Caroline/ april 6, 2017/ Naturopathie/ 0 reacties

Overwinnen van onzekerheid met Bloesems

Hieronder vind je de Bachbloesems van groep 2 die helpen bij het overwinnen van onzekerheid. Als je graag meer wilt weten over de verschillende groepen, is het artikel over de groepen van Bach aangeraden. Groep 2 heeft in totaal 6 verschillende bloesems. Bachbloesems hebben net als astrologie meerdere lagen. Het kan dus goed zijn dat de laag die hier wordt beschreven niet met jou overeenkomt. Ik vind het vooral interessant om de verschillende lagen in zijn totaliteit te bekijken en het lijkt mij dan ook goed om hier ook bij stil te staan.

Onzekerheid heeft in deze groep zeer sterk te maken met voordeel en nadeel. Alles wordt steeds tegen elkaar afgewogen om toch de juiste keuze te kunnen maken. Het overwinnen van onzekerheid gaat dus gepaard met een houding dat goed, goed genoeg is. De keuzes worden dan effectief genomen en de twijfels worden overboord gegooid. Enkel door het overwinnen van onzekerheid ontstaat er terug vooruitgang in het leven van mensen die in deze toestanden vast zitten.

Cerato of Loodkruid helpt je vertrouwen op je intuïtie

Latijnse benaming: Ceratostigma Willmotiana

Cerato Bach helpt bij overwinnen van onzekerheid

Cerato © Naturemotions, 2013

Cerato is de bachbloesem die kan worden gegeven aan mensen die onvoldoende zelfvertrouwen hebben om een beslissing te nemen. Het zijn mensen die voortdurend de mening van anderen bevragen vanuit hun innerlijk wantrouwen naar hun eigen intuïtie. Ieder die de vraag beantwoordt, geeft bij deze mensen dan ook een ander antwoord wat steeds niet lijkt te passen bij wat ze willen. Het is de bedoeling dat ze leren om terug op hun eigen intuïtie te vertrouwen. Als ze toch een beslissing nemen dan worden ze bij de minste weerstand terug aan het twijfelen gebracht. Cerato helpt dus bij het overwinnen van onzekerheid.

Deze bloesem is ook aangewezen bij personen die veel kennis hebben, maar deze kennis als zinloos beschouwen. Er is bij hen een breuk tussen de intuïtie en de kennis waarbij zij kennis boven intuïtie plaatsen. Soms kan deze toestand ook een oppervlakkigheid met zich meebrengen uit angst om de confrontatie met zijn eigen diepere zelf aan te gaan.

Pas als deze mensen hun innerlijke stem terug gaan vertrouwen, kunnen ze uit deze toestand komen. Deze personen hebben een erg goede intuïtie en het is pas door de verbinding terug te maken dat er een evenwicht wordt bekomen. In dit evenwicht zijn ze in staat om op een gerichte manier de mening van anderen te bevragen, zonder zich onnodig te laten beïnvloeden.

Kernwoorden:

 • Besluiteloos
 • Onvoldoende doorzettingsvermogen
 • Weinig zelfvertrouwen
 • Wantrouwen van de intuïtie
 • Extravert

Scleranthus of Hardbloem helpt je een keuze maken

Latijnse benaming: Scleranthus anuus

Scleranthus wisselend tussen 2 extremen

Scleranthus © Naturemotions, 2013

Scleranthus is een goede remedie voor mensen die steeds blijven twijfelen tussen 2 verschillende opties. Beide mogelijkheden schijnen hun goed te zijn, waardoor de keuze wordt uitgesteld. Scleranthus helpt hen bij het overwinnen van onzekerheid, aangezien ze ervan uitgaan dat kiezen steeds verliezen is. Ze weten vaak wel wat ze zelf willen, maar hebben moeite om de knoop definitief door te hakken. De innerlijke stabiliteit is nog niet volledig aanwezig waardoor ze besluitvaardigheid missen.

Vaak zien we bij deze mensen een afwisselend patroon van keuzes. Ze kiezen voor optie A, maar gaan een beetje erna toch voor optie B om vervolgens toch terug naar optie A te gaan. Ook qua emoties kunnen we soms hetzelfde patroon waarnemen.

Eens deze mensen terug in staat zijn om door middel van wikken en wegen de juiste beslissing te nemen, wordt de toestand opgehoffen. Er is een toestand van rust en vertrouwen bereikt.

