Caroline/ april 30, 2018/ Interviews/ 0 comments

Vanuit de natuurgeneeskunde wijzen we op de belangrijke rol van onze expositie in ziekteprocessen. Expositie is een ingewikkeld woord die de rol van onze omgevingsfactoren inhoudt. Een van de belangrijkste omgevingsfactoren voor ons functioneren is onze dagelijkse leefomgeving. Als deze er zeer rommelig bijligt, kan dit erg veel stress veroorzaken. Gelukkig bestaat sinds kort in België minimaliseercoach Annelies Mentink van Annelies Minimaliseert®. Zij helpt mensen om een opgeruimde omgeving te verkrijgen. Ik legde haar onlangs het vuur aan de schenen om voor jullie een aantal tips en tricks te verzamelen om jouw leefomgeving te verbeteren.

Wat heeft jou aangetrokken in je functie als minimaliseercoach? Waarom doe je het graag?

Vanuit een periode in mijn leven waarin het allemaal wat minder ging, ook op werkgebied, ben ik gaan zoeken waarin ik nu het verschil maakte. Ik zocht naar mijn échte talent en ontdekte dat opruimen en efficiënt organiseren al van kindsaf in mijn bloed zat. Door deze ontdekking ben ik uitgekomen bij een opleiding tot Professional Organizer, een beroep dat in de Verenigde Staten zeer bekend is, maar in de Lage Landen nog niet echt doorgedrongen was. Ik ben dus in België een van de pioniers.

Rommel is pas rommel als spullen jou frustreren. Als professional organizer ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan opruimen. Daar zijn geen speciale talenten voor nodig! Een helpende hand daarentegen, want ik ga ook echt mee opruimen in jouw huis of op jouw werkplek, kan je net over de drempel helpen om jouw omgeving op orde te krijgen. Ik ondersteun mijn klanten bij het loslaten van dingen die hen tegenhouden om tijd te maken voor de dingen die er écht toe doen in hun leven zoals hun familie, vrienden, hobby’s, passie of hun job. Op die momenten komt mijn kennis en ervaring als minimaliseercoach pas écht naar boven. Ik help mensen weer te kiezen voor zichzelf, vrij te zijn en afstand te nemen van alle (on)zichtbare “moetens” in ons leven.

Naast het aan de slag gaan in de omgeving van mijn klanten, hou ik mij ook bezig met het geven van lezingen om het bewustzijn van mensen op het vlak van spullen aan te scherpen. Ik ervaar mijn werk niet als werk, maar als een deel van wie ik ben. Het is een hele concrete manier om mensen te helpen bij hun geluk, waardoor ik “mijn job” supergraag doe.

Zou je een gemeenschappelijke trek kunnen vinden in de mensen die op jouw diensten beroep doen?

Ik zie dat er meer vrouwen een beroep op mij doen dan mannen. Er heerst nog steeds de gedachte dat een professional organizer enkel in het huishouden helpt. Daarnaast blijven mannen nog te veel hangen in het idee dat ze moeten alle ballen in de lucht kunnen houden. Mijn klantenbestand is verder zeer divers. Dit maakt mijn job zo fijn als sociale madam. De grootste gemeenschappelijke trek bij mijn klanten zie ik in het feit dat ze allen overtuigd zijn dat opruimen gelukkig maakt en rust brengt. Hiervoor schakelen ze dan met plezier mijn hulp in.

Mensen socializen in groep

Een mens is immers een sociaal dier, waardoor het belangrijk is om “graag gezien te zijn” bij andere mensen.

Welke problematieken/emoties zie jij vaak verbonden met het bijhouden en verzamelen van spullen?

Spullen zijn verbonden met een kluwen aan emoties, ook bij mij, als minimalist. Een mens is immers een sociaal dier, waardoor het belangrijk is om “graag gezien te zijn” bij andere mensen. Dit “graag zien” wordt in onze maatschappij vaak gekoppeld aan wat je hebt of bezit. Mensen willen dan ook niet onderdoen voor hun vrienden én vijanden. Onze economie en de reclame spelen daar handig op in. We hebben én dit én dat én zus én zo nodig om “erbij te horen/gelukkiger te zijn/mooier te zijn” (schrap gerust wat niet past). Hierdoor kunnen mensen moeilijk afstand doen van spullen.

