Caroline/ augustus 20, 2018/ Naturopathie/ 0 comments

Onlangs probeerde ik de kuur van Alka om te ontzuren uit gedurende 21 dagen. Tot mijn verbazing ben ik er een paar kilo’s mee kwijt geraakt. De eerste week voelde ik mij slecht. Het leek alsof ik in een emotionele rollercoaster was beland. Geleidelijk aan werd het beter om op het einde van die 21 dagen meer energie te hebben dan ik mee begonnen was. Ik hoor je al denken: “Waarom is ontzuren belangrijk Caroline?” Wel… ik kan zo wel een aantal redenen bedenken.

Ontzuren kan je energie terug brengen.

Door te ontzuren krijg je terug de energie die je al lang kwijt was

Onze zuur-base balans

De pH (maat van zuurheid) wordt in ons bloed constant gehouden door onze nieren, longen en huid. Als deze organen de zure afvalstoffen niet tijdig kunnen verwijderen uit ons lichaam, worden deze in onze weefsels opgeslagen. Elk element heeft hier een andere tactiek voor. Zo gaat een vuurtype gifstoffen opslaan in vetweefsel en een watertype gaat water ophouden om de gifstoffen te verdunnen. Door de zure ophopingen gaan een aantal van onze enzymactiviteiten suboptimaal gaan verlopen met alle gevolgen van dien.

Deze zure afvalstoffen worden geproduceerd door ons eigen lichaam als reactie op zuurvormende voeding. Deze voeding bevat vooral niet-metalen die bijvoorbeeld urinezuur, melkzuur of koolzuur vormen. Een voeding rijk aan zuurvormende voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat we meer afvalstoffen moeten opslaan in onze weefsels. Hierdoor ontstaan een heleboel klachten die je hieronder terugvindt. Heb je meerdere van deze klachten? Dan kan het verstandig zijn om je lichaam eens te ontzuren.

 • Beslagen tong
 • Slecht ruikende adem
 • ’s Morgens niet fit zijn en niet veel eetlust hebben
 • Overvloedig zweten en onaangenaam ruikend nachtzweet
 • Zweetvoeten en -handen
 • Allergieën
 • Sinusitis en ophoesten van slijmen
 • Gewrichtsklachten
 • Huidproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
Citroen en sinaasappel om de dag te starten.

Je dag dagelijks starten met citroen of sinaasappel kan je helpen ontzuren

Wat zorgt voor verzuring?

Verzuring is in onze maatschappij niet meer weg te denken. Het ontstaat door stress, roken en medicijnen. Zoals ik eerder al vermeldde ontstaat het ook door een verkeerd eetpatroon waarin te veel verzurende voedingsmiddelen aanwezig zijn zoals dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende drank, alcohol en koffie. Wees eens eerlijk. Hoeveel van bovenstaande zaken maak jij je nooit schuldig aan? We verzuren ons lichaam dus dag in dag uit.

Daarom besloot ik om een kuur te volgen van Alka om in 21 dagen mijn lichaam actief te ontzuren. Er zit een mooi schema in waarop je kunt volgen welke stappen je op welke dag dient te volgen. Echt een aanrader voor mensen die met weinig moeite jaarlijks iets voor hun lichaam willen doen.

Zo kun jij ontzuren

Wens jij liever te ontzuren zonder een kuur, dan kun je ook een aantal andere stappen zetten. Door dagelijks de zaken te vermijden die zuurvormend zijn, kun je de opstapeling van zuren tot een minimum beperken. Daarnaast kun je gebruik maken van zink om je zuur-base mechanisme terug in balans te brengen. Of je kunt je toevlucht nemen tot onderstaande ontzurende voedingsmiddelen. Door op regelmatige basis deze voedingsmiddelen toe te voegen aan jouw eetpatroon, kun je zonder nadenken jouw lichaam ontzuren. Een handige tip om dagelijks te ontzuren. 😉

PompoenAugurkKomkommer
AardappelRode paprikaTomaat
SelderstelenWitte koolKnolselder
WitlofAardpeerMelk
KarnemelkSinaasappelBanaan
AppelCitroenRode bessen
FramboosKaki

Ervaar jij ook klachten die hierboven beschreven zijn? Dan zijn mijn gezondheidstrajecten vast iets voor jou. Ontdek ze hier!

Share this Post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.