Scleranthus is een goede bloesem bij wagenziekte aangezien het lichaam dan een keuze dient te maken tussen twee verschillende zintuigen: het gehoor en het zicht. Ook bij verschillende lichamelijke ziektes die gepaard aan met twee extremen is deze bloesem aangewezen. Deze bloesem kan worden gebruikt bij bipolaire stoornissen, alsook bij evenwichtsstoornissen. In geval men naar een andere tijdzone reist kan deze bloesem interessant zijn aangezien zij de symptomen van jetlag tegengaat.

Kernwoorden:

 • Keuze tussen 2 opties
 • Introvert
 • Wisselende stemmingen
 • Schijnbaar rustig

Gentian of Gentiaan geeft je moed

Latijnse benaming: Gentiana Amarella 

Gentian reactieve depressie

Gentian © Naturemotions, 2013

Gentian is een goede bloesem voor mensen die zich laten ontmoedigen zodra een tegenslag de kop opsteekt. Vaak zijn deze personen sceptisch en willen ze bewijzen zien voor hetgeen beweerd wordt. Ze voelen zich gemakkelijk gedemoraliseerd en kunnen duiden wat de reden is dat ze zich niet zo goed voelen. Ze voelen zich slechts voor een korte periode down.

Eens men beseft dat elke tegenslag tevens een kans herbergt, komt men uit de gentian toestand. Men ervaart een beheerst optimisme en heeft een goede moraal. Het verwachtingspatroon is zeer realistisch in dit geval.

Als mensen twijfelen aan de werking van bloesems en hierdoor het proces onbewust kunnen afblokken kan het interessant zijn om deze bloesem toe te voegen aan de zelfgemaakte mix.

Kernwoorden:

 • Snelle ontmoediging
 • Bekende oorzaak
 • Neiging tot pessimisme
 • Sceptische houding
 • Exogene of reactieve depressie

Gorse of Gaspeldoorn brengt moed om te kiezen

Latijnse benaming: Ulex Europaeus

Gorse helpt bij het overwinnen van onzekerheid uit een uitzichtloze situatie.

Gorse © Naturemotions, 2013

De bloesem van gorse is een goede bloesem voor personen die zich in een uitzichtloze situatie lijken te bevinden. Het lijkt alsof deze personen in een uiterste wanhoop zijn verzeild geraakt. Doordat de wanhoop zo nabij is, hebben deze mensen onbewust de handdoek in de ring gegooid. Niets in de wereld zou deze mensen nog kunnen helpen en alles is zinloos in hun ogen.

Toch laten deze mensen zich nog overhalen om een volgende behandeling uit te proberen. Dit doen ze niet uit eigen keuze, maar vooral om de ander plezier te doen. Hierdoor zijn de keuzes die zij maken geen eigen keuzes waardoor de behandeling geen kans herbergt op slagen. Elke helende werking wordt teniet gedaan door het fatalisme waarin deze personen vast zitten.

Als iemand aan een chronische ziekte lijdt, kan deze bloesem helpen om met de aandoening te leren leven. Hij kan helpen om de zaken te relativeren en te doseren. Gorse geeft ons hoop op een goede afloop waardoor we de kansen op genezing terug toelaten. Ook bij andere situaties waarin men zich beklemd voelt zonder uitzicht op een oplossing kan deze bloesem net voor de doorbraak zorgen.

Deze remedie kan ook worden toegepast bij wonden die niet weigeren om te genezen en bij andere hardnekkige lichamelijke toestanden. Soms kan deze bloesem een doorbraak veroorzaken waardoor er terug beweging kan ontstaan in de lichamelijke toestand. Ook bij ziektes waarvan men de oorzaak niet kan vinden, kan deze bloesem soms de situatie deblokkeren. Men gelooft terug in de kans op herstel.

Kernwoorden:

 • Hopeloosheid
 • Wanhoop
 • Maken steeds keuzes waar ze zelf niet achter staan

Hornbeam of Haagbeuk helpt bij sleur

Latijnse benaming: Carpinus Betulus

hornbeam sleur psychische vermoeidheid routine

Hornbeam © Stanze, 2014

Hornbeam is een ideale bloesem als men het gevoel heeft in een sleur vast te zitten en hier zelf geen invloed op te hebben. Als men last heeft van een hornbeam toestand dan heeft men het gevoel dat men geleefd wordt in plaats van te leven. Voor deze mensen lijken de dagelijkse taken zwaarder te wegen dan hun draagkracht aankan. Het is een gevoel die vooral gepaard gaat met vermoeidheid en afmatting op het geestelijke vlak. Vaak krijgen deze mensen wel nog energie van het beoefenen van sport.