Dit “graag zien” wordt in onze maatschappij vaak gekoppeld aan wat je hebt of bezit. Mensen willen dan ook niet onderdoen voor hun vrienden én vijanden.

Natuurlijk is dit niet de enige reden. Mensen met een verzameldrang missen vaak iets. Soms denken mensen dat ze zich iets alleen maar kunnen herinneren als ze de spullen ervan bijhouden, maar de echte herinneringen zitten in je hart. Ook gaan mensen er veel te snel vanuit dat ze niet zo (comfortabel) kunnen leven zonder bepaalde spullen. Achter elke rommelhoop zit wel een eigen verhaal. Ik help mensen om hun levensverhaal te herschrijven zodat ze minder frustraties ervaren rond hun spullen.

Wat is het mooiste gevolg die je kreeg door een opgeruimde omgeving bij een cliënt?

Het mooiste gevolg dat ik steeds ervaar is een enorme dankbaarheid omdat ik hen geholpen heb om hun huis of werkplek op te ruimen. Ook mensen die veel inspiratie kregen door een lezing vind ik zeer fijn om te mogen zien en voelen. Ik ben elke werkdag omringd door dankbare mensen.

Het mooiste gevolg voor de meeste van mijn klanten is dat ze terug bezoek durven ontvangen in hun huis.

Welkom in een opgeruimde omgeving op de hei

Het mooiste gevolg is als klanten terug bezoek durven ontvangen na Annelies haar werk.

Wat zijn de 5 grootste meerwaardes aan een minimaliseercoach?

  1. Je vindt spullen terug waarvan je al lang vergeten was dat je ze had.
  2. Je verliest geen tijd meer met zoeken naar spullen.
  3. Je ervaart meer ruimte/energie/rust/ingevingen/…
  4. Het wordt veel makkelijker om te poetsen
  5. Je wordt je terug bewust van jouw eigen waarden en normen

Het mooiste gevolg voor de meeste van mijn klanten is dat ze terug bezoek durven ontvangen in hun huis.

Als iemand 3 quick wins zou willen behalen op het vlak van minimaliseren, welke zou jij dan aanraden?

Minder spullen = minder tijd- en energieverlies = meer tijd voor de écht belangrijke zaken in het leven.

Doe alle spullen weg die je niet meer gebruikt doordat ze kapot zijn, oncomfortabel zijn of niet mooi zijn. Minder spullen geeft minder keuzestress op een hectische ochtend. Als jij in je kast een outfit voor de dag moet kiezen en er hangt geen kledij die versleten/oncomfortabel/voor jou niet mooi/… is, kan je snel kiezen, want alles wat je pakt, is quasi goed.

Kijk eens naar alle twee- of zelfs drielingen in je huishouden. Zwier alles buiten wat je al hébt. Iets bijhouden “voor het geval dat” is louter een trucje van je brein om je te laten denken dat je steeds op alle omstandigheden bent voorbereid en dat is in het leven niet mogelijk.

Leg steeds alles wat je gebruikt terug op hun vaste plaats. Stel je voor dat aan al je spullen een rode draad hangt. Als jouw spullen verhuizen van de kast naar het aanrecht, naar de livingtafel en dan naar de salontafel, kan je je wel inbeelden dat je uiteindelijk verstrikt zou geraken in alle draden. Dat gebeurt er dus als men spreekt van “chaos in huis = rommel in je hoofd”.

Minder spullen = minder tijd- en energieverlies = meer tijd voor de écht belangrijke zaken in het leven.

Waar kan iemand meer lezen over jouw werk als ze dit wensen?

Je kunt meer over mij lezen op mijn website waarop je ook links vindt van alle artikels die in de pers zijn verschenen.

Verder kun je mij volgen op facebook voor tips en tricks rond opruimen.

Als je je graag verder verdiept in het onderwerp kun je mijn bestseller aanschaffen “Opruimen maakt gelukkig! Handige stappenplannen van A tot Z.” Dit boek is te koop bij de boekhandel, maar als je hem aanschaft via mijn website, dan krijg je een gesigneerd exemplaar. Als je liever een digitale versie krijgt, een E-book met andere woorden, kun je die ook via mijn website aanschaffen.

 

Share this Post

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.