altijd deze emoties voorkomen. Wat je wel kunt doen is in moeilijke periodes jouw lever extra ondersteunen zodat deze de ballast beter kan wegwerken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende slaap zodat de lever zijn ontgiftende taak kan uitvoeren ’s nachts.

ontstekingen ontstaan doorheen de tijd.
Negatieve emoties kunnen grote schade aanrichten op langere termijn.

Hoe creëer je meer balans in jouw systeem?

Zoals hierboven vermeld kun je ontstekingen zien als een Marsenergie of negatief vuur die naar binnen slaat en onze eigen organen belast. De lever speelt een cruciale schakel in dit verhaal. De kunst om jouw Marsenergie ten volle in te zetten bestaat erin om Mars in jouw horoscoop echt te gaan leven. Merk je dat dit jouw probleem is? Dan kan een astrologische gidsingsessie jou vast al op weg helpen.

Komt jouw probleem voort vanuit een negatieve vuurkwaliteit? Dan kan je deze balanceren door positieve kwaliteiten te versterken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan volgende zaken voor de andere elementen.

Positief waterelement:

  • Letterlijk meer water drinken
  • Een douche nemen om even wat stoom af te laten
  • Een rustpauze inlassen met een theetje

Positief luchtelement:

  • Eens goed relativeren door er een komische sketch van te maken
  • Een intensieve sportsessie inplannen
  • Praten met je beste vriendin of een therapeut

Positief aarde-element:

  • Jezelf gronden alvorens met anderen in moeilijke gesprekken te gaan
  • Structuur aanbrengen en meer begrenzen
  • Met je handen in de aarde gaan werken zoals bij het tuinieren
Sporten om te voorkomen dat ontstekingen opbouwen in je lichaam.
Een stevige portie sport kan dienen om stoom af te laten.

Hoe kun je de lever ondersteunen om minder ontstekingen te ervaren?

De lever is erg gevoelig aan toxische stoffen. Zeker alcohol kan de lever instant blokkeren. Het is bijgevolg verstandig om de hoeveelheid alcohol te beperken om je lever te kunnen ondersteunen. Ook chemische additieven, verhitte oliën en gebraden voedsel kunnen zorgen voor meer ontstekingen in je lichaam. Iets wat veel mensen niet weten is dat constipatie ook een grote belasting vormt voor de lever. Gelukkig kun je hier op natuurlijke wijze al veel mee doen zoals in deze blog te lezen valt!

Een heel simpel trucje om vanaf het begin van de dag jouw lever te ondersteunen is om op je nuchtere maag een glas lauw water te drinken waarin er een halve citroen is uitgeperst. Dit zet je spijsverteringsstelsel direct op aan en ondersteunt je lever in zijn belangrijke taak. 

Ben jij een koffiedrinker? Een heel fijn alternatief om eens 1 kopje door te vervangen is een zelfgemaakte paardenbloemwortelkoffie. Dit maak je door paardenbloemwortel in de pan te roosteren en vervolgens door een koffiemolen te halen. Je zet dit poeder net zoals koffie. Het is iets anders van smaak, maar wel fijn om eens mee te variëren. En vooral: het ondersteunt jouw lever!

Voor sommige mensen is het interessant om de lever diepgaander te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met een psylliumvezelkuur, chlorella of mariadistelzaad. Gezien deze blog vooral dient om jou te inspireren, ga ik hier nu niet dieper op in. Wil je graag mijn professioneel diepgaand advies bij jouw klachten? Dan zijn mijn gezondheidstrajecten vast wat je zoekt!

Hou je het liever op het uitdiepen van jouw kennis van de elementen om tot meer kwaliteit van leven te komen? Dan zijn mijn workshops vast iets voor jou. Je ontdekt er hier alles over.

De laatste workshop van de elementen reeks focust op het element vuur. Welke klachten en ziekten horen onder dit element? Hoe kunnen we ons lichaam ondersteunen als er vuurklachten worden ervaren? En vooral wat ervaar jij zelf van dit element? Door ruimte te maken om stil te staan bij jouw relatie met dit element, maken we plaats om een nieuw evenwicht te creëren in onszelf.

Deze workshop gaat dieper in op de ontgifting van ons lichaam en laaggradige ontstekingen. Je vindt er waardevolle tips om energieproblemen en vermoeidheidsklachten aan te pakken. Zo kun jij met meer energie de volgende maand aanvatten.

Wie ben ik?

Hallo, mijn naam is Caroline Risack. Ik ben een doorwinterde astrologe, naturopate en vroedvrouw in opleiding. Gedurende de jaren waarin ik voornamelijk met vrouwelijke klanten werkte, was ik getuige van de grote toegevoegde waarde van een holistische aanpak om tot een gezond hormonaal evenwicht te komen.

Mijn deskundige begeleiding helpt vrouwen om zich aan te passen aan hun natuurlijke ritmes en de flow in hun leven te vinden. Ik leer elke vrouw haar lichaam te eren en voeden als een heilige tempel.

Mijn missie is om vrouwen opnieuw te verbinden met hun ziel, oerkracht en fysiek lichaam, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en hun gaven aan de wereld kunnen geven.

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.