Mensen die in deze energie vast geraken, lijden aan een gebrek aan afwisseling waar ze schijnbaar zelf geen invloed op hebben. Hun dagelijks leven wordt dan ook vaak als een marteling ervaren waarbij ze geestelijk volledig zijn afgestompt.

Indien men last heeft van een mentale weerstand die verdwijnt bij de eerste positieve gebeurtenis kan men deze bloesem ook overwegen. Weerstand kost ons steeds erg veel energie waardoor men niet energiek en levendig voor de dag komt. Soms kan deze bloesem ook worden toegepast bij mensen die een zwaar dubbel leven leiden waarin de werkweek heel erg verschilt met het weekend.

Eens men doorheeft dat men toch een invloed heeft op de situatie, komt men uit deze toestand. Men krijgt hierdoor terug energie en vindt de kracht om afwisseling in de routine te brengen. Deze mensen zijn dan ook terug spontaan en zelfverzekerd. Het overwinnen van onzekerheid is dan een feit.

We kunnen deze bloesem ook inzetten bij een overmatige zintuigelijke belasting. Indien men te lang op een computerscherm heeft gekeken, kan deze bloesem ons verlichting brengen. Ook bij een grote behoefte aan cafeïne kan deze bloesem ons van dienst zijn zodat we minder nood hebben aan koffie om wakker te worden. Als men te veel tijd heeft doorgebracht met mentaal werk, kan deze bloesem ons terug rustiger maken.

Kernwoorden:

 • Maandagmorgenziekte
 • Psychische vermoeidheid
 • Eentonig, saai, sleur
 • Beseffen niet dat ze een keuze hebben

Wild Oat of Ruwe Dravik ondersteunt het maken van keuzes

Latijnse benaming: Bromus Ramosus

wild oat creatieve generalisten ambitieus

Wild Oat © Naturemotions, 2013

Wild Oat is een ideale bloesem voor mensen die op zoek zijn naar hun roeping. Vaak zijn deze mensen zeer ambitieus en begaafd. Door hun zeer veelzijdige belangstelling hebben ze erg veel moeite om een koers te varen waardoor ze tot een stilstand komen in hun ontwikkeling door teleurstelling en frustratie. Het zijn mensen met veel talenten, die geen idee hebben waar ze naartoe willen. Hierdoor gaan ze experimenteren met veel verschillende beroepen en cursussen. Het zijn de creatieve generalisten.

Als mensen op zoek zijn om zoveel mogelijk zaken te ervaren in het leven en erg op zoek zijn naar zoveel mogelijk genot dan kan deze bloesem helpen om hier terug een evenwicht in te vinden. Eens deze mensen terug een doel voor ogen hebben om hun talenten verder te ontplooien, zijn ze uit de wild oat toestand. In dit geval hebben ze een evenwicht gevonden tussen genieten en discipline. Ze ervaren terug vervulling en hebben oog voor de mogelijkheden.

Wanneer mensen heel veel talenten hebben, maar deze niet tot uiting komen kan de wild oat deze zaken naar de oppervlakte brengen. Ook kan deze bloesem ons helpen om versplintering tegen te gaan zodat men het overzicht terug krijgt. Hij helpt ons om onze plaats in het leven te vinden.

Deze bloesem kan ook worden toegepast in de puberteit om jongeren te ondersteunen in het ontdekken van hun persoonlijke eigenheid. Ook als men de neiging heeft om gemakkelijk te veel te eten, kan deze bloesem in sommige gevallen verlichting brengen.

Kernwoorden:

 • Besluiteloos qua levenskeuze
 • Gaan kiezen op voordelen en niet op intuïtie
 • Beginnen steeds iets nieuws
 • Vinden hun plaats in het leven niet

Al deze bloesems kunnen jou ondersteunen bij het overwinnen van onzekerheid. Indien je merkt dat je nood hebt aan meer begeleiding hierbij dan mag je altijd een kennismakingsgesprek inboeken. Zo kan ik jou helpen bij het overwinnen van onzekerheid.

Deel dit Bericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.